S
Förra ägaren anlitade en mindre duktig firma att lägga om taket och ägaren snålade och behöll kuporna fastän de inte var ett sådan skick att de kunde behållas. Resultatet är att det läcker in vid skarvarna på två kupor när det blåser och regnar samtidigt.

Eftersom vi inte ska lägga om taket förrän om 10år så tänkte jag att man kanske kan ta bort kuporna och återsälla shingeltaket på ett hyffsat fint sätt så länge. Men går det att göra?

Jag gissar på att man får riva kupan, ersätta den med råspont och skära ett upp och nervänt V runt kupan i shinglen. Sen får man försöka med att försiktigt bända upp kringliggande shingel för att kunna sticka under ny papp som man limmar in under den gamla. Sen får man lägga ny shingel på detta och limma skarvarna.

Taklutning 45 grader.

Är det rätt tänkt? Genomförbart?
7.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Bild tagen på före och efter jag bytte fönsterbågar.
 
Redigerat:
Det ska nog gå.

MEN, vad är det för fel på kuporna som gör att de inte kan behållas?
Även om de är dåliga borde en ordentligt utförd takomläggning inte läcka. I den ska ju så klart ingå att vidgöra det som måste vidgöras för att det ska bli tätt.

En yrkesman ska neka till att utföra ett arbete på sådana premisser att det inte kan göras korrekt och yrkesmannamässigt. Det var lite diskussioner om det i en annan tråd här nyligen.

Synd på så fina kupor att ta bort dem. Men det är klart, det beror ju lite på helheten både inne och ute.
 
S
Här kommer bilder på de två kupor som läcker.
Problemet med kuporna från början var att det först fanns ett tegeltak och taket på kuporna var då spetsigare vilket gav en bättre konstruktion för tätheten. Nu är de rundade och med papp på. Sen är träet för murket och dåligt i hela konstruktionen pga tidigare otäthet. Dessutom är fönstret en del av konstruktionen, vilket gör att det inte går att byta ut de urdåliga fönsterkarmarna.

Kanske kan jag kladda på massa takreperationsmassa runt dessa skarvar varje år för att hålla det tätt tills det ska bytas, bra eller dumt?

Nämnvärt är att detta tak lades om 2010.
Klicka gärna på bilderna för att se mer högupplösta bilder.
DSC_0002.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


DSC_0004.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


DSC_0011.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Hade jag varit du hade jag reklamerat plåtarbetet på huset, kupan är INTE fackmannamässig utförd, skorsten ser ut som hej kom och hjälp mig. Är det samma hantverkare som gjort taket så är det nog hatverkarna som är problemet och inte kupan i sig.
 
S
Skorstenen håller tätt, så den har jag inte funderat så mycket över.

Det var Saxtorps Plåt (enskild firma) som gjorde takbytet, men firman är "passiv" och ägaren har startat ett aktiebolag som heter Villa Tak Syd AB.

Saken var att jag upptäckte läckan på en kupa när vi skulle köpa huset. Vi skrev i avtalet att ägaren skulle fixa läckan enligt fackmannamässig åtgärd. När vi skulle skriva köpeavtal i februari så hade det inte åtgärdats. Ägaren skylde på Saxtorps Plåt och de skylde på att det inte gick att laga pga att det var för fuktigt.
Avtalet skrevs om och vi fick rätten att på fd ägarens bekostnad fixa det om det inte var åtgärdat inom 2 månader.

Sista dagen två månader senare dök Saxtorps Plåt upp med ägaren och 3 anställda. Det var snö på taket och de använde gasolbrännare och tätningsmassa på samma ställe som bild 2 visar. Troligen på fel ställe eftersom det läkte in på det ställe som bild 3 visar. Vilket jag inte visste då eftersom det är inte lätt att komma upp på ett 45 graders tak utan att halka ner av snön.

Vid det laget var jag rätt trött på inkompetensen och de kändes väldigt oseriösa. Känns nästan som att det är bättre att inte ha dem här, de gör troligen mer skada än nytta.
 
De gör troligtvis mer skada än nytta absolut. Fy fan sikka klåpare. Det är inga plåtslagare öht. Blir förbannad när jag ser dina bilder.
 
