Som rubriken lyder - kan man få något betalt för att sälja ett enplanshus "på rot"?

Vi har bott i vårt hus några år men känner nu att det är för litet för familjen. "Problemet" är att vi bott in oss, jobbat med trädgården, byggt garage (med extra takhöjd och billyft), hundhus och hundgårdar - vi har nära vänner i området, barnen har sina kamrater på gatan, och för något år sen flyttade pensionerade svärföräldrarna in som grann-grannar med allt vad det innebär av hjälp med barn och fix. Vi är med andra ord väldigt rotade här.

Allt är perfekt - dock är huset för litet. Enplanshus med tre rum, och både jag och frun är egna företagare med behov av kontor som nu blivit rum för barnen.

Vi har tittat på möjligheterna att bygga på en våning på huset, men fått veta av byggare att plattan huset står på inte är dimensionerad för den extra våningen. Det finns inte heller plats att bygga ut huset åt något håll. Vi skulle behöva bygga nytt tvåplanshus med ny platta.

Huset är ett prefab-hus monterat i block. Byggt 2004. 105 kvm. Går det att sälja till någon för bortforsling? Och vad kan man få betalt?

Är det helt tokigt att ens fundera på? Borde vi bara försöka hitta ett större hus så nära som möjligt och börja på ny kula?
 
harry73
Jag tänker lite fritt. Och går det att sälja huset på rot, då gårdet också att lyfta huset och förstärka grunden.
men vilken hustillverkare är det och vilken hustyp.
Hur många modul har huset och hur är de kopplade?

Kan man flytta huset på tomten och under tiden bygga källare under huset.
varför tyckerentreprenören att grunden är för svag? Har han berättat var han baseras det på?
har du haft kontakt med hustillverkaren och frågat dom om man kan sätta på en våning till?
 
Tack för svaret! Idén med källare var intressant, och ingenting vi funderat på.

Innan vi går vidare hade det dock varit intressant att veta om det går att sälja ett hus på detta sätt, och vad man eventuellt kan förvänta sig att få betalt.

Det blir kostnader även för att bygga på en våning, eller en källare, och då blir huset ändå inte som vi önskat oss. Tankar kring att få bygga något från grunden och få det som man vill finns med också.

Kunde vi få 500 tkr blir det intressant att bygga nytt. Handlar det om max 100 tkr är det inget alternativ, då får vi jobba vidare utifrån en extra våning.
 
  • Gilla
Mattias_Jo1
  • Laddar…
harry73
Ni kan oc, så köpa en tomt i närheten, sätta huset på den nya tomten, bo där under tiden ni bygger nytt på befintlig tomt och sälja gamla huset på den nya tomten.
Då blir det enklare att räkna på vad ni kan få för huset, ni har boende ordnad under byggtiden och ni tar risken men också vinsten med att flytta huset. Ett modulhus borde ha väldigt bra förutsättning för att flyttas, eftersom moduler flyttades dit en gång och därför är dimensionerad för det.
Jag misstänker dock att huset är 2 moduler eller kanske 3 som kopplades ihop. Skulle vara bäst om ni kan flytta allt ihopkopplad, men hur ser huset ut?
 
Ta hjälp av en konstruktör istället för en byggare för att bedöma om grunden håller för en våning till eller inte...jag tror ifs inte det är några problem att bygga på en våning till.
 
  • Gilla
Joak
  • Laddar…
Det är ganska kostsamt att flytta ett hus, så man kan anta att den som köper byggnaden inte betalar speciellt mycket för den. https://www.byggahus.se/bygga/familjen-hedin-flyttade-huset nämner nån entreprenör som flyttat hus i 25 år, du får väl slå en signal till denne och diskutera lite.

Med det sagt, håller jag med övriga ovan - klart att det går att bygga på en våning. Är grunden svag finns det ju otaliga lösningar, det är ju liksom bara ett litet farthinder. Kan man kanske kan förstärka befintlig kantbalk? Eller bygga en ny grundmur utanför befintlig platta och bygga nya ytterväggar till bottenvåningen (blir ju energieffektivt också).
 
Märkligt att det inte går att bygga ut åt något håll - men så är det kanske. Att bygga en våning till är inte så mycket till vikt för det tunga taket är ju oförändrat.
Att sälja på rot tror jag är väldigt svårt. Vem skulle vilja köpa det och varför? Ett nytt litet hus av samma storlek får man för lite pengar, en egen platta måste man ju ha i vilket fall.
 
Huset är byggt med vinkel, T-form typ, jag vet däremot inte hur många moduler det är byggt av. Utbyggnad skulle gå till viss del, men inte några 100 kvm. Och säkert går alla problem med en extra våning att lösa - men man får fortfarande inte sitt drömhus.

Frågan återstår - går det att sälja där köparen får forsla bort det? T.ex en köpare som har tiden och kunskapen och vill bygga ett hus på en tomt till en ganska billig peng.

