8 092 läst · 31 svar
8k läst
31 svar
Tända grillen med E85??
Skulle vi följa alla varningar skulle vi inte ha det roligt.H heimlaga skrev:Jag har läst en massa undersökningar som varnade för att äta mat grillad på kol tänt med tändvätska. Förklaringarna lät förvånansvärt trovärdiga för att vara en svensk larmrapport så jag tycker att det finns skäl att tända på annat vis.
Går det inte att tända en kolgrill med en näve torra trästickor och några tändor som man snabbt späntar åt sig med kniven och gör en liten brasa av?
Så som jag brukar tända kokselden i ässjan.
Medlem
· Blekinge
· 10 201 inlägg
Medlem
· Blekinge
· 10 201 inlägg
Prisskillnaden gör kanske någon krona per tändning. För det skulle jag aldrig ta risken med bensin. E85 innehåller säkert en hel del andra saker också för att möjliggöra drift i bil (antiknackmedel, mm).martin43 skrev:Har upptäckt att T-röd är utmärkt att tända grillen med.
Använder en sån där "skorsten" och istället för att lägga en liten fjuttig braständare (långsam) eller diverse reklampapper (avger en massa lustiga ämnen, tar upp plats och skymmer syretillförsel) eller tändvätska (brinner så sakta och endast i blandning med något, ryker annars bara) har jag kommit på att T-röd fungerar alldeles utmärkt. Brinner ordentligt och får fart på briketterna på nolltid. Bara hälla en lite skvätt i en liten brandsäker skål under skorstenen och tända på direkt.
Kollade MSDS för T-röd:
50-75% Etanol, 10-15% Propan-2-ol, 5-7,5% Butanon och 1-2,5% Aceton.
Pris typ 40kr/l.
E85:
70-86% Etanol, 14-30% Bensin. (Sommar normalt 85% etanol).
Pris typ 14kr/l.
Kommer bensinen att göra att tändningen går från att vara "något riskabel" till att vara "livsfarlig"?
Dvs att den avger så mycket ångor att skiten flyger i luften när jag tänder på...
Har aldrig hällt ut bensin lite här och där och tänt på just mtp respekt för ångorna.
Har du så knackigt med pengar hur har du då råd med grillning?
Det kan jag förstå. Men det gäller den gamla metoden att spruta tändvätska direkt på kolen som sedan får dra in i kolen innan man tänder på.H heimlaga skrev:Jag har läst en massa undersökningar som varnade för att äta mat grillad på kol tänt med tändvätska. Förklaringarna lät förvånansvärt trovärdiga för att vara en svensk larmrapport så jag tycker att det finns skäl att tända på annat vis.
Går det inte att tända en kolgrill med en näve torra trästickor och några tändor som man snabbt späntar åt sig med kniven och gör en liten brasa av?
Så som jag brukar tända kokselden i ässjan.
Tändvätska är inte alls lika roligt som etanol, det innehåller paraffin mm som gör att det brinner segt.
Det handlar inte om pengar, det var mer att jag kom att tänka på detta häromdan när jag tände grillen "varför åka till affären när jag lika gärna kan fylla en dunk när jag tankar?"T Thomas_Blekinge skrev:
Tänkte att någon hade ett fantastiskt insatt svar men så var det inte.
Nu blir det planerad tändning med en tändkloss.
Med metoden du beskriver har jag svårt att se några större problem. Det är inte sprängämnen vi talar om. Prova och se om det smakar sämre om maten. Det lär inte vara så mycket skadliga ämnen att det är skadligt av en gång.
Med detta sagt så förstår jag inte varför det skulle vara enklare att fylla en dunk när du ändå tankar än att köpa en flaska när du ändå handlar.
Jag brukar tända med trästickor och lägga på kol när det brinner.
Med detta sagt så förstår jag inte varför det skulle vara enklare att fylla en dunk när du ändå tankar än att köpa en flaska när du ändå handlar.
Jag brukar tända med trästickor och lägga på kol när det brinner.
Finns eltändare också?
Jag brukar köra med eltändare. Tänk på att grilltändningen är en komplicerad process som måste övervakas noga, så man hinner sitta där i lugn och ro och ta ett par kalla medan någon annan gör klar maten och dukar. Så det gör inget att det tar en liten stund...
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Bensin innehåller bensen, ett cancerframkallande ämne som man bör undvika, i synnerhet i samband med matlagning.
Det finns ju ett skäl till att Alkylatbränsle rekommenderas till handburna motorer, t.ex. sågar och trimrar.
Det finns ju ett skäl till att Alkylatbränsle rekommenderas till handburna motorer, t.ex. sågar och trimrar.
Slår ett slag för eltändare, om man är hemma. Underbar glöd och man slipper någon konstig bi smak som man lätt får av tändvätska. Jag är ganska otålig när det kommer till grillning, helg eller vardag och slänger alltid på lite för tidigt. Jävligt skönt att veta att det ej är något annat än brinnande kol i grillen då.
Slår ett hårt slag för varmluftspistol. Tar två minuter från start till grillfärdig glöd. Slipper planera (dvs tänd grillen precis när man vill börja grilla), slipper köpa tändvätska eller fixa andra tändmedel, och ingen risk för okända biprodukter från tändvätska. Med pistolen kan man enkelt bestämma hur kraftig glöd man vill börja grilla på - svag eller masugnsvarm. Med det sagt brukar jag fuska lite eftersom jag har en rätt kass pistol - tänder i ett hörn med lite t-röd och blåser liv i det med pistolen.