så har jag gjort iallafall!! funkar en så länge=)
 
Det verkar råda lite delade meningar även om man frågar behöriga elektriker om huruvida kabeln måste vara värmetålig eller ej.

Om man nu skall dra själv (vilket man ju igentligen inte får) så tycker ialla fall jag att då måste man följa reglerna till punkt och pricka, för skulle något hända så lär din dragning bli inspekterad med inställningen "vad kan vi hitta för fel härdå". Dvs sådant som vissa elektriker kanske ser mellan fingrarna med bör man se till att göra helt regelmässigt om man gör det själv.

För exemplet ovan: Vilken effekt är det på IKEA lamporna? Är det 20w eller lägre så funkar det troligen med vanlig kabel.

Inställningen att det har inte hänt något ännu, är lite farlig när det handlar om el. Det som händer om temperaturen är för hög är att isoleringen sakta bryts ned. Det kan ta många år. Isoleringen kommer sedan att sakta förkolna. Fökolnad isolering isolerar inte längre, det leder ström, fast dåligt. Det gör att ström kommr att börja gå mellan ledarna genom kolet som nu fungerar som värmeellement (de första glödlamporna hade glödtråd av kolfiber). Mer kabel förkolnar allt snabbare och det blir varmare osv. Och till slut slår det ut öppen låga och branden har börjat. Observera att ett sådant fel kan inte jorfelsbrytaren skydda mot, har man tur så löser säkringen ut innan brand startat, men det är inte alls säkert (inte ens troligt).

Vi hade en incident i vintras hemma hos oss, en dosa som var installerad 1960 brann plötsligt, inne i dosan var det en koppling som var felaktig, så att det blivit varmt. Det tog alltså 45år innan felet resulterade i eld. Nu var det i ett betongtak i källaren, så det var ingen större skada skedd.
 
Jag trädde på "silicon slang" på mina kablar, som är til för att sitta i varma enheter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.