I gillestugan i vårt nyköpta hus låg en korkmatta, 25x25 i gillestugan. Besiktningsmannen rekommenderade oss att riva ut den och lägga klinker eller heltäckningsmatta av rätt sort. När vi började riva ut mattan så upptäckte vi snart att det låg ytterligare en matta under. Dessutom luktade det ganska fränt. Mattan är någon slags plastmatta med filtbaksida. Det blev kvar väldigt mycket lim och filtrester på underlaget. Tyvärr verkar lukten sitta i limmet och luddet. Läste lite på forumet och fick rådet att hyra en slipmaskin på Cramo och slipa bort ner till betongen. Det fungerade inte något vidare. Filtresterna blir till smulor men den grå pappen som ligger under rår inte ABS slipmaskinen på. Tog bräckjärnet och skrapade bort en liten yta. Pappen har en baksida som är bestruken med något svart, förmodligen tjära eller asfalt.

Hur ska vi gå vidare? Är det handskrapning som gäller? Vad är det för byggmetod de har använt egentligen?

Mycket tacksam för input.
 
Fick analyssvar i dag. Det var vanlig plastfiltmatta och tjärpapp så ingen asbest där. För eventuella som hamnar i tråden kan jag tipsa om att göra en analys om man är osäker (gäller gamla plastmattor, rör, kakel). Det går fort och kostar inga stora pengar (under 1000 kr), nu fick man några oroliga dagar istället.

När jag lämnade igen golvslipen på Cramo så tipsade de om barkspade som en variant eftersom ytan är begränsad eller att använda en fräs.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.