Hej!

Vi bor i ett nytt hus sedan bara någon vecka tillbaka men har problem med en jordfelsbrytare (av tre) som löser ut med jämna mellanrum. Nu det sista så går det bara någon halvtimma innan den löser ut så något måste ju vara fel. Jag har provat att stänga av alla dvärgbrytare som är kopplade mot denna JFB men ändå löser den ut??? Kan det vara så enkelt att JFB är kass?

Då centralen är helt gjord med "biltemas" prylar så misstänker jag att förra ägaren byggt och installerat den själv, därför är jag lite osäker på om allt är rätt gjort. Jag har ritat upp en bild på hur det är kopplat. Det är den första JFB uppifrån som löser ut. Till denna grupp är kopplat jordvärme (3-fas), central mot uthus (3-fas) samt krypgrundsavfuktare (1-fas).
Bild3.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Jag har även kollat här: http://www.brosjyrearkiv.no/coBuild...MzY4JTJGam9yZGZlbHNicnl0YXJlXzEucGRm&ext=.pdf på sidan 579 och jämför man med den ås ser det ut som allt är rättkopplat.

Vore tacksam på om någon kunde ge råd på vad man kan göra eller testa så jag har lite på fötterna innan jag ringer hit elektrikern och får punga ut flera 1000 :-/.
 
Du har högst troligt en överledning/kontakt mellan N och PE efter denna JFB. Då hjälper det inte att bryta dvärgbrytarna eftersom de bara bryter fasledarna. JFBn kan paradoxalt lösa trots att ingenting belastar denna JFB (alla dvärgar brutna). Ström kan leta sig in via skyddsjorden, vidare över till en N-ledare efter denna JFB, genom JFBn och ut i PEN före JFBn. Denna lilla ström räcker för att lösa den. Denna (vagabonderande) ström kan orsakas av din egen anläggning men även av grannen!

Du behöver koppla loss N-ledarna från N-plinten för en grupp i taget och samtidigt ohmmäta mellan N och PE. Har du tur kan du hitta felet med en enkel multimeter.

EDIT: Här finns en bild som visar en snarlikt fall:
http://www.byggahus.se/forum/el/218366-jordfelsbrytare-hoglast.html#post1793719

Tänk dig här att vagabonderande strömmar flyter i vattenledningsrör etc och letar sig in i PE ung där gubben står i "felfall 2". Strömmen delar där upp sig varav en del går igenom JFBn och ut i PEN.
 
Redigerat:
  • Gilla
maximuz
  • Laddar…
Tack för svaret som dock följs av fler frågor :). Om den vagabonderande strömmen skulle komma från ex grannen som du skriver, borde då inte samtliga JFB lösa ut? Samtliga borde väll få samma fel?

Sedan undrar jag lite över de tre faserna som är kopplade mot centralen i uthuset. Ledaren ut är en 4 ledare, dvs 3 faser och PEN där PEN är kopplad mot N i centralen. Hur ohmmäter man mellan N och PE här? I den centralen i uthuset? Om det är en överledning mellan N och PE efter denna central så borde inte JFB i huset bryta för det eftersom den så att säga borde få tillbaka allt via PEN, eller?
 
Det där med uthuset låter helt fel, men förhoppningsvis missförstår jag dig. Är det verkligen inkopplat efter en jordfelsbrytare, med tre faser och bara fyra ledare?
 
Japp. Uthuset är kopplat på tre faser efter jordfelsbrytaren. 4 ledare totalt 3-faser + en pen (pen är dessutom gjord av "skärm-tråden"). Kanske det är den som krånglar för provade nu att koppla bort alla trådar till uthuset och än har inte jordfelsbrytaren löst ut. Antar att en bättre lösning hade varit att koppla uthuset direkt på huvudbrytaren men inte efter jordfelsbrytaren och sedan ha en separat JFB i centralen i uthuset (finns ingen JFB där idag).
 
N efter jordfelsbrytaren har ingen skyddsjordsfunktion, så det går inte att ansluta centralen i uthuset på det sättet och få det säkert. Det är förbjudet att gå tillbaka till TN-C efter uppdelning till TN-S. Det vore givetvis bättre med fem ledare till uthuset, men har 4-ledaren tillräckligt stor area (minst 10 mm^2 krävs för PEN-ledaren, tidigare 6 mm^2) går det att fortsätta med tre faser och PEN till uthuset (men det måste kopplas från PEN inne i huset).
 
  • Gilla
maximuz
  • Laddar…
Ja då är det inte många rätt. Kablarna är 2,5 mm2 vilket väll borde vara ok då de sitter på 16A säkringar men PEN är ju densamma så det blir ju inget bra (men 10 mm2 låter väl mycket ?) Det var tur att JFB en löste ut då så att man kom detta "fuskbygge" på spåren :-S
 
Eftersom PEN är strömförande blir det livsfarligt om den går av eller får stort spänningsfall. Delar som ska vara skyddsjordade blir helt enkelt spänningsförande vid dessa felfall. Därför är det höga krav på PEN-ledare. Det är bättre att använda 5-ledare, eller, om det är möjligt, skippa en fas och köra två faser, neutral, och skyddsjord i 4-ledaren.
 
