Vi har precis köpt ett hus byggt 1937 som vi har tänkt renovera. Bland annat är orginalinredningen i köket kvar och den är i mycket bra skick. Jag är lite dubbel vad jag vill göra i köket. Först tänkte jag riva ut rubbet och bygga nytt, från golv till tak (och med begränsad budget blir det då något av de billigare alternativen som finns, dvs laminatgolv, ikeakök osv). Men nu när jag står här i köket så inser jag naturligtvis att kvaliteten på det kök som finns idag är betydligt roligare än ikeas spånskivor och antagligen passar det husets stil bättre också. Det finns trägolv under plastmattan. Här finns ett stort ventilerat skafferi. Skåpen är gedigna och inget skåp är likt det andra. Mycket snickarglädje med andra ord! Vi har även haft en besiktningsman som gått igenom huset och det finns ingen tillstymmelse till fukt någonstans. Om man bevarar stora delar av orginalinredningen men fräschar upp den ordentligt, samtidigt som man byter bänkskivor, sätter nytt kakel, slipar upp trägolvet, målar osv så tror jag att det kan bli fantastiskt fint!

Vad skulle ni ha gjort - bygga nytt ikeakök eller försöka ta fram det som redan finns och behålla den gammaldags charmen? Är det svårt att renovera ett gammalt kök? Gissar att det kan bli dyrare än man först tror? Vad ska man behålla och vad ska man slänga ut? Alla tips och idéer mottages tacksamt!
 
SPARA ORIGINALINREDNINGEN!!! Den kommer attt hålla betydligt längre än ett ikeakök! Tror inte heller att kostnaden blir högre:
Kakel, arbetsskiva mm. skulle du ju ändå köpa nytt.
Slipning och lackning/oljning av golv kan inte vara mycket dyrare än ett bra laminatgolv.
Kostnaden för färg, penslar, målartvätt mm till luckor, stommar kan inte vara högre än nyprod. sådana. Diskbänken kan du putsa up med Autosol. Det blir en otrolig skillnad för en liten peng.

Återkommer senare, jag måste sova nu ;)
 
Jag skulle renovera och bevara det gamla och bestämt bevara skafferiet !
Det kan fresta att riva ut och sätta in nytt men det kan bli dyrt och krångligt när moderna skåpsmåt ska passa i det gamla köket. Och då skall man kanske flytta vasken och spisen för att dom moderna skåp skall passa (40,60 cm måt). Då brukar skaferiet försvinna också för att få plats med det nya ;). Och vad får du för allt den slitt och pengar? Ett utslättat anonym kök som liknar alla andra :-/.
Det tar tid att renovera men det tar du bit för bit utan att köket blir obrukbar ;). Behåll stilen och atmosfären i köket. Du säger ju själv att du kan redan se hur fint det kan bli. Satsa på den visionen! Bevara allt som inte stör funktionen, tänk praktiskt, fräsha upp och njut ;)
Lycka till!
gaia
 
Ett komfortproblem kan dock vara att modern standard är ca 90 cm höjd på bänkarna, medans på 30-talet var det 80 cm, och nångång däremellan hade man 85 cm.

Vi kör med 92 cm för det kändes skönast för oss.

Det är ju inget jätteproblem och kan antingen lösas med nya socklar till underskåpen eller tjockare bänkskiva (ifall det ÄR 85 nu, så kan man ju köpa 5 cm skivor som ökar höjden med 2-3 cm)....eller så skiter man i att göra nåt åt det.

Är ni nöjda med köket i övrigt - dvs planlösningen, antal skåp och att det inte är helt utslitet, så behåll. Det är inte mer jobb att måla om ett kök än att riva ut det.

Det som kan vara meckigt är om ni vill ha mer el till micro, diskmaskin och dylikt.

Herr Swehjo på detta forum har renoverat sitt kök och det blev jäkligt snyggt! Ny färg, nytt kakel, nya bänkskivor, nymålat tak, ny tapet och en polerad diskbänk gör underverk!
 
Jag skulle behålla skåpen och byta ut bänkskivan om den inte är snygg. Kakla om men med kakel som passar i stilen.
Kanske byta ut diskbänken mot en i gammal stil. Ny kökskran om den som finns är för gammal.

