Rrrrr skrev:
Glufsis: Vad är skillnaden på dessa nya jämfört med Philips 7W dimbara LED?

Problemet (som ni kan läsa om i en annan tråd) med dimbara LED är att de är väldigt trödstartade.. Svårt att hitta dimrar som klarar av många på samma..

Men är anläggningen redan dimensionerad efter 50W halogen så lär de väl knappast sitta 30st på samma dimmer? :rolleyes:
Skillnad vet jag inte då jag inte haft någon i handen än eller testat i anläggning men att dom inte är på marknaden än vet jag då dom är "under testning".
 
J
glufsglufs vilken tillverkare pratar du om när du säger att de är under testning?
 
Vart köper jag dessa Philips 7W billigast?
 
Som jag har fattat de så ska den utgå den svagare varianten? Alltså den 7w som lyser mindre
 
Tyresö skrev:
Det finns ju dimmers som kan belastas med bra mycket mer än klassiska 300 W, men dom kostar därefter. Tror ändå i slutänden att den bästa lösningen blir att montera in anpassade dimmrar, istället för att byta ut alla lampor.
Vi har 9 st 50 W 230 V halogenlampor i köket uppdelat på 2 st 300 W-dimmrar. Och som du säkert håller med - när man väl behöver ljus - då blir det sällan för mycket.
När halogenlamporna är nerdimrade, så ger dom ett lagom "höstmysljus".

Roade mej med att mäta förbrukningen med mina 50W lampor nerdimmade tills dom knappt glödde. I det läget drog dom fortfarande 25W!

Nerdimmning är mao inget bra sätt att spara energi, därimot förlänger man lampornas livslängd högst avsevärt.
 
...och så förhöjer man mysfaktorn avsevärt d^_^b
 
Jag skulle satsa på LED
En enkel kalkyl per lampa
Halogen 50 W livslängd 2000h + 40:-/st ,det gör för 20000h drift, en kostnad på 1900:- totalt/lampa
LED 3 W livslängd 20000h (bra kvalisort) inköpskostnad X kr / st
Det ger att så länge som LED-lampan + dimmer kostar < 1800 kr i inköp så är det bättre ekonomi att installera LED.
Gäller förstås med låga räntor, och att lamporna används mycket....
 
largab skrev:
Jag skulle satsa på LED
En enkel kalkyl per lampa
Halogen 50 W livslängd 2000h + 40:-/st ,det gör för 20000h drift, en kostnad på 1900:- totalt/lampa
LED 3 W livslängd 20000h (bra kvalisort) inköpskostnad X kr / st
Det ger att så länge som LED-lampan + dimmer kostar < 1800 kr i inköp så är det bättre ekonomi att installera LED.
Gäller förstås med låga räntor, och att lamporna används mycket....
sen är det ju ytterligare en aspekt, halogen så anges brinntid i medeltal, alltså om du har 10 st så ska 5 av dom lysa efter 2000h medans med LED så anges det när det är 70% ljus kvar i varje ljuskälla/armatur
 
Fast finns nog knappast någon 3W LED som lyser som 50W halogen. Är snarare 7W LED som gäller då. Iaf om vi snackar om GU10 LED-ljuskällor.
 
Jo visst haltar kalkylen lite, MEN det går inte på något sätt undvika att spara en massa pengar på LED.
 
Jag valde att satsa på LED. Visst det är en dyr investering men när jag räknade, vred och vände på allt så insåg jag att LED:en kommer att betala tillbaka sig ganska så snabbt. Sedan har jag en sambo som har för vana att tända allt, varav jag går efter och släcker. Nu kommer jag att sitta på soffan istället för att springa efter henne och släcka över allt.
När jag är färdig kommer jag ha 50+ LED.
 
Jag antar att halogenlamporna också kommer att förbjudas . De är väl obetydligt effektivare än gammeldags glödlampor? Förbudet är vad jag vet inte inskrivet i utfasningsplanen ännu.
 
Nej, halogenlamporna håller på att utvecklas till att bli mer energieffektiva. De flesta tillverkarna har redan nu halogenlampor som t.ex. drar 28W men lyser som 35W. Det kommer fortsätta så, förbud tror jag inte det blir utan när tiden är kommen så kommer LED ändå vara första valet.
 
J
Orsaken till att vi inom EU kunde komma överens om att byta från glödlampa till halogen var att fabrikerna som gör lamporna kunde ställa om tillverkningen.
Det går nog inte lika lätt med led.
Allt styrs av miljö kontra kostnad.
 
Jag installerade en 8W dimbar LED på prov i förra veckan (Verbatim v52006, finns numera hos deltaco, så den börjar dyka upp lite varstanns. Jag gav 260 kronor för den, men bestämmer jag mig för att köpa fler försöker jag nog hitta bättre pris).

Den är helt ok hittills. Den dimrar bra och är betydligt mer varmvit och har bättre spridningsvinkel än de LED-spottar jag provat tidigare. Officiellt ligger den på 2700K, men tyvärr är den fortfarande lite mer kallvit än de halogenspottar jag har.

Jag var dock positivt överraskad av att 8W-lampan känns väl så ljusstark som en vanligt 50W halogen. Förhoppningsvis håller den ju också oerhört mycket längre än en halogenlampa, så det är väldigt lockande att sätta sådana i de rum där jag har ca 5 meter till spottarna - de är tråkiga att byta.

Jag har tagit några bilder som jämförelse, men kameran fångar förstås inte upp allt, så jag vill varna: LED:en har ett jämförelsevis kallare vitt ljus än vad det ser ut som på dessa bilder! Ha det i åtanke.

LED-spotten är till vänster, 50 W-halogen till höger. I den första bilden är de fullt uppdimrade, på de andra två bilderna är de neddimmrade.

Jag funderar på att montera den på ett sätt som gör att jag kan jämföra spridningsvinkeln också, men har inte gjort det än.

Just nu lutar det nog åt att jag byter till dessa i köket i varje fall.
 
  • IMG_0067.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0068.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0069.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.