S
Ska jag ta bort kuporna eller kladda på takmassa en gång om året tills taket byts om 10år?

Här ser man det gedigna underarbetet som firman har bemödat sig med. :D

DSC_0010.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Varför byta ut vissa takstolar när man bara kan lägga på ny papp istället? :screwy:
DSC_0009 (2).jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Här hänger råsponten i luften...
DSC_0008.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
S
Bump!

Ska jag ta bort kuporna eller kladda på takmassa en gång om året tills taket byts om 10år?
 
Skulle försöka fixa taket på och runt kupan med något bättre än takmassa kankse montera fotplåt och sen bränna på riktig papp kan vara en lösning. Att riva och byggq igen blir nog inte så billigt och takmassa funkar troligen inte.
 
Redigerat:
Jag håller med plåt-Johan, montera fotplåt, kontrollera ränndalarna och fixa så de är rätt utförda. Behåll kuporna! Absolut behålla dem! Jag tycker nog du borde ta dit en riktig plåtslagare som kan konsultera och se över arbetet på ditt tak så det inte kommer bekymmer på andra ställen längre fram.
 
S
Menar ni att jag ska ta en valig fotplåt och bända upp den enligt bilden?
Ska jag bända upp existerande papp/shingel för att få in den på kuptaket och skära upp lite på befintligt tak för att även kunna sticka under den där?
Det är nämligen inte tillräckligt att sätta bara fotplåt på kupan för den måste stickas under i skarven eftersom det är där det läcker in.
Eller ska jag lägga om delar av papp/shinglen?
untitled.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
S
Jag är helt med på att en fotplåt behövs, men det är just nu det minsta problemet. Gul pil i bild indikerar vart det läcker in som mest. När vinden ligger på och det finns vatten på taket eller regnar ordentligt så kryper vattnet upp i sömmen och kommer in. Ingen fotplåt i världen skyddar mig från detta.

11111.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Du måste nog lägga om pappen i ränndalen tar du in en riktig papp läggare kan dom bara bränna fast papp på shinglet i ränndalen. Är också väldigt viktigt att man bränner på papp där ränndalen slutar och ner på ståndskivor för är nog där det läcker in mest. Det är inte så man ska göra egentligen men borde fungera om du vill ha en billig tillfällig lösning. Du kan testa att stick in fotplåt under shinglet men går inte det får du nog lägga den ovanpå och bytta pappen även på kupan.
 
Jag är helt medveten om att fotplåt inte tar bort dina problem. Just därför jag tycker du ska ta dit en sakkunnig för att konsultera. Av bilderna att döma saknas det ränndalar, tvivlar starkt på underbeslag också (även om de aldrig syns). Mjukfogat spirorör i sidobeslaget i kupan och skruvat utanpå överliggande bräda!!. Kupa + skorsten gjort helt utan falser ger tillräcklig indikation till att detta fuskbygge har en del överraskningar att bjuda på. Vatten är lömskt och kan driva in och ut lite här ock där, bara för att det inte syns nu betyder det inte att det är tätt. Hade det varit min fastighet hade jag tagit dit sakkunnig omgående, även om det bara handlar om "konstgjord andning" i några år tills takbytet blir aktuellt.
 
Redigerat:
Goteborg skrev:
Jag är helt medveten om att fotplåt inte tar bort dina problem. Just därför jag tycker du ska ta dit en sakkunnig för att konsultera. Av bilderna att döma saknas det ränndalar, tvivlar starkt på underbeslag också (även om de aldrig syns). Mjukfogat spirorör i sidobeslaget i kupan och skruvat utanpå överliggande bräda!!. Kupa + skorsten gjort helt utan falser ger tillräcklig indikation till att detta fuskbygge har en del överraskningar att bjuda på. Vatten är lömskt och kan driva in och ut lite här ock där, bara för att det inte syns nu betyder det inte att det är tätt. Hade det varit min fastighet hade jag tagit dit sakkunnig omgående.
Jo är nog många överaskningar på det taket tror nog inte att någon papp går up på kupan eller skorstenarn utan slutar nog där dom börjar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.