Nej du behöver inte alls byta dina rör och dosor, installera en JFB är bra däremot som skrivits tidigare.
 
Detta problem har jag själv råkat ut för; du har förmodligen ett överslag i någon dosa, kolla gärna vägguttagen där någon dåligt isolerad kabel kan ha kommit i kontakt med dosan. Bästa åtgärd = dra nya kablar o montera i samband med detta nya uttag o strömbrytare! Och allt ska vara jordat!
/Isbrytaren
 
Nä. OM det vore överslag i en dosa eller liknande fel. Då skulle det fortfarande vara spänning över lampan han kopplade in. En ledare som ligger i kontakt med metalldosan kan driva avsevärda strömmar även om det är en dålig kontakt. Och då blir det kvar spänning att mäta även om man belastar "ledaren"/röret.

Det test han nu gjort med att mäta samtiidgt som man "belastar" dosan/röret med en lampa visa att strömmen matas med en väldigt svag drivare. Den svaga drivaren är i de flesta fall en kapacitiv koppling.

Man får samma fenomen när man mäter på en bruten tändtråd. Alltså en tråd till en lampa som är släckt. Om lampan dessutom är urskruvad så är ju tråden oansluten i båda ändar. Då kan man ofta mäta upp en spänning på 50 - 100V. Med den kapacitiva kopplingen orkar inte driva mer än några mikroampere, och är helt ofarlig.

Detta är som sagt den vanligaste anledningen till stt man mäter "skumma spänningar" på det här viset.
 
Hoppas TS har löst detta för något år sedan och inte väntat på de 2 sista inläggen. ;)
Men visst är det bra att de finns för framiden.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.