Efter drygt 2 år har våra tapeter inte veckat sig i något hörn, så varför allt detta uppskrämmande av alla.
Glasfiberremsor och spacklade skarvar och skruvhuvuden, sedan tapet direkt på gipset, inga problem.
Får man sättningar i väggarna så har grundkillarna missat i sitt arbete.
 
jlz64,

kan ju också bero på hur länge man har väntat från det att huset restes tills dess att man tapetserar. Om man väntar ett år eller två så har ju de flesta rörelserna i huset skett...eller??

//anna
 
Vi tapetserade vårat hus ca 3 mån efter husresningen, vi hade kanske tur...inte vet jag
 
Har ett två år gammalt trähus som är tapetserat. Har inga veck i några hörn etc. Däremot en spricka (en liten en) efter en sättning. Så det fungerar alldeles ypperligt.
 
Det spelar väl roll med temperatur också. Vi byggde på sommaren och flyttade in under hösten. Så vi tapetserade i augusti och september. Vissa nätter var det riktigt kallt och vi hade inte värmen på. Så när vi sedan brände på värmen i vårt nytapetserade trähus så fick vi efter ett tag ganska rejäla tapetdragningar i ytterhörnen. Det borde vi förstås listat ut men har man mycket i tankarna och är stressad så...
Dessutom, vi sparade ju uppvärmningskostnaden...
 
Microlit, eller armeringsduk, är ingen väv. Det är en fiberduk precis som den duk man lägger över grönsakerna för att de ska växa bättre. Se till att välja glasfiberfri duk, annars kliar det väldigt mycket och om du ändå väljer duk med glasfiber så se till att använda munskydd, Glasfiberpartiklar är inget kul att få i lungorna. Ang måla väggar eller tapetsera i ett nytt hus så styr trenderna detta. Nu ska ALLA ha vitlaserade paneltak och målade väggar. Gärna med fondvägg i stark kulör. Som alla trender kommer vi om några år att undra "hur kunde vi välja detta??" Försök att stå emot trendputtarna och gör något eget istället. Förresten, pappremsan är också trendig. Finns inget som säger att den är bättre än glasfiberremsan. Den är bättre för oss färghandlare för pappremsan är dyrare.
 
Kanske är självklart för många men jag tycker mig läsa mellan raderna att man ofta menar att det är sättningar som gör att tapeterna får rynkor, vilket är fel. Det är träet som rör på sig vilket det gör i början.
Vid en sättning är det grunden som rört sig vilket kan ske efter många år.

Alltså, om tapeten får rynkor, beror det troligen på att huset/träet rört sig snarare än att huset satt sig.  ;)
 
jlz64 skrev:
Efter drygt 2 år har våra tapeter inte veckat sig i något hörn, så varför allt detta uppskrämmande av alla.
Glasfiberremsor och spacklade skarvar och skruvhuvuden, sedan tapet direkt på gipset, inga problem.
Får man sättningar i väggarna så har grundkillarna missat i sitt arbete.  
Blev nyfiken på från vilket företag du byggt???
Har nämligen aldrig hört talas om att ett nybyggt hus inte "sätter" sig...

 
Det är väl inte frågan om vem som byggt, utan hur i så fall.
Om du menar att huset "sätter sig" med rörelse i träkonstruktionen och inte att grunden "rör sig" dvs spricker.
Vi hade flera byggfläktar igång efter att huset var "vattentätt", så uttorkningen av träet kom igång tidigt, kan vara en orsak.
Det brukar ta upp till fem år innan träet är uttorkat, så rynkor kan uppstå än. Det är den förklaringen jag har fått av en gammal snickare.
 
  • Gilla
Gullfal
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.