Calle Anka skrev:
Där har du en poäng Angelven....men Tujan kanske bara blir aktuellt om Piggeliten loosar i domstolarna!

Vi har tujor, oansade på landet som nu är ca 7 meter höga.....bamsebuskar! :D
Jag hade fel - kollade på Zetas ( http://www.zetas.nu ) - Thuja Occidentalis "Brabant" (Plantagenklassiker) blir 15 meter hög och 5 meter bred... Och kan häckklippas. Vaddå grannar :) - Du har bara "granar" med en sån häck.... 439 kr/st vid 2 meter hög...

Kan ju bli rätt läckert även om man är sams - man klipper en läcker liten glugg med en trevlig engelsk grind som grannens trädgård skymtar igenom - I ett läge där ingen ser den andras hus, bara trädgård, genom häcken. Placera var sitt körsbärsträd på ömse sidor , inramat med rabatt så det hela ser ut som en vacker tavla för grannen (och dig) att titta på...

Instant grannsämja :)
 
Ja det kommer att planteras några (många) träd och buskar som tex Avenbok... den växer snabbt och den har sinna löv kvar på vintern. Den släpper inte löven förns i feb-mars så kommer nya i april....go for gröna tröd på vintern !!! Dessa kan bli över 7 meter hihihihihihihi ;D ;)

Nej nu var jag elak men man kan göra mycke för att skymma insynen.....en bastutunna.... Har något någon erfarenhet om dessa...www.badtunnespecialisten.nu ??

Ihelgen blir det pulkåkning för hela slanten..... ;D ;D

//ha en trevlig långhelg
 
Det samma Pigge..... :) Själv skall jag nog syna snickarnas arbete i helgen....om de inte larmar förstås....
 
Ankan

Hur käns det nu när huset har kommit ?? JAg vet hur det kändes när vårat hus kom.....vi byggde det själv förutom stommen och jag kan säga att jag vill inte göra det igen...fast det var ju bara enplans hus men endå!
Skall vi bygga igen så då får det bli nyckelfärdigt.......Men man har lärt sig mycke som man inte hade en aning om..

//piggeliten
 
Ja vad skall man säga....det känns underbart! Det är ju enklare hantering av bygglovsärenden när man bygger inom detaljplanerat område.

Jag gör inte många knop på bygget....städar lite kanske....bäst så! Man skall överlåta arbetet till proffs. Har också byggt ett antal egna små projekt och det tar både tid och blir inte alltid så bra.

Trevlig helg!

/Calle
 
Mina föräldrar var litegrann i samma situation, dom hade en ensam tomt längs en mindre väg, bonden ämnar sälja två tomter på ena sidan som dock köps som en stor tomt då nybyggaren inte vill bo "trångt" samt vill bygga stort med flyglar.

Sedan nämner bonden att det var en fin säljbar tomt på andra sidan om mina föräldrar........då säger dom som piggliten:
"-vi har ju inte flyttat hit för att få grannar åt bägge håll", och dom köper själva den tomten.

Efteråt säger bonden:
"-Ja egentligen hade jag ju inte tänkt sälja den tomten men eftersom ni var intresserade så tyckte jag att ni lika gärna kunde få köpa den"

 :-? :-? :-?  .....lita aldrig på en bonde om det luktar pengar  ;)
 
Som många redan påpekat bör man planera husbygget utifrån att man i framtiden kommer att få grannar på alla sidor. Annars kan man alltid köpa tomterna bredvid om man inte vill ha grannar. Av ditt ursprungliga inlägg så förstår jag att ni gjort ett aktivt val att inte köpa granntomten då det skulle kostat för mycket. Som jag ser det bör ni antingen gilla läget eller så sälja huset och köpa en ännu större tomt ännu mer ute på landet. Jag kan för mitt liv inte uppbåda krafterna att uppmuntra dig att okynnesöverklaga din grannes berättigade rätt att bygga på den tomt denna har köpt. Speciellt då denne med råga uppfyller områdesbestämmelserna.

mvh
David
 
David skrev:
Jag kan för mitt liv inte uppbåda krafterna att uppmuntra dig att okynnesöverklaga din grannes berättigade rätt att bygga på den tomt denna har köpt.
Det är en laglydig variant av mobbning. :p
 
Nja, det kan jag inte se, med den formuleringen. Men å andra sidan har alla rätt att överklaga, när något går en emot. Men att inte förstå lagarna eller beslut, ger den klagande en svag grund att stå på, det är nog det de flesta här varit inne på.