Redigerat:
OK! Stort tack för all hjälp. Nu blir det till att ta hit EL-nissen och dra nya kabel då. Stort tack för hjälpen!

Men förövrigt ser centralen rätt ut map på de olika grupperna med JFB efter huvudbrytaren?
 
Ja, koppla bort kabeln till uthuset och ersätt den med en femledare. Alternativt kan du dra ut två faser, N och PE till uthuset. Det är generalfel som det ser ut, så det kan nog vara värt att du granskar hela anläggningen.

Förklaringen är troligen densamma som jag spånade om ovan. PE i uthuset är uttagen ifrån N efter JFBn. PE i uthuset har troligen också kontakt med jord via någon maskin. Så vagabonderande strömmar kan leta sig in där och gå igenom din JFB.

Dina andra JFBer har inte detta problem. Där finns ingen kontakt mellan N och PE (jord).
 
  • Gilla
maximuz
  • Laddar…
Där har du garanterat hittat även skälet till att jfb löser ut. Du har något jordat i uthuset som även är i kontakt med "äkta jord".

Då kommer ström som ex. går till en lampa i uthuset, att lämna lampan via nollan, som sedan i uthuset är ihopkopplad med jord. Då kan ström från jorden leta sig ut till äkta jord. Kanske via den där flätan runt kabeln som kan vara i kontakt med marken runt kabeln (Som kan vara en korrekt jordledare, och det ex. är EKKJ kabel).

Alternativt, när du har alla säkringar till jfbn brutna, så kan det vandra in ström genom samma kontakt mellan jord i uthuskabeln, ledas av den regelvidriga PEN ledaren till nollplinten i centralen. Där går det genom jfb till din riktiga PEN ledare. Den strömmen får då JFB att lösa ut, efterssom den kommit in utifrån, inte via dina faser.
 
  • Gilla
maximuz
  • Laddar…
En fundering till bara. Om nu inte N har någon skyddsfunktion, hur kommer det sig då att ex spis som är kopplad på liknande vis med tre faser och nolla mot N fungerar eller är detta med fel?
 
Nej N har ingen skyddsfunktion. Det är återledaren som leder ström tillbaka till elnätet från en förbrukare.

En trefas spis kan (i huvudsak) vara kopplad på två sätt. Antingen haer den 400V element, alla delar av spisen är gjora för 400V, dessa kopplas då in via reglagen på spisen mellan 2 av de tre faserna. Olika delprylar mellan olika faser. De matas på det viset av 400V, ingen N behövs till en sådan spis.

Den andra varianten som numera är vanligast, är att elementen i spisen är gjorda för 230V, de kopplas då in mellan någon av faserna och N, De matas på det viset av 230V. Man använder ändå flera faser för att jämna ut belastningen.

En spis skall alltid dessutomn ha en skyddledare, men den har inget med N att göra.

Det är inte helt ovanligt med "fuljordade" eller egentligen "fulnollade" spisar i äldre installationer. Då har man från början haft en 400V spis som inte använt N, det saknas då N frmadraget till spisen.

Någon har senare köpt en modernare spis, och fuskat genom att koppla N från spisen till jordförbindelsen som ju redan fanns till den gamla spisen.

En sådan koppling avslöjas senare när man sätter in jordfelsbrytare i bästa fall. I sämsta fall dör någon när spisen blir strömförande pga. glapp i jordförbindelsen (något som inte ensamt kan orsaka en olycka om allt är rätt gjort).
 
maximuz skrev:
Japp. Uthuset är kopplat på tre faser efter jordfelsbrytaren. 4 ledare totalt 3-faser + en pen (pen är dessutom gjord av "skärm-tråden"). Kanske det är den som krånglar för provade nu att koppla bort alla trådar till uthuset och än har inte jordfelsbrytaren löst ut. Antar att en bättre lösning hade varit att koppla uthuset direkt på huvudbrytaren men inte efter jordfelsbrytaren och sedan ha en separat JFB i centralen i uthuset (finns ingen JFB där idag).
Är kabeln en svart EKKJ 4 x 2,5 +2,5?? I detta fall är det tillåtet att använda den som femledare med flätan som ensam skyddsjord. Är det en EKLK 4G2,5 då har inte den biledaren tillräcklig ledningsarea för att ensamt användas som skyddsjordsledare.
 
Behöver inte vara fel bara för att PEN är 2,5 mm², detta kravet som skulle funnits tidigare på minst 6 mm² PEN undrar jag var ni hittar? Sen är det givetvis starkt rekommenderat att byta som man i första hand får ett 5-ledarsystem (TN-S) och i andra hand om första alternativet är för svårt/dyrt 4-ledarsystem med minst 10 mm² cu/16 mm²al PEN.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.