Skafferi skulle jag absolut behålla. Jag har själv gjort ett ventilerat skafferi i köket i det nya huset, det är ovärderligt.

Jag föredrar klinkers i köket, men har man inte golvvärme, blir det kallt.
Jag skulle slipa upp trägolvet.

Gammal inredning ger personlighet till huset. Byt inte ut den.
 
Om man bevarar stora delar av orginalinredningen men fräschar upp den ordentligt, samtidigt som man byter bänkskivor, sätter nytt kakel, slipar upp trägolvet, målar osv så tror jag att det kan bli fantastiskt fint!
Exakt så gjorde vi - fast vi satte dit stående gammaldags pärlspont i stället för kakel, och fick ett fantastiskt fint kök, som alla nu verkar avundsjuka på :D :D :D

Vi köpte nya bänkskivor och nytt hörnskåp och (för kastruller), då hörnet var ej utnyttjat. Spacklade, slipade och målade. Den 50 år (?) gamla elspisen är dessutom klart bättre :surprised: än den moderna vi har i en annan bostad - så tro inte att nytt blir bättre. Nu tycks det oftare vara tvärtom.
 
Fasting65 skrev:
Ett komfortproblem kan dock vara att modern standard är ca 90 cm höjd på bänkarna, medans på 30-talet var det 80 cm, och nångång däremellan hade man 85 cm.

Vi kör med 92 cm för det kändes skönast för oss.

Det är ju inget jätteproblem och kan antingen lösas med nya socklar till underskåpen eller tjockare bänkskiva (ifall det ÄR 85 nu, så kan man ju köpa 5 cm skivor som ökar höjden med 2-3 cm)....eller så skiter man i att göra nåt åt det.
Ett annat sätt att höja arbetsbänken är att bygga ett "ramverk"(ursäkta min dåliga byggsvenska :p) i passande dimension OVANPÅ bef. stommar, spackla skarvarna och måla samtidigt med stommålningen. Bänkskivor/diskbänk fixeras ovanpå. Detta har flera i min förening gjort och det har fungerat utmärkt!
 
Maxal skrev:
Vad skulle ni ha gjort - bygga nytt ikeakök eller försöka ta fram det som redan finns och behålla den gammaldags charmen? Är det svårt att renovera ett gammalt kök? Gissar att det kan bli dyrare än man först tror? Vad ska man behålla och vad ska man slänga ut? Alla tips och idéer mottages tacksamt!
Behåll den gamla inredningen, för guds skull..... ;) många betalar ju fantasisummor idag för att få köksinredningen platsbyggd i massivt trä.

Det är ju svårt att råda om vad som bör slängas ut och vad som bör bevaras när man inte vet hur det ser ut, MEN spontant skulle jag, som tidigare inlägg redan påpekat, behålla skafferiet, vid behov höja bänkarna så att du får en bra arbetshöjd och sedan lägga en hel del krut (antingen som eget arbete alt. leja kunnig hantverkare) på iordningställande av bef. inredning samt målningen av snickerierna, kolla mycket noga upp vilken typ av färg som funkar bäst, kolla gärna med de firmor som specialiserat sig på platsbyggt och handmålat vad de använder för färger och hur slutresultatet ser ut, du har alla förutsättningar att få ett kanonkök, men om du är helt ovan med målning så "handkludda" (förlåt ordvalet) för guds skull inte med vilken färg som helst ;) ;D för då riskerar du att få ett reultat som kan se precis lika taffligt ut som du har förutsättningar att få det fint, utan testa dig fram och öva innan du börjar med köksluckor och synliga frisidor.
Ytterligare ett tips som kan förenkla eller iaf. "förminska" arbetsinsatsen något, är om du har omålade innandömen i skåpen så måla dem inte utan olja istället, blir en trevlig kontrast och är mycket mindre arbetskrävande.
Är diskbänken OK och gammal är den med all säkerhet av en kvalité som kostar skjortan idag, så passar mått och placering så behåll den, bänkskivor är väl nåt som med all säkerhet behöver bytas ut (om du nu inte sitter på nån skatt av gamla välhållna marmorskivor förstås ;)) likaså blandare och kakel.
Lägger du ner en del eget arbete på "underarbetet" o.dyl så har du säkert en bra slant att spendera på bänkskivor, blandare, handtag/knoppar, kakel, fläkt(kåpa) osv.osv även om du lejer in proffshjälp med själva handmålningen av snickerierna

Men ta först och främst god tid på dig med planerandet och funderandet, hasta inte iväg, utan reka marknaden noga för tidstypiska detaljer/materialval samt smarta lösningar inom befintlig ram.

