Fick ett pressenkort på Jula, åkte dit för att köpa nått kul, kom hem med lite prylar ur Nexas trådlösa system, bla dimmer, köpte även några Julas 5,5w LED gu10 som ska vara dimbara, jag vet att Jula har 2 modeller på 5,5w LED, så jag har köpt rätt lampor.
Dimmern ska klara 3-50 watt LED, har provat med både en två och tre lampor.
Antingen lyser det knappt alls eller max, stänga av går inte.
Med halogen funkar det klockrent.

Min undran är om nån annan haft samma problem ??
 
Detta är ett ökänt problem med dimmer och 230V LED. Man måste titta i tillverkarnas kompabilitetstabeller för att få reda på om dimmer och ljuskälla är kompatibla med varandra.
 
Jag kollade in deras sida men hittade inget mer än att nått märke på lampa var knepig.
 
Hej
Jag har ett liknande problem, jag har nedanstående Nexa led dimmer och en armatur med 2st av nedanstående Osram led lampa. Vad jag förstår så ska de funka ihop men det blinkar ibland (ibland inget och ibland mycket).

Är denna Nexa dimmer bara skit eller funkar inte mina lampor och dimmer ihop?

I bruksanvisningen står det att två av trådarna skall kopplas till en mekanisk brytare, men jag har ju ingen så dessa har jag ej kopplat in, kan det vara något problem?

Nedan har jag länkat till alla de produkterna jag använder.

WMR-252 DIMMER
http://www.nexa.se/WMR-252.htm

Dimringsbar klotlampa Osram LED Suprstar Classic P 40
http://m.clasohlson.com/se/Dimringsbar-klotlampa-Osram-LED-Suprstar-Classic-P-40/Pr365786000

VÄGGSÄNDARE ELJO TREND WT2
http://www.nexa.se/vaggsandare-eljo.htm
 
På Nexas webb står:

Vanliga frågor
Fungerar mottagaren med alla LED-lampor?
Även om vårt mål är att kunna styra alla lampor på marknaden så går utvecklingen ibland för fort. Det finns ett fåtal modell som vi inte kan kontrollera. Lampor från Megaman vet vi fungerar dåligt med våra mottagare.


Tyvärr verkar det vara sant att det är en djungel att försöka para ihop dimmer och 230 V LED/lågenergi som fungerar i praktiken. Vad detta beror på förstår jag inte. Grundproblemet tror jag i alla fall är att LED och lågenergi kan inte dimmras genom att begränsa effekten som en traditionell dimmer gör eftersom LED och lågenergi kräver väldigt liten effekt för att lysa. Istället försöker elektroniken i lampan att tolka var någonstans på spänningskurvan som dimmern klipper, och omvandla detta till något som linjärt kan styra lampans ljusstyrka. Kanske är detta svårt?

Det större tillverkarna av LED-lampor har vansinniga tabeller över vilka dimmers som fungerar med deras lampor. Nexa borde ha en liknande tabell:
[Schneider dimmerguide], [Philips MASTER LED dimmerguide] [KNX-dimmers]
EDIT: Och dessa tabeller har de gjort upp, vad jag förstår, genom att prova varje dimmer på marknaden!! Pust.
 
Redigerat:
Dimmern du köpte. Inom vilket område kunde den dimmra? 40-300 watt?
 
Dimmern WMR 252 som både jag och Mattias_i köpt kan dimmra 3-24w LED. I manualen står att den är funktionsduglig och säker upp till 50w, men enligt regelverket får man inte uppge mer än 24w.
För glöd och halogen är det 20-250w.

Dom extra kablarna behöver inte kopplas in, dom är bara om man vill använda mekanisk knapp.
 
Rikard Gjersvold skrev:
Dimmern WMR 252 som både jag och Mattias_i köpt kan dimmra 3-24w LED. I manualen står att den är funktionsduglig och säker upp till 50w, men enligt regelverket får man inte uppge mer än 24w.
För glöd och halogen är det 20-250w.

Dom extra kablarna behöver inte kopplas in, dom är bara om man vill använda mekanisk knapp.

Angående de extra kablarna till mekanisk brytare så var mitt antagande att de inte behövdes precis som du skriver.

Jag provade först med 2st dimbara led lampor av Clas Ohlssons eget märke, med de så blev det bara disco, men de gick iallafall att släcka, och precis som för dig så funkade det klockrent med glödljus.

Jag åkte tillbaka till Classe O och lämnade igen deras lampor och bytte till dessa av fabrikat Osram som jag länkade till i mitt tidigare inlägg och då funkar det betydligt bättre men inte helt perfekt. Dimmern är svår att ställa in och upplevs väldigt kännslig samt att det flimmrar framför allt vid det mörkaste läget.

Jag överväger att stoppa dit glödljus istället för att slippa problemet.
 
Jag har några billiga dosdimmers (40-500W) från elbutik.se och dom fungerar om jag kombinerar en (1) halogenlampa med LED. Typiskt har jag nu 7 LED och en halogen på varje dimmer.

Inte helt perfekt men acceptabelt tillsvidare eftersom jag successivt byter ut befintlig halogen mot LED.

Edit: LED-lamporna är Osram PARATHOM PAR 16 (rekommenderas!).
 
Redigerat:
Intressant !! Vad har du för styrka på halo resp LED ??
 
1 x 50 W Halogen och 7 x 7.5 W LED.

LED/lamporna säljs som ersättare för 50W GU10 halogen. Jag tycker faktiskt dom är starkare än så.
 
Ja Julas 5,5 lyser lika bra som 50, så 7 borde det vara ett jäkla drag i.

Fast det vore kul att få det funka med bara LED, jag mätte igår, nerdimmrat max,drog 3 st 50 0,3A villket ju blir ca 70 watt, det motsvara ju då 10 LED på max.
 
Dimmern gillar säkert inte att det sitter elektronik i LED-lamporna. Dom drar antagligen inte ström kontinuerligt utan pulsar troligen snabbt.
 
mycke_nu skrev:
Dimmern gillar säkert inte att det sitter elektronik i LED-lamporna. Dom drar antagligen inte ström kontinuerligt utan pulsar troligen snabbt.
Jo så är det nog, men det är ganska irriterande när det står i instruktionerna till dimmern att den klarar av LED-lampor, och på lamporna som är så pass dyra står det att de är dimbara. Och jag tycker det känns som en rackellösning att först försöka spara stöm med led- lampor och sedan blanda in halogen-lampor som drar mycket ström bara för att få dimmern att fungera. Jag har ju även provat olika märken av led-lampor utan att få det helt bra, så frågan är ju om dimmern verkligen håller vad den lovar????
 
Du har väl lyckats pricka in det fåtal modeller som de säger sig inte stöda ;) Nä, det är inte lätt att vara konsument idag. Förmodligen skrev dom fel, att det är ett fåtal modeller som de stöder.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.