Tjena Rickard

Jodå, det sitter som berget, och ser bra ut utifrån. Ja, jag gjorde en liten luftspalt längst upp mot taket. Underbrädorna slutar nån/några cm nedanför taken, sen satte jag en lockbräda "horizontellt", dvs 90 grader mot locken. Den satte jag ca en centimeter från taket, och sen fick alla lock gå emot denna tvärgående bräda. Man måste stå riktigt nära för att se den där lilla springan...

Dock så måste jag medge att jag ångrar mig lite att jag inte rev bort tegelväggen. Inte det att det har ställt till några problem att göra på mitt sätt (tvärtom så sparade man ju tid och jobb), men det är en gnagande känsla av att jag skulle tagit tjuren vid hornen och rivit bort istället. På nåt sätt känns det halvgjort, eller kanske mer som om att jag fuskade :) Men men, jag påminner mig själv om hur mycket jobb jag tjänade på att göra på "mitt" sätt, och att det är omöjligt att avgöra för nån som bara tittar.

// Andreas
 
Tack för svaret Andreas.
Jag har också varit i tankarna på att ta bort teglet, för det är som du säger att det känns lite halvgjort. Men jag har varken tid eller ork att riva ner det så det får bli reglar på teglet.
Jättebra med luftspalt, tänkte också köra på det.

Jag har några funderar som:
Vad hade du för dimensioner på reglarna du fäste i teglet?

Vad för skruv körde du med? Vad satte du dessa på för cc avstånd?

Hur tätt satte du reglarna? cc70?

När du sen satte panelen hade du spikpistol eller vanlig hammare. Tänker om alla vibrationer som blir ifrån bankandet med hammaren kanske får skruven att släppa?

Tack
Mvh Rickard
 
Hej

Jag anlitade firma som gjorde det. Och det är jag glad för. Eftersom vi skulle byta alla fönster samt flytta ut dem kände jag att jobbet var alldeles för stort. På frågan om luftspalt så har vi det med. Vad det gäller riva ner det gamla teglet så tyckte inte vår byggare samt andra som jag pratat med att jag skulle göra det. Du har ju k-värde i själva teglet samt hur många år skulle det ta att tjäna in? Enligt vår byggare skulle det kosta en hel del att riva ner och sätta ny isolering. Hur som helst är vi mycket nöjda och inte upptäckt några problem än.
 
Reglarna jag satte var av storlek 34x70. Spikpluggen var ganska rejäl, vill minnas att jag började med nån i längd >100mm. Fick dock byta ner mig till en kortare modell då teglet bara var 6 cm. 34+60 vilket gjorde att det räckte med 100mm längd (eller om det blev kortare än det till slut ändå, minns inte). Tänk på att använda riktig borrhammare, annars blir det jobbigt

Reglarna sattes på cc 60 men det var egenligen onödigt. Det sitter som berget så man hade kunna välja cc100 om man velat. Det är väl snarare en fråga om hur tätt du vill spika panelen...

Spikpistol? Nej jag är alldeles för konservativ för att använda såna moderna saker. Då har man ju inte satt upp panelen "på riktigt". Nej ladda med en bra ljudbok i mobilen, på med hörselkåporna, greppa hammaren och börja spika.
 
Tack för svaren. Detta kommer vara till stor hjälp för mig. Nu blir det att räkna över hur mycket material som kan komma att behövas.

En fråga, har ni stående eller liggande panel på husen?
Jag har tänkt köra med liggande panel.

Det är inte så att någon av er bor i Göteborgstrakterna så kanske man kunde svängt förbi och kikat på det? :)
 
Hallo

Vi har stående men det handlar ju bara om vilket håll man sätter reglarna. Är du ensam så kan jag tänka mig att det är lite enklare att sätta stående reglar

Har du vägarna förbi Höga Kusten och Övik så är du välkommen att titta! Men lämna Frölundahalsduken hemma, årets degradering svider fortfarande...
 
Haha förstår att det svider. :)
Det var långt upp i landet. Tror inte att jag kommer ha vägarna förbi där. Tack för alla tips.
 
Hej!

Har läst igenom tråden och det var riktigt skoj att hitta den först och främst.
Har skickat ut frågor till 2 byggar ei Växjö nu om ett liknande projekt men vi har hel tegel inkl övre kortsidor.
Har också frågat mig om man behöver tilläggsisolera eller inte. Men vad jag förstod så körde du utan extra isolering och la i princip bara reglar + panel så du fick en extra luftspalt?

Tack på förhand,

// Erik
 
Hej. Jag har inte gjort det ännu. Men va jag har fått till mig är det ingen idé att tilläggsisolera ifall teglet är kvar då det är en luftspalt mellan teglet och väggen. Det gör nog ingen större skillnad.
Mvh Rickard
 
Japp, jag smällde upp reglar direkt på teglet och sen panel utanpå. Ingen isolering
 
Nu är projektet igång. :) Börjar med att sätta cederträ runt entrédörren.
DSC_2537.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


DSC_2543.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


DSC_2555.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


DSC_2561.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
vanpire
  • Laddar…
Kul att se att du påbörjat projektet! Ska bli riktigt kul att se fortsättningen så glöm nu inte ösa upp mkt bilder 😀
 
Efter en välbehövligt semester ifrån renovering så är det åter igång. Nu är panelen uppe och inoljad, imorgon kommer lamporna upp. Ska bli intressant att se hur dom gör sig mot panelen.
Husfasad under renovering med nyligen uppsatt och inoljad träpanel samt en grå entrédörr.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nyuppsatt och inoljad träpanel bredvid en modern grå entrédörr på en fasad under renovering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
johel572
  • Laddar…
Nu var även lamporna på plats.
Moderna utomhuslampor monterade på en trävägg vid en grå ytterdörr omgiven av krukväxter.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
SC Aero
  • Laddar…
Blev ju riktigt bra det där! Vore kul att se bilder på hela huset samt detaljbilder vid fönstren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.