Intressant tråd detta, vad jag förstår är du fortfarande i planeringsstadiet och du kommer värma upp 135 kvm villan med fjärrvärme.

Med dessa förutssättningar kan du installera ett lite dyrare FTX och planera ventlationskanaler, kondensrör och kondensisolering för tilluftsrören. Gör man en sådan FTX installation kan du undvika en primitiv VP luft/luft i ett helt nytt hus. En Luft VP är kanske effektiv för kylning i ett avgränsat rum men vispar endast runt den gamla inneluften och du får en härlig brummande utedel med allt vad innebär... Nej satsa på ett FTX med integrerad värmepump, med ungefär samma princip från hotell exemplet i tråden högre upp. Vi har själva fått ett danskt FTX aggregat installerat med väldigt bra resultat (Nilan aggregat i en 145 kvm trävilla), det ger kyla på sommaren och extra värme på vintern utan något kalldrag inne. Så klart så måste vi vara noggranna med att hålla kylan inomhus och hålla stängda dörrar o fönster precis som att hålla värmen när det är kallt ute då kan vi behålla 21-24 gr inne varma dagar. En annan fördel med FTX med integrerad VP är att den sänker luftfuktigheten inne, vilket en luft/luft ej kan göra.

Så om du skapar effektiv solavskärmning av fönster i söderläge, dimensionerar FTX systemet korrekt för frånluft/tilluft/avluft/kondensrör så kommer det fungera utmärkt!
 
Du har ändå begränsad kyleffekt med kyla via ventilationen även om Nilans aggregat är utmärkt
 
S krypgr-direktel-ftx skrev:
En annan fördel med FTX med integrerad VP är att den sänker luftfuktigheten inne, vilket en luft/luft ej kan göra.
Vill bara säga att en luft/luft även den avfuktar luften i huset, min L/L har varit på kyla hela sommaren och håller det svalt och torrt i huset.
Även en luftkonvektor med frikyla kommer att avfukta så länge köldbäraren är under daggpunkten för luften i huset.
Det är därför man måste dra dräneringsledning från innerdel/konvektorer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.