Jag tänker att det trots allt finns en hel del av värde. Dörrar inne/ute, fönster, köksinredning, badrumsinredningar, tvättstugeinredning, bastuinredning med aggregat, duschväggar, vitvaror, skjutdörrsgarderober, parkettgolv etc. Vill man plocka ner huset helt även tegel, takstolar, plåt på tak, häng-/stuprännor, etc.
 
Carl Andersson skrev:
Huset är byggt med vinkel, T-form typ, jag vet däremot inte hur många moduler det är byggt av. Utbyggnad skulle gå till viss del, men inte några 100 kvm. Och säkert går alla problem med en extra våning att lösa - men man får fortfarande inte sitt drömhus.

Frågan återstår - går det att sälja där köparen får forsla bort det? T.ex en köpare som har tiden och kunskapen och vill bygga ett hus på en tomt till en ganska billig peng.

Jag tänker att det trots allt finns en hel del av värde. Dörrar inne/ute, fönster, köksinredning, badrumsinredningar, tvättstugeinredning, bastuinredning med aggregat, duschväggar, vitvaror, skjutdörrsgarderober, parkettgolv etc. Vill man plocka ner huset helt även tegel, takstolar, plåt på tak, häng-/stuprännor, etc.
Tänk på att det är mycket jobb att plocka ner ett hus.
Plattan lär bli kvar, den går rimligtvis inte att flytta.
Köparen måste räkna hem transportkostnad, ev kranbil för att kunna lyfta isär huset.
+att köparen vill troligtvis göre en riktigt bra affär om han/hon ska vara intresserad, med tanke på tidsåtgången. + att någonting troigtvis kommer att gå sönder i demonteringen eller transporten....

Huset är ganska nytt, så det är ett plus.
Jag gissar på att stommen i ditt fall har värdet.
Medans det som du listade.
Dörrar inne/ute, fönster, köksinredning, badrumsinredningar, tvättstugeinredning, bastuinredning med aggregat, duschväggar, vitvaror, skjutdörrsgarderober, parkettgolv etc. Vill man plocka ner huset helt även tegel, plåt på tak, häng-/stuprännor, etc.
Har troligtvis mycket lågt värde pga. ålder 11år
 
Perfekt läge att bygga en Attefallare ju :)

Nu vet vi ju inte alls hur huset och tomten ser ut, och hur stor familjen är.
Kanske det går att göra något av garaget? Ställa bilarna på gatan, eller inreda en övervåning?
Och bara för att man är egenföretagare måste man ju inte jobba hemma i bostaden.
 
S
att plocka isär hela huset i delar sedan montera ihop med nya förstärkt plattta blir riktigt dyrt.
 
O
Jag tror tyvärr inte att värdet på huset är speciellt stort. Men är du nyfiken så sätter du ut en annons på blocket.
Men börja först att kolla med detaljplanen vad den säger. Därefter så kan du gå vidare. Som sagts tidigare, ta kontakt med en byggingenjör som kan räkna på vad som krävs. Ta kontakt med nått av de företag som specialiserar sig på att bygga på en våning till, de borde veta vad som krävs.

Men det borde inte vara helt omöjligt att bygga till en våning. Kan man bygga på 2 våningar på ett flerbostadshus på 6 våningar byggt på 60-70 talet så borde det inte var omöjligt att bygga på en våning på ert hus. En del förstärkningar lär behövas. Men borde inte vara omöjligt...
 
Var i landet bor ni och vad kostar villorna där mellan tummen och pekfingret? Är det svårt att hitta tomter och vad kostar de?
 
Det kostar några hundra tusen att flytta ett hus tror jag. Så säg att själva flytten kostar 250 000. Sedan måste köparen ha en tomt och en grund att ställa huset på. Sedan skulle jag som köpare också vilja ha en riskpremie på några hundra tusen (säg 250 000) för att göra något sånt här. Jag skulle därför räkna ut värdet på huset så här:

Ta värdet på ett motsvarande hus utan garage mm, och dra ifrån följande kostnader:

Värdet på en tomt med anslutningar i området
250 000kr för att flytta huset
250 000 kr i riskpremie
150 000 kr för en ny grund att ställa huset på
100 000 kr för att fixa iordning tomten

Liksom övriga så tror jag inte att det är något problem att lägga på en våning till. Det finns en massa olika sätt att förstärka en grund. Jag skulle också hellre välja det än att bygga en källare.

Annars tycker jag att KOW har vettiga idéer. En frigga på 15 kvm skulle duga utmärkt som kontor för mig, och en attefallare skulle vara rena lyxen. Dessa kan ju byggas utöver detaljplanen.
 
  • Gilla
KnockOnWood
  • Laddar…
peternicklas
De håller på att flytta en massa hus runt Kiruna, kan väl inte vara så svårt att få tag på info om kostnader mm. Har även varit med på TV.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.