När vi köpte Rosalgsspisen för kanske 30 år sedan så sa svärfar direkt när han såg den brinna att den var felkonstruerad, tillluften måste komma uppifrån. Han hade jobba på ångbåt i sin ungdom. Tyckte han var lite kaxig då, tyvärr har han dött så han fick inte reda på ombyggnadssatsen. Hans kunskap var rätt
Modellen är tidlös och hållbar och ja studerar du designen och jämför med nyare kaminer så fattas det extra luft för att förbränna veden mer komplett.
Men som sagt outslitlig bror min har en också.
Men som sagt outslitlig bror min har en också.
Har fått kamin på plats så nu ska den monteras tips på montering och material önskas
Har några bitar gjutjärnskopplingar
Men funderar på att svetsa fast en ram som övergår till ett rör av samma dimension och sedan montera kopplingarna.
Har några bitar gjutjärnskopplingar
Men funderar på att svetsa fast en ram som övergår till ett rör av samma dimension och sedan montera kopplingarna.
Trekanten har enbart en luftventil dom fyrkantiga har två. Pipan upp mot skorsten är den oval i gjutningen är det en senare modell dom äldre var alltid med runt utlopp i gjutningen för skorstenspipa.
För att försöka förbättra förbränningen i lilla trekanten (vilket hände då contura köpte upp tillverkaren) försågs spisen med luftintag även på vänster sida samt en fördelningsplåt innanför luftintagen som styrde upp en del av luften för att simulera sekundärluft. Samtidigt togs rökgasspjället som påverkades av högerluckan då den öppnades o stängdes och kaminen försågs med vermikulitplattor inuti eldstaden samt en rökhylla i samma material. Fortfarande blev förbränningsverkningsgraden såpass dålig att tillverkningen lades ner.B BiggeTheKing skrev:
Saknar fortfarande bilder på vermiculiteskivornas stöd för att modernisera kaminen .
Tanken var att montera skivor och rökhylla och fundera om det går att modifiera för rutspolning och en effektivare sekundär förbränning än originalets. Modellen är perfekt i en äldre stuga.
Tanken var att montera skivor och rökhylla och fundera om det går att modifiera för rutspolning och en effektivare sekundär förbränning än originalets. Modellen är perfekt i en äldre stuga.
Uppdaterar lite grann
Lägger in bilder på hur det ser ut invändigt i en nyare version av roslagsspisen.
Några bättre bilder på fästjärn har jag inte fått tag på ännu.
Lägger in bilder på hur det ser ut invändigt i en nyare version av roslagsspisen.
Några bättre bilder på fästjärn har jag inte fått tag på ännu.
Nej de här kaminerna är riktigt dåliga. Nibe köpte företaget och försökte modifiera konstruktionen men gav upp och lade ned tillverkningen. Har själv en lilla trekanten.
Man eldar normalt inte med ved direkt på en järnplatta som kyls av inneluften, man eldar på ett roster så att luften kommer till underifrån. Något roster finns inte plats för i roslagsspisen, ingen asklåda heller. Eldutrymmet är litet ock när man ska öppna och lägga in ved måste man nedifrån trycka in en låsknapp på baksidan av det runda gjutjärnshandtaget som vid eldning är ca. 200 grader varmt. Asbesthanskar fanns på den tiden kaminen konstruerades men finns inte att köpa längre. Idiotisk konstruktion.
Verkningsgraden mättes upp någonstans och den var dålig. Låt den gå i soporna. På Blocket begär man höga priser men vet inte om någon låter sig luras.
Man eldar normalt inte med ved direkt på en järnplatta som kyls av inneluften, man eldar på ett roster så att luften kommer till underifrån. Något roster finns inte plats för i roslagsspisen, ingen asklåda heller. Eldutrymmet är litet ock när man ska öppna och lägga in ved måste man nedifrån trycka in en låsknapp på baksidan av det runda gjutjärnshandtaget som vid eldning är ca. 200 grader varmt. Asbesthanskar fanns på den tiden kaminen konstruerades men finns inte att köpa längre. Idiotisk konstruktion.
Verkningsgraden mättes upp någonstans och den var dålig. Låt den gå i soporna. På Blocket begär man höga priser men vet inte om någon låter sig luras.
Du förstör inlägg som ett troll skäms läs hur ett inlägg ska se ut och lämna negativitet i soporna inte här på nätet.
Om man som många andra äger en roslagsspis med dess gamla teknik osv och vill förbättra , underhålla mm så ser jag inte något positivt i ditt inlägg.
Om man som många andra äger en roslagsspis med dess gamla teknik osv och vill förbättra , underhålla mm så ser jag inte något positivt i ditt inlägg.
Ja många går på det hela och köper en roslagsspis begagnad för att sedan konstatera att det hade varit bättre att köpa något som ger valuta för pengarna. Man ska väl vara ärlig och tala om hur det ser ut i verkligheten.B BiggeTheKing skrev:
Nibe försökte förbättra med värmetåliga skivor med dåligt resultat. Mera arbete blev det att sota.
Man ska väl köpa något som man kommer att använda tycker jag