mats_o skrev:
Och varför ska du skicka faserna och inte bara en styrsignal?
En krafttransistor eller tyristor uppe i lampsockeln får hantera effekten istället. Blir lite smidigare så.

Trefaslampan blir en vacker klar klotlampa med tre fina glödtrådar ;)
Nu börjar vi prata lösningar. Enkla lösningar är för fegisar. Det behövs väl i så fall tre tyristorer och tre dioder jämte någon krets för att tända tyristorerna. Det kan enkelt kombineras med en dimmer också.

Glufsglufs skrev:
Istället för att "bygga om" alla 1-fas objekt till 3-fas så kan man ju vid inkoppling till central tänka lite på hur man fördelar......;)
Det var ju en enklare lösning. Är den inte dessutom ganska beprövad? Fast hemma hos mig är nästan all belysning och nästan alla vägguttag kopplade till samma fas.

Erik
 
Ja trefas kom ju till en gång i tiden för att ge motorerna en jämn och fin gång som inte går med enfas, så bevare oss för enbart enfas till hus.
 
Varför inte börja med distribution via SWER också, som i delar av Australien mfl, nu när vi ändå är inne på avveckling mot U-lands el.:)
 
  • Gilla
Clabbe69
  • Laddar…
Single wire earth return is also used for HVDC over submarine power cables. Så då är Gotland U-land då?

Vad säger mycke_nu om det.

Nä denna tråden har kantrat tillräckligt nu.

Protte
 
prototypen skrev:
Single wire earth return is also used for HVDC over submarine power cables. Så då är Gotland U-land då?

Vad säger mycke_nu om det.

Nä denna tråden har kantrat tillräckligt nu.

Protte
Delar av Gotland är väl mer eller mindre det va? :wow:
 
visst skulle enfas vara bättre, det tycker jag också! alla lägenheter skulle ha enfas, 35-50A H-säkring. inne i storstäder räcker det också med enfas, men ute på landet skulle det aldrig funka med alla motorer osv..

i USA har dom ju på det viset, vanliga bostäder har oftast split phase 240/120v medan det ute på landsbygden är vanligare med 3-ph 208/120v
en normal villaservis ligger där på 150-200A, en större villa 400A...
men det blir jobbigt om man inte har 3-fas men vill ha 3-fasmaskiner, då måste man beställa 3-fasservis vilket kostar olika mycket pengar beroende på hur långt bak enfasen sträcker sig.. har dom tur är det bara en stolptrafo "pole-pig" och servisledningen som behöver bytas, då det oftast är 3-fas högspänning i stolptoppen, men de har även gått så långt så dom delar upp 13kV distributionsnätet i enfas, se bilden nedan.
det är stjärnkopplat så det finns en nollpunkt på högspänningen, och vanliga enfas stolptrafos kopplas mellan en av faserna och nollan.
därför sprakar det så mycket när en amerikansk högspänningstråd faller till marken, det är full jordslutningsström tills säkringen löser...

HPIM0779.jpg
 
  • Gilla
Wheelabrator
  • Laddar…
Amerikanerna utredde faktiskt frågan om vad som var effektivast att bygga när man började elektrifiera landsbygden. Med bara 120V i lågspänningsnätet skulle det bli mycket svårare och dyrare än hos oss, eftersom man måste sätta många små transformatorer nära kunderna.

Genom att dela upp kostnaderna i tråd, isolatorer och stolpar kom man fram till det billigast var enfasledningarna med fasen på en isolator och en "nolla" sparade stolpar och isolatorer. Det är inte tråden som är dyr, det är stolparna...

Frågan har utretts igen på senare år vid elektrifiering av u-länder. Bäst var att kombinera det "amerikanska" sättet med enfastransformatorer på stolpar med ett "europeisk" lågspänningsnät på 230V.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.