E
Det är för att man oftast bara kapar och gerar med en kap- och gersåg. Alltså, man kör den endast korta stunder. Skulle du låta sågen och dammsugaren stå på samtidigt ett par minuter så skulle säkringen gå.
 
Nu har jag kört hela helgen med kap och geringssågen, bordcirkelsågen ch en Makita sänksåg. Alla kopplat på damsugaren. Det är bara kap och geringssågen som loser ut säkringen, så jag förmodar att säkringen är OK och att problemet är min Bosh PCM 8 (som är den som har lägst effek av maskinerna). Jag ska leta på en gammal skarkvsladd och se om det funkar, annars kanske man kan klassa den som "trasig" och få Ok att köpa en ny och blå :).
 
E
Dyrare maskiner har ju oftast mjukstart, vilket förhindrar att en B-säkring (snabb) löser ut vid start
 
Jag had liknande problem med en vedklyv som började bränna säkringar. Där hade mjukstartskondningen gått sönder och om jag minns rätt kostade en ny 150kr på elfa. Det kan ju vara värt att kolla upp om sågen går att laga (om du inte behöver en anledning att köpa en blå istället)
 
Min PCM8 (grön bosh) har ingen mjukstart, så det är ett av problemen med sågen. I en tråd på bygga hus (http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/139045-mjukstart-2.html) så resonerar man om att instalera en mjukstart på den maskinen. Såklart en möjlighet, men det känns inte som riktigt värt besväret. En möjlighet är

http://www.conrad.se/INKOPPLINGSOPT...2412&ci=SHOP_AREA_17266_0809073&otp1=tablink2

eller kanske ännu bättre (Som är kraftigare):

http://www.conrad.se/?websale8=conrad-swe&pi=551999&rdeocl=1&rdetpl=productpage&rdebox=box1

Fördelen är att man kan flytta dem mellan maskiner. Frågan är om de funkar eller om de pajar direkt. Någon som testat dem? Eller någon likande? Enligt specen så ska ju båda utan problem klara 2600w som jag har, men i praktiken vet man ju inte, särskillt för 500 kr.
 
E
Eller lägg en femhundring extra på en bra såg nästa gång. Billiga verktyg och maskiner har en tendens att bli dyra i slutändan.
 
R_F skrev:
Finns det någon vettig tumregel för hur mycket större startströmen blir på en "normal" motor. Inser att det beror på massa variabler rörande hur motorn är byggd, men något som gäller en typisk elmotor?
När man gör ett överslag när man räknar på startströmmar för motorer fick jag lära mig att det är märkström * 7.
 
Jag har en gammal fin oanvänd ASEA mjukstartare för väggmontering hemma (i kartong). Den är till salu.

Annars kanske din kap/ger är lite skitig inuti så att den går trögt och drar mer startström än tidigare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.