Telldus net är ett slött system. Missar ofta vad dörrsensorerna sänder.

Och ibland kan det ta upp mot en minut innan en händelse aktiverar det man vill att den skall aktivera.
 
Jag har Tellstick net, ca 12 utv. mottagere, 2 inbyggda dimmermottagare och 2 st fjärrkontrollrar. Inga sensorer i dagsläget, men ligger på inköpslistan. Ingen signalförstärkare.

Jag styr alla fönster med schemaläggningen på live.telldus.com. Tänder lamporna via deras astrofunktion och släcker på tid. Tänder och släcker viss belysningen på morgonen denna tiden på året då det är mörkt med tid.

Lokalt i rummen styr jag med mobil/surplatta eller fjärrkontroll.

Generellt sett fungerar system över förväntan. Jag har sen snart 2 månader tillbaka flyttat in i mitt första hus och hade förväntat mig mer strul än vad det faktiskt har varit. Det är ett trähus med 2 våningar och källare. Än så länge har jag inte testat signalerna ner till källaren då det än så länge inte behövs styras något där, men det kommer då jag kommer styra ytterbelysning via nexa. Upp till Plan 2 är inga problem.
Min Tellstick net är centralt placerat på plan 1.

Man får kompromissa lite med nexa's attraktiva pris känner jag. Man får räkna med att det ibland är någon mottagare som inte tänder eller att man inte får något feedback (status) tillbaka och ser om mottagarna är till/från.

Via live.tellstick.com kan man finjustera sändningarna och eventen. Exempelvis så har jag angett att vissa händelser skall skickas om 3 gånger (max 10 gånger). Detta har för mig gjort skillnad och har resulterat i att mottagarna tänder/släcker med större trygghet.
 
Tänkte återkoppla lite.

Har nu kört Philips Hue i snart två veckor, och har precis hämtat ett kit med Telldus bara för att få något att jämföra med.
Philips slår ju Telldus på fingrarna på i princip allt som har med användarvänlighet och generell känsla att göra. Det är verkligen ett nytt väsen av Mac vs PC tänk :)

Men jag gillar Telldus för att det går att göra dem som "normala" lampor mha av väggströmbrytarna. Att kunna göra kopplingar med Trigga händelser var enkelt (men buggigt) etc. Så jag har om möjligt ännu svårare att avgöra om jag ska lämna tillbaka Philips Hue eller ej.

Kanske mest på grund av en grej. Telldus betalvägg som ingen pratat om. Vafan, ska jag betala 250:- om året för att kunna koppla mina lysknappar med en produkt som kostat mig över tusen spänn? Alltså, om jag skapar en trigger på "tryck on på lysknapp -> tänd dessa 5 lampor", om jag vill att det ska gå att tända och släcka oftare än var 30:e sekund måste jag pröjsa 250 kronor om året? Nä fy bubblan. Jag fattar att de vill ta betalt för att styra motorvärmaren efter temperatur etc, och att skicka sms. Men för en så enkel funktion som on / off?

Går det att komma runt så går jag all-in på telldus. Annars sitter jag å surar i blåa och röda oceaner av Philips Hue färger :)
 
Har du svårt att bestämma dig om det ska vara tänt eller släckt?;)
Det kan inte vara ofta som 30 sec innebär ett problem, var kan man se denna begränsning, eller har du provat dig fram?
 
Haha Peter2400!

Egentligen inte. Men dels är ju kommunikationen väldigt ostabil mellan väggknappar -> telldus net -> mottagarna. I bland går inte kommandot fram etc. Det i kombination med småbarn hemma som måste kunna tända / släcka när de vill... känns sisådär. Lite som att jag kommer att få vara supportavdelning hemmavid för en sån enkel sak som att tända en lampa.
 
Jag håller med om att det är lite ostabilt, kanske en ide att låta fjärrkontroller
och väggsändare skicka signal både till tellstick och direkt till mottagarna.
Då får man på köpet dubbel tänd och släcksignal, om det är on/off mottagare så fungerar det bra.
 
jag hade valt zwave som grund

en qubinodimmer bakom en dubbeltryckknapp

(vanlig tryckknapp inte zwave-tryckknapp - man använder alltså befintlig trycknapp på väggen och stoppar in qubinodimmern i väggen bakom knappen som idag styr lampan man vill dimra)​

ena knappen kopplad till ingång 1 i qubinodimmern styr dimmern - andra knappen kopplad till ingång nr 2 i qubino dimmer så att den kan styra valfri funktion via zwave controllern - t ex en scen med viss % dimring på ett antal lampor som är kopplad till annan zwavedimmer.

har man en RFXtrx433E så tror jag att man kan via knappen kopplad till qubino dimmern styra t ex en Nexa enhet - genom att gå via controllern som är koppplad till RFXtrx433.

Åtminstone tror jag att det kommer gå bra - jag har nyligen köpt en Zwave controller märke Vera Edge och jag kan styra min milight lampor och mina HUE lampor via appen.

har inte fått min qubinodimmer ännu så jag har inte testat att styra NEXA prylar (eller HUE) via tryckknapp nummer 2.

jag tänker mig en blandning av tekniker pga priset.

Zwave har dubbelriktad info och energimätning - men en dimmer/av/på är dyrare än Nexas motsvarighet. I vissa fall duger nexa för min del.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.