... så hade man ju tänkt använda de gamla rören i köket nu när vi ska koppla in vattnet.
"Problemet" som är nu är att det tidigare fanns en diskmaskin a tidigt 70-tal som hade en vattenanslutning från varmvattenröret.

Så röret ser ut som på första bilden...

http://www.smecken.com/hus/bilder/kok/14.jpg

och kommer att sitta som på andra bilden, alltså röret slutar under kranen...

http://www.smecken.com/hus/bilder/kok/15.jpg

Innebär detta några problem? förutom då givetvis om man öppnar kranen... :p

Det heter förresten ekonomisk o inte snål! ;)
 
Hehe rörmokaren vi hade hemma för o koppla ur det greppade det inte riktigt heller i början. Har lagt in en bild på hur hela skåpet ser ut... de röda markeringarna är de som ska ihopa då... :p

http://www.smecken.com/hus/bilder/kok/16.jpg

Finns det inte nån slags förlängningsslangar som man kan köpa och skarva ihop med rören från blandarens slangar som syns på bilden? Allt det som syns kommer att döljas med en skiva så det blir inget som kan stöta emot senare eller så heller...

När det gäller rören som fortsätter till vänster är det vattnet som går vidare till badrummen... han som byggde huset ville kunna ställa maxtempen som man kunde få ut i badrummen (antagligen så att barnen inte skulle skålla sig) därav "blandaren" på varmvattenröret.
 
Hmm.. svårt att greppa riktigt hur du menar som sagt? Det ser ut som att de två bakre rören invid väggen är redan färdigdragna kall/varmvattenstammar påväg till blandaren.
Den rörhärvan du håller i handen har tre utgångar. Vad tänkte du göra med dem? Koppla in diskmaskinen med detta??? Nej, nej...! :surprised: På något sätt måste du väl ändå köpa kopplingar för att få ihop det??

Har du en modern blandare med avstängningsventil för diskmaskinen, så har den säkert rör med yttermåtten 10 mm undertill. Stick då till närmaste byggvaruhus och skaffa en klämringskoppling för 10 mm och med en skruvmuff med gummipackning för diskmaskinen i andra änden. Standardpryl. Den går loss på ca 80 spänn kanske. Installerat och klart på 10 min.

(PS: du kan ju alltid spara kulventilen)

:)
 
Nu ser man bättre! :)

Skruvmuffar till blandarslangarna upptill finns att köpa som hyllvara. Däremot kan jag inte mycket om kopplingarna i de gamla kopparstammarna. Du behöver ngn slags övergång där; till 10mm eller 12mm rör. Borde finnas i välsorterad vvs/byggfirma. På en av de nya rören (som du måste köpa tyvärr) behöver du dessutom en t-koppling med balofixventil så att du kan slå av vattnet till diskmanskinen vid behov.

Lycka till!
 
Hehe för o förtydliga... har lagt ner det där med de gamla rören... det som gäller nu är möjligheten att koppla slang ner till anslutningarna som ringats in med rött på bilden.

de slangarna som kommer uppifrån är från den helt nya blandaren med anslutning för diskmaskin osv...
 

Hm...
Om blandaren är förberedd för diskmaskin borde det synas tre st rör uppifrån. :-/
 
Nussen:

Du är observant du! =)

Det tredje röret måste fästas underifrån så därför sitter det inte där. Jag får be er anta att det sitter där, men det är inte inblandat i det hela... vi har en helt ny diskmaskin med så den kopplingen är helt ok.

Det är alltså bara varm- o kallvatten upp till blandaren detta gäller.

Känns som jag kunde varit tydligare från början... men men! ;)
 
Okej.
Men då undrar jag vad du skulle med den ursprungliga lösa rörgrunkan till, den med ventilen på??? ??? Den räcker väl inte fram till vare sig varm eller kallvattenröret i överkant på bilden - om den ens går att ansluta! Det var väl den du undrade över först.....?
 
Tackar för alla svaren... det blev lösningen med förlängningsslangar o dumpa de gamla rören...

http://www.smecken.com/hus/bilder/kok/21.jpg

en liten satans koppling läckte efter ihopskruvningen... en droppe i minuten ungefär.... så nu är vattnet avstängt o det är tätat med silikon... inte så som det ser ut på bilden dock... det är avtorkat o sen är det punkttätat ljust där droppen formas.... får stå utan tryck över natten o härda.
 
Hmmm... jag tycker att det känns lite otryggt att täta med silicon. Hade det inte varit bättre att dra ett par varv med gängtejp? Eller om möjlighet finnes spänna kopplingen en aning till?

Hoppas det löser sig, har själv haft liknande problem och vet hur irriterande det är...

Mvh
Thomas :)
 
Tjenare Thomas,

Det sitter redan 3 varv med gängtejp på den precis som på de andra kopplingarna. Får se hur det ser ut imorgon... har även en fuktvarnare under som larmar vid läckage så relativt tryggt är det.
 
Sådär då är det omgjort... silikon dög ingenting till som någon sa tidigare... lossat där det läckte och gängtejpen hade försvunnit?! ???

Nåja omlindat med fem varv och därefter i igen... o nu är det tätt... ta i trä! =)
 
gängtejp funkar bra bara man lindar på tillräckligt många varv
 
Japp man lär sig nåt nytt varje dag när man har hus! ;)

Diskmaskinen kör sin första runda med last nu... hur underbart som helst.... :)
 
lin o pasta eller lin o linolja- men då måste man "hugga" med exvis en kniv på gängorna om det är mässing. annars finns det loctie för vvs-ett lim som är godkänt för dricksvatten, lite dyrt men suveränt till mässing för oss amatörer!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.