hempularen skrev:
Om det är ett byggförslag som inte avviker från detaljplanen så finns det ingen formell anledning att fråga grannar överhuvudtaget. Grannar är då inte inblandade alls före beslutet. beslutet har de sedan möjlighet att överklaga, när det är fattat. Av ren artighet bör man givetvis prata med berörda grannar ändå.

OM det är en åtgärd som avviker från detaljplanen så måste bygglovsmyndigheten gå ut med grannehörande INNAN de fattar beslut. Om myndigheten accepterar att den sökande har utfört ett eget grannehörande och nöjer sig med det, så kan en granne överklaga beslutet och få rätt, enbart på grundval att ett regelrätt grannehörande inte skett. Beslutet är per definition ogiltigt.

I det läget måste processen göras om, ett korrekt grannehörande utföras, nytt beslut fattas, som grannen sedan kan överklaga, men nu med sakliga invändningar om innehållet i bygglovet. Några sådana finns ingen anledning att komma med om grannehörandet inte gått korrekt till.
Intressant. Jag har gått igenom den processen, med grannar, bl.a. ett stort byggbolag (som var de som föreslog manövern) och kommunens stadsarkitekt tillfrågad. Såväl ansvariga för byggbolaget som stadsarkitekten var överens om att man kunde göra så.
Sedan var det ingen som överklagade (alla hade ju redan godkänt ;) ), så någon "rättslig prövning" blev det dock aldrig.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.