peternicklas
Dalbotös skrev:
För att det har drabbat fattiga människor i ett fattigt land. Ingen som har råd att köpa vaccin alltså. Att ta fram vaccin och mediciner mot sjukdomar som drabbar rikare länder/människor är mycket mer ekonomiskt och därför mer åtråvärt.
rätt så kortsiktigt att tänka så, men visst stämmer det. Nu har de ändå gjort försök men de räckte inte. Den förste Amrikanen som kom hem med Ebola fick ju någon form av vaccin/medicin. Nu, helt plötsligt så ska även USA:s försvar vara med och betala en framtagning av något skydd.
 
Såg TV4 nyhetsmorgon och där medverkade läkare som hade varit nere som volontärer i det drabbade ebolaområdet och OM man nu skulle överleva efter att man har blivit smittad så är man immun mot smittan. Därmed så försöker dem få fler som har haft smittan att hjälpa till.
 
Kan till viss del förklaras av irrationellt beteende, ganska vanligt förekommande då man själv har drabbats av en livsfarlig smitta eller känner någon som har gjort det. Handlar förmodligen inte så mycket om dumhet.

Finns en hel del vetenskapliga studier i ämnet, bl.a. en som handlar om det första utbrottet av blödarsjuka i Sverige för länge sen, då en sjuksköterska som blev utsatt för droppsmitta av patienten trots utbildning åkte iväg på någon privat sammanhang, trots uppmaning av sjukhuset att stanna hemma.

/S
 
Ja, det är väl precis samma irrationella beteende som t.ex. föräldrar som skjutsar sina barn till skolan och sen klagar på att det är så många som kör bil utanför skolan.
 
Hemmakatten
Vi som inte har sjukvårds- eller annan adekvat utbildning kan ändå hjälpa till genom att ge en gåva till t.ex. Läkare Utan gränser. Är själv månadsgivare men har på kort tid fått två mejl till mig där de ber om en akut extra gåva.

Och ni vet väl att man får göra avdrag på skatten med 25% på belopp upp till 6.000 kr per år och om beloppet är minst 200 kr vid varje gåvotillfälle.
 
  • Gilla
Drömhus2012 och 2 till
  • Laddar…
Ebolan fick sådan spridning denna gång för den började i väldigt avskiljda platser utan vidare kommunikationer till omvärlden. Samt att den startade i delar av världen där kunskapen om sjukdomen är lika med noll.

Världens reaktion på detta utbrott var väldigt slött till en början vilket ledde till öka spridning. Nu tar man detta på största allvar.

Sen hörde jag att den totala dödssiffran av detta ebolautbrott (6000?) ändå är mindre av antalet personer som dör av AIDS dagligen(!). Får en att tänka till...
 
peternicklas
Tror inte man ska skrämma upp sig. Visst, det är ett otrevligt virus men om jag har förstått det hela så är det bara genom vätskor den smittar samt att den lever inte så lång tid utan för offret.
 
Antingen dör man eller inte?
Är det så du menar?
Vi får hoppas inga självbombare "dricker" smittat blod och kommer hit :-/
 
peternicklas
Atom skrev:
Antingen dör man eller inte?
Är det så du menar?
Vi får hoppas inga självbombare "dricker" smittat blod och kommer hit :-/
Då är det nog lättare att göra det med AIDS! Det som man kanske borde fundera över är hurvida man ska fortsätta med flygtrafik till Afrika för att stoppa spridningen.
 
peternicklas skrev:
Då är det nog lättare att göra det med AIDS! Det som man kanske borde fundera över är hurvida man ska fortsätta med flygtrafik till Afrika för att stoppa spridningen.
Man får inte isolera hela nationer.
 
Det stämmer att varje dag dör ungefär 6000 personer i AIDS, så hittills har ebolan inte skördat så många offer. HIV är också "värre" ur spridningssynpunkt eftersom man kan smitta utan att ha symptom, med ebola så smittar man inte förrän man har symptom.

Det är väl ingen av de som smittats utanför Afrika som inte har jobbat med vård av ebolasjuka?
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.