johan ivarsson skrev:
Jo är nog många överaskningar på det taket tror nog inte att någon papp går up på kupan eller skorstenarn utan slutar nog där dom börjar.
Precis och det behöver man känna och klämma för att kunna veta, svårt att se via bilder på ett forum. SJUKT att denna typen av arbeten utförs på ett sådant felaktigt sätt i Sverige med tanke på hur länge AMA funnits.


Inser att min ilska mot dessa klåpare har tagit tråden lite off topic. :/ För att svara på din fråga. Ja kupan går att plocka bort och shingel går att lappa ihop på ett okej vis för att det ska hålla några år. Men du bör ha uppsikt över ilagningen då det då blir en svag punkt i konstruktionen.
 
Redigerat:
S
Jag har ganska bra koll på vart det läcker in eftersom det bara är blött trä på vissa ställen. Jag ser även vart de största problemen finns. Men var tror ni prislappen kan landa på dessa eventuella åtgärder? Det rör sig om 4 kupor vart 2 har märkbara läckage.

Att det är klåpare som varit i farten är det nog ingen som betvivlar. Men frågan är hur jag löser detta bäst. Går det att reklamera? Mot förra ägaren eller mot företaget? Bästa skulle vara att få det gjort av en seriös firma på bekostnad av klåparna. Men det är kanske bara att drömma om?

Det står dock i köpekontraktet att läckage på en kupa skulle fixas fackmannamässigt inom ett visst datum, annars skulle vi kunna anlita en annan firma att göra det på deras bekostnad.
35.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
S
Goteborg skrev:
Ja kupan går att plocka bort och shingel går att lappa ihop på ett okej vis för att det ska hålla några år. Men du bör ha uppsikt över ilagningen då det då blir en svag punkt i konstruktionen.
Med denna lösning...
Skär jag ett upp och nervänt V runt och över där kupan suttit?
Sticker jag in underlagspapp under existerande shingel så långt det går och lägger sedan shingel i fas med det andra för att sedan limma skarvarna i shinglet efter snittet? Eller är det helt fel?
 
DanielF skrev:
Med denna lösning...
Skär jag ett upp och nervänt V runt och över där kupan suttit?
Sticker jag in underlagspapp under existerande shingel så långt det går och lägger sedan shingel i fas med det andra för att sedan limma skarvarna i shinglet efter snittet? Eller är det helt fel?
Precis så ja. Mycket asfaltsklister om det är av sådan modell som inte går att smälta ihop. Men tycker det är synd att bli av med sådana vackra kupor som ger karaktär åt huset :) fast det kanske du redan listat ut hehe
 
Varför vänta tio år med att lägga om taket, och inte göra det ordentligt nu med en gång istället?

Gäller ju att passa på nu när det finns rotavdrag, har du sambo/fru som är eller kan bli delägare (till en liten del åtminstone), så blir det ju halva priset. Vårat takjobb som vi gjorde här hamnade över höst + vår så vi fick dubbelt rotavdrag på två personer. Det satt fint :)
 
Kupor och takfönster kan nog locka - men jag tycker tak är rejälare utan . Det viktiga med ett tak är ju att det skyddar huset och den funktionen blir inte lika säker med kupor och takfönster. Kan du klara dej utan , så känn dig trygg och säker! På vårt hus fanns en stor utbyggnad i form av kupa, där hade snickaren sågat genom taket utan att växla av takstolarna, så när det blåste så vibrerade kupan och rycktes så sakteliga ränndalarna lösa.
 
S
Jo, jag skulle gärna behållt dem, men som det är nu så är de mer problem än trevnad. Problemt är också att jag håller på bygga om hela vindsbjälklaget med diffspärr, ny isolering, ny el, ventilation och nytt vindsgolv. Att ha ett läckande tack över det som ska bli nytt är oacceptabelt. Tätthet är att prioritera i detta lägge.

Thomasx:
Att vi inte lägger om det nu är för att det kommer att kosta runt 800.000kr. Huset är 260kvm i ett plan vilket gör taket enormt. Med taklutning på 45 grader så blir det mer svårjobbat. Lägg till att alla takstolar måste bytas så inser man att det blir dyrt.
Sen håller vi på redan med vinden och har projekt att gjuta platta i halva huset. Så just nu känns det som pengarna måste läggas där. Därav 10 år framåt om möjligt.
 
Ledsen att säga det, men jag tycker det är urbota dumt att göra iordning vinden invändigt först och sedan ta taket efteråt. Med tanke på hur mycket som behöver göras med taket så fixa det först. Om det är så illa att alla takstolar måste bytas, kommer de då ens att hålla i 10 år? Om taket är så dåligt är det ju bara en tidsfråga innan det börjar läcka på nya ställen.
 
S
Asså taket håller som det är, det finns förstärkningar runt vissa takstolar och det har legat takpannor förr. Dessutom lutar det 45 grader så det blir inga snötyngder.

Saken är att det läckor vid kuporna, resten av taket är tätt. Kan jag fixa kuporna så kan taket säkert stå 20 år till. Men ska pappen bytas så måste alla takstolar bort för jag bygger inte inte nytt på sånt skit.

Jag vill inte byta ett tak med ny papp i onödan och istället behöva vänta 10år på att få råd att fixa bostaden. Då är jag ju inte klar med huset på 15år eftersom det invändiga är tidsödande. Taket får en firma fixa.

En temporär lösning på taket kommer göra att huset blir tip top på 10år. Men visst, skulle jag kunna gödsla med pengar så skulle taket kommit först.

Tyck vad du vill men att bränna allt krut på taket och sen stå med el från 50-talet och oisolerat hus, det känns dumt. Både farligt, brandfarligt och med onödigt höga värmeräkningar.

Det skulle varit sin sak om taket hade gjort sitt och sprack i pappen lite här och där. Nu är pappen trots allt från 2010.
 
  • Gilla
hulingen
  • Laddar…
S
Kanske bör tillägga att det inte regnar in på vinden. Snarare blir träet på två ställen så pass blöta att det droppar från en planka ner på vindsgolvet. Det rinner liksom inte in några större mängder.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.