Ja ngt har du iaf emot solfångare...

Poängen med solfångare är att man behöver relativt liten yta för hög effekt men det är mkt svårt att lagra all effekt. Precis som med celler, skillnaden där är att man kan sälja in den till nätet. Hade man kunnat kunnat göra samma sak med fjärrvärmen hade det varit guld. stora skillnaden utöver detta är att en liten installation av solfångare ofta är relativt billig och man kan göra det själv.
Vinsten är inte värme året om utan att ta bort energibehovet för uppvärming och varmvatten under maj tom sept, samt ge en eventuell pump bra mkt längre livslängd.
Framförallt är det vettigt om man har ett bland-system och en tank som är förberedd för solfångare annars hade jag avstått. 4m2 inkl styrning kostar inte mer än 20' och betalar sig relativt snabbt.
Men som TS kanske förstår nu så är det inget för golvvärme på vintern.
 
Som guggen nämner kan solfångare under sommarhalvåret maj tom sept. bereda allt nödvändigt varmvatten. Dessutom kan det bidra med visst värmestöd tiden ca mars tom okt. för uppvärming av enfamiljshuset om det finns golvvärme.

Finns det redan solfångare på taket som ännu inte frusit sönder och rörledningar och cirkulationpump och lagringstank med solfångarslingor, då ska man givetvis använda det.
Nyinstallation av solfångarsystem är nog mest aktuellt om man kan montera själv och kan komma över begagnat system för att kunna hålla nere totala installationskostnaden.
Det finns nog att köpa begagnade solfångare på begagnatmarknaden på internet. Men ny LeSol solfångare av flatkollektortyp kostar ca 4000 kr/m2, och då blir det för 6 m2 24000 kr. Sedan behövs cirkulationspump, värmeisolerade rörledningar, frakt, elinstallation, elektrikerkostnad, vatten-glykolblandning, hyra byggställning, fäste för solfångararna, etc. Säkert ca 20000 kr ytterligare.

Problem är väl att vanliga värmetekniker inte förstår solfångarsystem och saknar nödvändiga erfarenheten och hur de ska fungera tillsammans med övriga värmesystemet. För dem är det då lättare att helt koppla bort det.

Behöver du hjälp av solfångarfirma om så endast 1 gång per var tredje år, och måste betala ca 4000 i serviekostnad, ja då lönar solfångaranläggningen sig nog inte. Man måste nog själv kunna utföra nödvändiga servicen för att få lönsamhet. Att bereda varmvatten i en elektrisk varmvattenberedare kostar inte mycket för en 4-personers familj (är ca 200 Liter 45-gradigt vatten per dag, motsvarar ca 8 kWh), bara ca 15 % av totala energibehovet(uppvärmning, varmvatten, hushållsel) i ett modernt enfamiljshus.

Sedan ska värmebärarvätskan bytas ut regelbundet kanske vart 5:e år. Gör det själv har du i alla fall ca 1500 kr för vattenglykolblandning, gör en firma det åt dig har du en faktura på 5000 kr kanske.

Ofta kan man inte se energiförbrukningen enbart för varmvattenberedning utan är ihopblandad med hela värmebehovet i ett enfamiljshus. Därför är det ofta okänt för gemene man hur mycket(egentligen hur litet) energi som förbrukas för varmvattenberedning.

Är du händig och dessutom kunnig inom värmeteknik och kan göra mycket själv på ert enfamiljshus, då sparar familjen mycket stora pengar jämför den som har tummen i pannan måste ha firmor som gör allt.
 
Redigerat:
H Hans49 skrev:
Jag skulle vilja att solvärmen hjälpte till med uppvärmningen av huset även under vinterhalvåret genom golvvärmen.
Då får du nog flytta till sydligare breddgrader.
Mina föräldrar satte in ny panna, acktank med varmvattenslinga och slinga för solfångare, samt solfångare 2006. Numer finns även en bergvärmepump, men hela systemet fungerar tillsammans med prioriteten sol-ved-berg-elpatron. Finns även en elvarmvattenberedare men den går inte många timmar per år.
Solfångarna tillverkar allt varmvatten från maj tom slutet av september.
Solfångarna stöttar i lite med varmvatten och värme i april och oktober.
November till mars ger de inte ett jota, är det en tidig vår kan de möjligen bli lite fesljumma i slutet av mars.
Bergvärmen och någon liten brasa ibland (farsgubben är inte lika rask längre pga ålder och sjukdom, men j-ligt envis..nåja, OT...) står för värme och varmvatten november tom mars.
Pannrummet är fristående med 25 m kulvert till kåken.
Varmvattenberedaren ligger i serie på varmvattenledningen, inne i huset, i fall av totalhaveri i pannrummet.
I tanken sitter en elpatron med helt egen simpel termostat i fall av havererad värmepump e dyl.

Huset ligger i Östergötland.
Har du golvvärme kan solfångarsäsongen möjligen bli en aning längre pga lägre framloppstemp men energimängden måste ju fram ändå.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.