R
nu var jag iväg på Hornbach o snackade med en kille. Han visade mig en 12V led lampa med tillhörande plastkopp från Malmbergs. Plastkoppen menade han på är den enda brandbox man behöver för 12V. Boxen var väldigt smidig. Man trär igenom kabeln från lampan genom boxen och ansluter mot inkommande tråd. Trådarna klickas ihop. Maxlängd för kablar som fick användas var 15meter för att inte få spänningsfall från transformator och framåt. Väldigt smidigt system!
 
Boxens storlek har inget med spänningen 12V att göra. Utan bara vilken effekt du har.

Generellt så är LED armaturer så energieffektiva att du behöver inte ha några boxar överhuvudtaget för brandrisken. Lamporna blir inte så varma att det är ngn brandrisk. Däremot så vill en LED lampa i sig själv inte ha för hög temperatur, för det minskar livslängden på lampan avsevärt. Så för lampans skull bör man säkerställa att det finns lite luft. Boxar behöver du bara ha för att hålla undan isolering om utrymmet är isolerat.

Du skrev "1,2w är för lite". LED är mycket effektivare än halogen eller andra glödlampor. Så jag tror att en 1,2w LED motsvarar 7 - 10w halogen i ljus. Varierar lite med fabrikat.
 
R
tack hempularen.
Här är en bild på plastlådan bakom spotten (orange). Man skruvade fast spotten i boxen och själva boxen fäste man med hjälp av skruvar som håller sig fast mot gipset. Något skalande av kablar osv var de inte tal om för kabeln köpte man färdig på antingen 1,5meter eller 5 meter och och i kabelns ändar satt hona och hane som bara klickades ihop med lampan och "dockan" som sammankopplade alla spottar.
Jag antar dock att man lägger även dessa kablar i vp-rör för att underlätta dragningen av kabeln?

IMG_0020.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.