Jag tycker däremot det är hög tid att piggeliten visar upp sin besvärsinlaga, för det kanske är så att piggeliten hittat en lucka i lagen som vi andra förbisett, och då borde hon ;) dela med sig av denna kunskap ;) jag väntar otåligt ::)
 
saturnus2 skrev:
Nja, det kan jag inte se, med den formuleringen. Men å andra sidan har alla rätt att överklaga, när något går en emot. Men att inte förstå lagarna eller beslut, ger den klagande en svag grund att stå på, det är nog det de flesta här varit inne på.
Att följa lagen och alla dess möjligheter är inte samma sak som hyfs och god moral.

Jag har moraliskt sett inte större respekt för det här överklagandet än för att lufta den blivande grannens bildäck även om piggeliten har lagstiftad rätt att kunna djäklas lite.
 
Hej igen

"Jag har moraliskt sett inte större respekt för det här överklagandet än för att lufta den blivande grannens bildäck även om piggeliten har lagstiftad rätt att kunna djäklas lite."

Jag tror inte att du,Magnus har en aning om vad du talar om........Men det skiter jag i för som Saturnus2 säger så har man rätt att säga i från när man tycker attt något är fel och i detta fall och det har jag (vi) gjort i detta fall..........

Jag skall ju bo där några åt till och då skall det kännas rätt.......suck >:(

Jag kommer att meddela er om vårat överklagande fungerat och vad vi har angivit i vårt överklagan.......

Jo en sak till jag är en tjej....eller rättare sagt en kvinna !!!

Kram på er alla
//piggeliten
 
Såja nu lugnar vi ner oss i tråden. Piggeliten har självfallet den juridiska rätten på sin sida här så det är inget konstigt med det. Vi kommer nog inte längre här utan inväntar med spänning utfallet i första instans.

Ha en bra dag alla kvinnor och män!

/Calle
 
piggeliten skrev:
Jag tror inte att du,Magnus har en aning om vad du talar om........Men det skiter jag i för som Saturnus2 säger så har man rätt att säga i från när man tycker attt något är fel och i detta fall och det har jag (vi) gjort i detta fall..........

Jag skall ju bo där några åt till och då skall det kännas rätt.......suck  >:(
Det jag rätt eller orätt jämför med är de grannfejder som dyker upp som ärenden hos ett vanligt miljökontor. Problembeskrivningen här ger mig mycket dåliga associationer. Jag vet absolut ingenting om ditt problem förutom det som står i texterna här men jag kan föreställa mig hur illa det skulle kunna gå.

Du har höga förväntningar på vad lagen skall ordna åt dig om du väntar dig att den skall skydda mot alla förändringar i omgivningen som går dig emot.

Som jag ser det är de här lagarna till för att medla när olika intressen är i konflikt och göra världen lite mera förutsägbar så man vet vad det är man äger och tex vågar bygga då man vet vad som kan hända. Om inte de här lagarna funnes som definierar vad som är mitt och ditt skulle du inte ha någon tydlig tomtgräns och när du blev klen i omgivningens anseende skulle en granne kunna börja odla potatis på din gräsmatta.

För att skydda mot dåliga beslut genom godtycke, korruption eller bara att en tjänsteman har en dålig dag finns det möjlighet att överklaga nästan alla beslut och dessutom i flera steg. Att ha den mekanismen gör det även möjligt för överklaganden av beslut vars dålighet enbart är att någon önskar att något inte skall göras även om beslutet följer lagar, kutym, normal hänsyn och chansen att överklagandet bifalles är så liten att det tyder på felbehandling av ärendet. Hur löser man detta problem med felaktigt bifallna överklaganden? Genom överklagande i flera nivåer vilket även ger en möjlighet att missbruka systemet i flera nivåer.