MVH/Christina.
 
  • Gilla
IbA3
  • Laddar…
Vi har ett gammalt kök med delvis gammal inredning, bla ett kallskafferi. I början var jag rätt skeptisk till kallskafferiet för jag fattade inte vad vi skulle ha i det men nu är jag jättenöjd med det, för så fort temperaturen går ner på hösten går det att ha grönsaker, öl och annat förutom konserver, knäcke mm. Vi har även ett serveringsskåp. Det känns som om dessa gamla skåp sväljer hur mycket som helst.

Har ni högre takhöjd än normalt är det svårt att få ihop Ikea och de flesta andra stommar (måtten passar aldrig det man vill ha) och man måste hålla på och strula med specialgjorda sidostycken. Vi kommer att ha ikeaskåp på ena sidan men har faktiskt valt att gå till en snickare som gör ett skåp i samma stil som passar vid kallskafferi och serveringsskåp. (Det är fö oftast mycket billigare att gå till en snickare än att gå till de dyrare köksfirmorna, skåpet från snickaren blev bara drygt 30% dyrare än en liknande lösning från Ikea...)

Så behåll det gamla är mitt råd. Lägg pengarna på en professionell målning och ev bänkhöjning eller låt en snickare anpassa de saker som ni gärna vill ha anpassade (tex för micro och annat).

/mino
 
Jag har själv ett gammalt kök som funkat ypperligt de drygt 20 åren jag bott här. Fräschade upp skåpluckorna inför försäljningen - gjorde inget åt golvet (sliten korkoplast) med tanke att nye ägaren säkerligen skulle riva ut rubbet. Men se - köparen blev glad för att köket inte var nytt!

Jag har för låg bänkhöjd - men det fungerar dock tillfredsställande och en höjning skulle innebära alltför stora ingrepp i det befintliga köket. Den 50-åriga rostfria diskbänken är ofta kraftigare än nya och går att polera upp.

Att byta golvskiktet brukar vara nödvändigt och inte svårt; de nya färgerna gör det lätt att måla själv för att hålla nere kostnaderna; idag finns specialbutiker som för gamla typer av hängslen och skåpshandtag (några kan ju behöva bytas); kallskafferi är underbart om det redan finns (och knepigare att få in i nybyggt kök).

Det största problemet för dig kan vara att få in en diskmaskin. Jag löste det med bänkmaskin och det har funkat.

Så även jag rekommenderar dig att behålla köket; lika väl av ekonomiska som husestetiska orsaker.
 
Kolla av skicket på vatten och avloppsrör!
Om du skall mecka in diskmaskin och ev. byta blandare kan det bli en olustig upptäckt!

Kastade nyligen ut gamla vattenlednings rör (av järn) i huset byggt 1942, de var inte mysiga!

Om sådana arbeten skall göras kanske du måste (åtminståne tillfälligt) lyfta någon stomme åtsidan.
:)
 
Hej Maxal

Om jag hade dina förutsättningar skull jag nog behålla det gamla (trots att jag diggar high-tech...) och sedan bryta av med kontraster. Själv har jag väldigt svårt för allmogestil och snickar-krims-krams men i ett kök som du har skulle jag behålla stommar o luckar och sedan byta vitvaror, bänkskivor m.m. till moderna grejer. Resultatet blir ett platsbyggt modernt kök!
Jag skulle även kunna byta handtag m.m. till moderna handtag men jag vet att många kanske tycker det är en synd! ;D

Jag bor själv i en lägenhet från 1929 med modernt kök men med kallskafferi och serveringsskåp bevarat, ascoolt!

Kör på bara!

/ PJ
 
Tack för alla bra svar! Jo, jag inser nu att det är idiotiskt att riva ut den gamla inredningen... anledningen till min fundering är att vi flyttat från ett nyare hus där vi byggde ett ikea-kök och jag blev väldigt nöjd med det. Därför hade vi nästan bestämt oss för att göra likadant i vårt nuvarande hus utan att ens reflektera över det som finns där idag.

