B byggarnolsson skrev:
Uppdatering:

Stämt av med husleverantören och därmed dem jag köpte tomten av. Ett liknande yttrande inkom vid förhandsbesked från en av grannarna, men kommunen utfärdade alltså ändå förhandsbesked.

Leverantören ser inte att detta skulle vara något problem mer än att man eventuellt då får leda om diket och ansluta det på nytt vid tomtgränsen så att det går vidare till ån. De anser mer att detta blir en diskussion mellan markentreprenören längre fram och miljökontoret (eller eventuellt annan instans) om hur det ska hanteras på bästa vis.

Det byggdes också ett annat hus för ~2 år sedan längre in där täckdiket antagligen också går, verkar som att den bara gå i ena hörnet i 3-4 meter hos dem. Men kommunen verkar uppenbart inte ha motsatt sig någonting där.

Låter detta sunt och rimligt?

För att förtydliga, ingen av grannarna som har påpekat detta är den vars tomt har styckats av. Det finns inte heller någon typ av inspektionsbrunn eller liknande på min fastighet. Kanske på någon närliggande, det vet vi inte ännu.

Pålning eller sprängning ska inte behöva vara aktuellt i det här fallet (vet att någon nämnde något kring detta här ovanför).
Ja det låter sunt och vettigt.
Väldigt konstigt om det inte finns brunnar, finns det utlopp (ögon) i vattendraget?
 
B byggarnolsson skrev:
Detta är alltså ett täckdike, som är täkt helt enkelt. Finns inget att se på tomten eller i närområdet, utan dike med eventuella ledningar går under mark (förmodligen ~1m ner).
Precis, men brunnar och utloppsögon borde finnas.
Och en dikningskarta, men den verkar ju tyvärr vara på vift :-/
 
Kanske lite off topic, men om du verkligen behöver ta reda på läget för diket/röret är det kanske möjligt att anlita en mätfirma med markradar.

Ett annat tips kan vara att försöka hitta historiska flygfoton/kartor över din tomt. Ibland hittar man gamla foton där det gamla diket syns innan det täcktes. Du kan leta gratis på lantmäteriets hemsida för gis-data.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 1 till
  • Laddar…
Ev kan det vara "dikningsföretag", sådant bildades förr genom förrättning så att marker kunde dikas ut och mer jordbruksmark odlas mer effektivt. Ett dikningsföretag är en juridisk person. Medlemmar var de markägare som hade nytta av utdikningen och de har skyldighet att underhålla dikena, de är uppräknade i förrättningsakten. Men idag är många dikningsföretag avsomnade och bortglömda. Men förrättningsakterna hittas på Länsstyrelsen, eller om de är riktigt gamla på Lantmäteriet. I akten finns ofta karta över dikena sträckning.

Obs, ska särskiljas från "täckdikningsföretag" som bara är den enskilda markägarens.

Liten parentes om den röriga juridiken kring allt som har med vatten att göra. Allt som har med dikningsföretag att göra ska man undvika, blir lätt dyrt om man går den officiella vägen eftersom de ska omprövas i mark- och miljödomstolen, en lantmäteriförrättning är billig jämfört med det. Lös det i samförstånd med grannarna på ett praktiskt sätt!
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 4 till
  • Laddar…
Sitter i en snarlik situation, dock ska vi "bara" bygga ett garage. I vårt fall så går det ett täckdike i gränsen av vår tomt, där vi nu ska ersätta ett gammalt förråd/carport med ett nytt garage. Precis som i TS fall finns inte diket på någon karta, och det finns även inget servitut på vår fastighet för diket (har visat sig att det inte finns servitut för något hos oss, d.v.s grannens el/tele går över vår tomt, vår el/tele går över en annans tomt, det är bevisligen inte så noga ute på landsbygden).

Hur som helst, vi fick reda på att diket fanns, dels för att det finns en inspektionsbrunn på vår tomt, samt att efter ha diskuterat byggplanerna med en av de "gamla rävarna" (till lika granne) så påpekade han att det går ett dike på 1-1.5m djup och ungefär var det sträckte sig. I vårt fall löser vi det utan inblandning med myndigheter eller kommunen, när vi ändå ska påta med grävaren för grund och dränering så flyttar vi på röret några meter och förlägger röret helt på granntomten. Kanske sak tillägga att detta var grannens förslag, samt att han är en av de som äger den mesta odlingsmarken som dräneras av röret, så han har ju ett självintresse i det hela.

Så mitt råd är, som tidigare har skrivits, prata med de gamla rävarna o bönderna i trakten, de lär vet hur det ligger till, samt bidra med en lösning!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.