Det är skitsvårt att få ett sådant här legalt system att fungera. Det är till stor del beroende av att folk inte tar sig för att överklaga bara för att de kan och det i viss mån motarbetar något de tycker illa om. Om alla legala chanser till överklagande togs skulle det inte byggas några hus, vägar, industrier eller järnvägar. Troligtvis skulle det följas av att systemet görs om från grunden utan överklaganderätter och sedan kan inkompetens, korruption och godtycke frodas i godan ro.

Jag får be om ursäkt för att jag skrev fel kön, det faller sig inte att skriva könsneutralt vid okänt kön och då blir det manligt. Där vore det en fördel om jag vore finne och vi skrev på finska, de har inarbetad grammatik för könsneutralitet. Jag kan lugna dig med att jag inte tar någon som helst hänsyn till kön när det gäller sådana här åsikter och kommentarer, hoppas jag men det är svårt att mäta sig själv. Det finns en rätt stor risk att omedvetet behandla en attraktiv lätt hjälplöshetsspelande kvinna på ett annat sätt än en sur och skavankig gubbe som muttrar hotfullt även om de säger exakt samma sak.
 
Tack Magnus för ditt långa utlägg :-/

Jag vill bara komentera att om jag inte överklagar så vinner jag ingenting alls utan får finna mig i att min nya granne bygger sitt hus på ett läge som förstör våran drömbostad....och desutom gå och vara irriterad resten utav mitt långa liv....

Bättre att tala om sitt missnöjje innan huset är på plats....

Fast jag får ju en glad och go granne som inte har haft en ända tanke på vad vi tycker....

//Piggeliten
 
piggeliten skrev:
Tack Magnus för ditt långa utlägg  :-/

Jag vill bara komentera att om jag inte överklagar så vinner jag ingenting alls utan får finna mig i att min nya granne bygger sitt hus på ett läge som förstör våran drömbostad....och desutom gå och vara irriterad resten utav mitt långa liv....

Bättre att tala om sitt missnöjje innan huset är på plats....

Fast jag får ju en glad och go granne som inte har haft en ända tanke på vad vi tycker....

//Piggeliten
Jag kan iofs vara lite jobbig.

Det finns en stor risk att överklagandet begränsar möjligheten att göra något till att uttömma överklagandmöjligheterna och sedan sitter ni där med en livslång konflikt.

Det hade kanske blivit väldigt annorlunda om bonden hade börjat med att fråga om du ville köpa till en 10-20 meter tomt till. Eller om den blivande grannen hade ringt dig och frågat om du har några åsikter om husplaceringen. Eller om din första kontakt med grannen hade varit ett samtal och inte ett besked om överklagande. Grannen har troligtvis inga psi-krafter som gör att han med tankeläsning känner vad du tycker och tar hänsyn till det.

De visste kanske inte om dina preferenser, du höll dig kanske för mycket på din kant utan att prata med dem. Kanske hade den blivande grannen mycket att tänka på runt husprojektet och tänkte inte på att ta kontakt med dig även om det var dumt att inte göra det. Det finns förvisso inget lagkrav på att prata med varandra men det underlättar.

Du har i debattråden fått tips om hur man kan plantera insynsskyddande växtlighet och även ha en snygg grind om ni blir vänner.

Du har skaffat dig ett förhandlingskort i och med överklagandet och det har två sidor, du kan driva på ärendet tills de lagstadgade möjligheterna tar slut och du kan dra tillbaka överklagandet.

Min subjektiva och helt amatörmässiga uppfattning är att tillbakadragande kan vara den starkaste sidan, att du backar kan ge att grannen backar lite och att ni planterar något gemensamt. Men det är helt beroende av att din blivande granne förlåter vad han eller hon ur sin synvinkel troligtvis ser som ett påhopp och håller på vad ni kommer överens om.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.