Här finns lite bilder på köket idag:

kok.jpg

Köket är alltså inte helt orginal utan det har renoverats i omgångar. Där finns allt från diskmaskin, inbyggd varmluftsugn och micro, spishäll osv. El finns och är i bra skick, likaså vvs. Det är alltså skåpsinredningen som är orginal samt ett jättefint skafferi.

Vi har diskuterat köket under helgen och vår nuvarande skiss ser ut så här... Plastmattan på golvet ska bort. Där under finns ett fint trägolv (furu) som jag vill ta fram. Skåsinredningfen skulle vi vilja måla i en ljusgrå färg. Kanske måla luckorna i en något mörkare nyans än stommarna? Vitvarorna är till åren och de vill vi byta ut. Vi har faktiskt tänkt oss att köpa svarta vitvaror, det tror jag kan bli snyggt och jag tycker det passar in bättre i stilen än rostfritt! Vita vitvaror känns lite tråkigt. Bänkskivan ska bytas, kanske en mörk bänkskiva (svartmelerad laminat). Nytt kakel i någon ljus naturfärg. Gärna små plattor, kanske mosaik? Det lilla kylskåpet måste ersättas av ett större. Här behövs det en del snickeriarbeten, men det borde inte vara omöjligt svårt att få in det på den plats där den nuvarande kylen finns. Vi ska endast ha en kombinerad kyl/frys och komplettera med ett frysskåp i källaren.

Vad tror ni om det? Alla kommentarer mottages tacksamt! :)






 
Skulle det inte vara enklare att försöka få in micro och ugn där nuvarande kyl sitter och stoppa in en kyl/frys bredvid skafferiet?
Svarta vitvaror blir jättesnyggt!
 
Får tacka Fasting65 för berömmet  8) Känner oss därför tvungna att berätta vad vi gjort. Tyvärr ingen bild i dagsläget...

Huset är från 36 och misstänker att köksluckor och stommar är från 50-talet (bastanta och många...). För inte många tusenlappar alls har vi:
* målat det gamla furutaket från 60-talet i vitt
* målat väggarna med en ljusgul emulsions/linoljefärg
* linoljemålat i vitt på alla lådor, skåpsluckor och stommar (lystern och strukturen i linoljefärgen är enligt mig halva orsaken till den nuvarande mysiga känslan i köket)
* gjort en fondvägg med hjälp av en 30-talstapet från www.interior1900.com
* bytt ut de gamla bänkskivorna mot oljad ek (diskhon är kvar, vill nog på sikt byta blandaren)
* bytt ut det gamla röda, magsårsliknande 60-talskaklet mot vitt 7,5*15-kakel, ni vet det där i äldre stil med en 1,5cm fas runtom (Gysinges variant 1000kr/kvm, den vi tog, Biselado, är lite tunnare och gick väl på ca 300kr/kvm)
* satt dit enkla, förnicklade handtag á la tidigt 1900-tal

Kvar är att byta ut de grön/bruna 60/70-talsvitvarorna,  sätta in en diskmaskin (avlopp och vatten är nu förberett) och någon typ av golv, vilket har vi inte bestämt än. I samband med att vi renoverar källaren byter vi stammarna och tar då även avlopp till kök. Kan dock inte se att det ska innebära något större ingrepp i det vi gjort hittills.

I och för sig var det rätt mycket jobb med slipning av luckor och lådor med efterföljande x antal lager färg. För att inte tala utbytet av ~40 gångjärn av den däringa äldre förnicklade varianten. De gamlas ytbehandling var förstörd och de såg förj-vl-g- ut. De nya "kopiornas" hade borrschemat ändrat 1-2mm -> plugga dryga 200 skruvhål i stommar och luckor och göra nya...

Men det känns faktiskt som om vi lyckades. Köket har kvar den äldre materialkvaliten, ser lite äldre ut (matchar husets själ) utan att för den skull se ut som ett museum och det till ett mycket bra pris. Finns för närvarande inget behov av att ändra "upplägget" på köket, det är bra planerat som det är.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.