Jag har ett problem som jag hoppas att någon har något kreativt förslag på hur man kan lösa.

I mitt nya badrum, som precis är klart, så har hantverkarna råkat missta sig på badkarets bredd och utgått från att det var 80 cm, istället för det korrekta 85 cm, i placeringen av handdukstorken. Det innebär att handdukstorken hamnar lite för nära badkaret så att ventilen inte ryms. Det går inte att sätta dit den kromade regleringsratten.

Handdukstorken är en svedbergs basic och ventilen är en MMA RFA 75 köpt via svedbergs. På den andra sidan sitter en elpatron (Svedbergs KTX 300w med dold anslutning) som är tänkt att användas på sommaren då värmen är avstängd.

Det är naturligtvis möjligt att demontera handdukstorken, knacka ner de borrade kakelplattorna, skarva hålen i tätskikten och flytta torken några centimeter till vänster men det är en omständig lösning och riskerar att skada tätskiktet som är en weber tätskiktsfolie. Jag har gott om extra kakelplattor.

Väggen på andra sidan skall tapetseras om och värmerören är skarvade i väggen, så det är möjligt att flytta dem utan att riva upp tätskiktet. Att kasta om tillopp och retur borde också gå. Även elen går att flytta.

Har ni något bra förslag på hur man kan lösa problemet? Kan ventilen vändas 90 eller 180 grader? Eller går det att använda någon annan ventil som matchar handdukstorken hyfsat så att det ser snyggt ut? Eller finns det ventiler med fjärrmanövrerad termostat som kan användas? Osv.

Alla tips på hur man kan gå vidare mottages tacksamt.

DSC_0039.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


DSC_0047.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Finns det någon kromad excenter, typ som man har på duschblandare, som passar? Då kan du ju få ut den en bit. Du får då göra s-kurvor på anslutningsrören. Blir inte så snyggt men kanske inte så störande heller.
 
D
Kan du vända på kopplet 180 grader så att ratten pekar åt andra hållet (bort från badkaret). Värmen kommer att komma in på fel ställe, så ev. kan du kasta om rören på andra sidan. Det finns också korskoppel från mma som du skulle kunna sätta emellan och sedan vända på kopplet.

http://www.mma.se/produkter/anslutningar/korskoppling.aspx

fast då kommer alltså hela torken att hamna lite längre vänsterut i bilden. Vet inte hur det påverkar monteringen och ev. Skruvhål.
 
Redigerat av moderator:
Rent utrymmesmässigt går det att vända kopplet 180 grader, och en rörmokare jag pratade med sa att det borde vara möjligt att kasta om tilllopp och retur utan problem i en handdukstork men han var inte säker.

Rören borde då gå att koppla in med den excenterkopplingar.

Korskopplingen såg bra ut tycker jag, det skulle nog bara upplevas som en mindre miss.

korskoppling.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

De korta kromade rören nedanför ventilen kan lätt bytas mot nya rör som är böjda alt kromad slang, så det är nog inte något problem att låta torken sitta kvar.

Finns det några fjärrmanövrerade ventiler? Isåfall så kanske man kan sätta in en sådan i väggen med en inspektionslucka på andra sidan, och sedan en kontrollenhet vid golvvärmetermostaten eller strömbrytarna.
Den nedersta enheten under strömbrytarna är ett infällt uttag (Elko RS). Jag skulle kunna tänka mig att offra den för att få dit en ventilstyrning. Det finns två eluttag till i badrummet så det är acceptabelt.
 
Lite mer surfande visar att det verkar svårt att hitta andra etthålsventiler än de från MMA.

Finns det andra tillverkare?

Etthål innebär ju att det är ett delat rör som går upp i radiatorn. Om det gick att hitta en helt passiv omkoppling från tvårörsystem till ettrörsystem så antar jag att man borde kunna placera någon form av fjärrmanövreradventil inne i väggen bakom en inspektionslucka (från andra hållet).
 
Hej,

Jag har en likadan ventil och anslutning till handdukstorken måste vara där den är, så frågan är, får den plats om du snurrar den 180grader alltså med ratten innåt, syns inte helt klart på bilden. Går det så är ju det helt klart bästa lösning utan att behöva röra tätskikt och annat.

Så, den etthålsventilen du länkar till i sista inlägget tar du och skruvar bort öppnings/stäng-locket i över bakkant, det får inte plats och kommer inte synas mot badkarssidan. Sen monterar du ratten innåt och beroende på hur det är kopplat sätter en korsventil(går ju annars åtgärda i väggen), klart :)

Mvh
Bambi
 
Redigerat:
Japp, det går att rotera den 180 grader. Den ligger nog an mot badkaret men fronten på badkaret är en flexibel plastskiva så det fungerar. Att ansluta rören både med och utan omkastning av tillopp/retur bör också vara enkelt.

Troligen är det den bästa lösningen, men min förhoppning är att det går att hitta någon mer minimalistisk lösning.
 
Hur menar du mer minimalistisk lösning. Är det korsventilen du stör dig på?

Snurra ventilen 180 grader(inte mycket fulare enligt mig) och sen styra så att tillopp/retur blir rätt i väggen när ni tapserar, går inte det med kopplingar som är godkända?

Mvh
 
Smidigt att du kan tända och släcka hela huset från badkaret ;-)
(såg din radda med brytare)
 
En dubbelbrytare till taklamporna (2 st), en dubbelbrytare till vägglamporna på sidan om spegeln, en dosa för att varva upp fläkten om det skulle behövas - denna kan senare uppgraderas till en dubbelbrytare om vi vill ha en spegel med belysning samt ett lättåtkomligt eluttag (de två andra sitter i kommoden och i garderoben och är inte lättåtkomliga).

Fördelen med separata dosor är att vi senare kan uppgradera till vriddimmers om vi känner för det.

Hustrun tyckte att det var lite overkill :cool:.
 
Bambi skrev:
Hur menar du mer minimalistisk lösning. Är det korsventilen du stör dig på?
Det .. och att man får snea anslutningsrör istället för raka. I-landsproblem? Javisst men jag bor i ett I-land.
 
D
Men om du vrider ventilen 180 grader, använder korskopplet och flyttar torken ca 4cm åt vänster, så kommer anslutningarna att bli raka och fina. Frågan är bara vad flytten för med sig i form av konsekver när det gäller hål i fogarna efter torken, om fästen behöver flyttas...
 
Flytt av torken innebär att alla fästen måste flyttas. Man kan tänka sig att enbart flytta två fästen men då hamnar fästena rätt centrerat på torken vilken innebär att det blir besvärligare att hänga handdukar där.

Torken sitter mitt i kakelplattorna så att flytta torken betyder att minst 4 plattor måste knackas ner och bytas, och tätskiktet måste repareras.
 
D
Jadu... det blir nog ingen annan råd än att antingen knacka kakelplattor eller ha en liten fulkoppling nedtill. Tyckte väl att det var ett mindre lyckat att montera fast handdukstorken innan man kontrollerat att rördragningen fungerade, men det är ju inget att göra åt nu.

Du kan ju också köra utan termostatdon, den gör ju ändå ingen större nytta, då du väl vill ha närmast konstant flöde på torken för att hålla den varm? Då kan du ju ha ventilen monterad som den är nu och strunta i att montera på ratten och helt enkelt montera på en strypventil någonstans på röret (antingen på den delen som syns på fotot eller där den kommer ut i andra rummet).
 
Redigerat av moderator:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.