V Värmdö4 skrev:
Nu är ju rören gjutna i betongplattan och som du skriver verkar risken större för en vattenläcka då? Golvet är ju "klart" nu med flytspackel, tätskikt, värmeslingor, klinker och allt vad det innebär, är alternativet då att bryta upp allt, ta bort rören i betongplattan och sedan göra om?
Ingen källare under ?
 
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Ingen källare under ?
Ingen källare. Endast platta på mark.
En klassisk mexitegelvilla från 70-talet. Heja blåbetongen :)
 
  • Gilla
Jonatan79
  • Laddar…
V Värmdö4 skrev:
Ingen källare. Endast platta på mark.
En klassisk mexitegelvilla från 70-talet. Heja blåbetongen :)
Då skulle jag nog inte bilat ur plattan och tagit bort rören. Minimal risk för fuktskada där.
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
Man behöver ju knappast ta bort rören som ligger i golvet..........Är väl bara kapa av dem lite under golvytan och sen spackla. Sen får man ju såklart ev åtgärda andra änden också.
 
  • Gilla
AG A
  • Laddar…
I princip gäller ju samma krav i en tvättstuga som i ett badrum, men bara för golvet och en liten bit upp på väggen.

Men risken är i praktiken väldigt låg. Det skjall ju inte i normalfallet finnas vatten på golvet i någon större mängd. Här är väl mer risken att du vid en föräsljning av huset kommer att få en anmärkning på att reglerna inte följts. Eller att försäkringsbolaget strular om det blir ett annat fel i tvättstugan. Tvättstugan är inte fackmannamässigt gjord och därför värdelös ur försäkringssynpunkt (alltså även om skadan inte ahr något med de felaktiga rören att göra).

Utförandet kan innebära en ekonomisk skada för dig, även om felet i sig med väldigt stor sannolikhet aldrig ger ett praktiskt problem.

Att läåmna rören så här, dessutom helt i onödan visar ju att du anlitat en hantverkare som inte kan ens grunderna i sitt arbete. Vad mer är då fel? (lite så resonerar även försäkringsbolaget).
 
V Värmdö4 skrev:
Tvättstuga.

Fick svar från byggherren; ”De hade glömt ta bort rören:) Det är lugnt. Rören är inte i funktion”
Är inte du byggherren?
 
Det med att ett försäkringsbolag skulle säga något är skitsnack, det är till att alltid skriva gubben på vägen, när någon frågar. Varför inte säga direkt, kapa dom som sägs lite under golvnivå och spackla. På med färg eller vad det ska vara som golvmaterial. det finns ingen som kommer att ligga på golvet med förstorningsglas och leta efter något. Allt frid och fröjd då dom inte används, samt tomma på vatten kanske. Ligger bra där dom ligger i betongen.
 
H hempularen skrev:
Njaaa. Det är nog relativt vanligt att man låter rören komma upp ur golvet vid en renovering. Kostnaden för ett korrekt utförande kan bli orimlig. Men då skall det skrivas en avvikelse i våtrumsintyget. Konsekvensen är att försäkringsbolaget ev. inte ersätter om det finns en regelvidirg genomföring, och det är just där en vattenskada inträfar. Men den skrivna avikelsen innebär att den som utfört vet att det är fel. Och utan skriven avikelse kan försäkringsbolaget avfärda hela badrummet som icke fackmannamässigt, även om resten verkar vara korrekt. Och bolaget kan neka ersättning även om skadan är helt orelaterad till den odokumenterade avikelsen. Framförallt om det inte går att helt avgöra vad som är fel.

Ett badrum är antingen fackmannamässigt eller inte, det kan inte vara nästan fackmannamässigt. Fackmannen förväntas göra allt rätt. Om det inte går att göra rätt med rimliga insatser, så skriver fackmannen en avikelse. Då är badrummet som helhet fackmannamässigt. Utan den skrivna avikelsen, så är utförandet inte fackmannamässigt, även om det är till 99% korrekt utfört.
Stämmer verkligen det där? Eller är det branschen som vill få oss att tro att det är så. De skulle nog önska sig behörighetskrav likt elbranschen har.
 
V Värmdö4 skrev:
Tvättstuga.

Fick svar från byggherren; ”De hade glömt ta bort rören:) Det är lugnt. Rören är inte i funktion”
Det är du som är byggherre. Utföraren kallas byggmästare.
Helt oavsett rören är i bruk, eller ej, utgör de samma risk. Svårt att säga enligt bild, men rören ser även ut att ligga för nära väggen.
Vissa hövdar att det är okej, när det bara är renovering. Det är sant, om det bara gäller nya tapeter, eller färg. Det du håller på med är att betrakta som ombyggnad. Därför ska rören åtgärdas. Det kommer inte godkännas som "mindre avvikelse", då det är för enkelt att åtgärda. Det enklaste är, som sagt, att bara bila lokalt runt rören. Kapa dem, och svetsa igen dem, och gjuta.
 
Nu tycks det ju vara så pass stor ombyggnad att man bytt rör. Då är ju ju inget snack om att de ska bort. Men många gånger är man på tok för petig med att rekommendationer för nybyggen ska följas vid renoveringar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.