lars_stefan_axelsson skrev:
Men eftersom jag tyckte frågan var intressant så skjöt jag iväg ett mail om själva principen för nationsflaggvepa mot fasaden till boverket, och om den skulle kunna vara bygglovspliktig. (Missade flaggstång på fasaden dock.) Så vänta er svar vilket år som helst. ;)
Och tji fick jag. Fick svar i stort sett omgående. Hurra för Svenska välskötta myndigheter!

Det visar sig att rättsläget för just nationsflaggor idag är oklart.

Boverket fick därför i uppdrag att utreda generella undantag för skyltar, ljusanordningar o dylikt för ett tag sedan. I den rapport man släppt, men som ännu inte blivit lag, så undantar man speciellt nationsflaggor och liknande (dvs. man tycker att begreppet nationsflagga blir för snävt och vill även tillåt exv. den Skånska flaggan. Något som vi Svenskar naturligtvis sätter oss emot å det bestämdaste, men vad kan man göra när Boverket ligger i Blekinge. Helt klart har man här blivit otillbörligt påverkade av grannen i väster... ;))

Här är rapporten med förslag till lagändring.

Så, även om det inte finns några domar, så bör det vara ganska säkert bla med stöd av Boverkets åsikt i frågan att hänga nationsflaggor på fasaden eller på stång på fasaden utan att få byggnadsnämnden efter sig.
 
Redigerat:
  • Gilla
elpaco och 2 till
  • Laddar…
Marcus_L skrev:
Denna rad även reglerad i lagtexten, se Lag (1982:269).
Det vore intressant att få reda vad brott mot denna lag medför för straff.
Frågan verkar vara aktuell även utanför Sveriges gränser, företrädesvis då i det i vissa avseenden ännu "friare" (än Sverige) landet USA, där debatten om huruvida vanärande medelst på nationsflaggan skrivna tecken eller offentligt brännande av USA's officiella flagga skulle kunna bli föremål för federal bestraffning...
https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_Desecration_Amendment

I Sverige dömdes konstnären Carl Johan de Geer redan 1967 till 75 dagsböter för "skändande av rikssymbol och uppvigling", men alltsedan 1982 (tror jag) är det inte längre straffbart att skända Sveriges flagga... så i princip borde alltså Sverige vara att anse som "friare" än USA i detta flaggfrågeavseende?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10607393.ab
http://www.svd.se/halla-dar-carl-johan-de-geer
flagga 6.jpg
 
Redigerat:
  • Gilla
oobum
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.