Porthos skrev:
hej igen.. :)

Om vi nu pratar grundmursmatta som ligger mot en källarväg, utan ngn isolering så kommer RF bli 100% och ha en temperatur som inte skiljer sig avsevärt från den temp. som är i källaren. I källaren så har vi (låt oss säga) 50% RF och en temperatur som är ca. 2 grader varmare. mao. så blir ångtrycket högre i luftspalten mellan grundmursmattan och källarväggen vilket i sin tur leder till att fukten pressas tillbaka in...

Sen hade Ugglan en "teori" om att man bör lägga dränerande singel utanför isodränen... Vad händer då? Jo allt vatten som kommer från regn och dyl. kommer rinna ner, innan dräneringsröret tar vid så kommer marken att bli extra blöt vilket i sin tur leder till att grundsulan kommer stå och suga extra mkt fukt. Skälet till att man vill lägga matjord eller dyl. direkt emot isodränskivan är att man skall ha en lutning från huset så vatten som kommer från regn rinner bort från huset och inte onödigt ned i dräneringen/grundsulan....
Du har vissa poänger, men är ändå helt ute och cyklar. Eftersom mattan är tät tillförs ju ingen fukt, dvs efter en tid med platon på utsidan kommer väggen vara ordentligt torrare.

Så om man har en lutning från huset så infiltreras aldrig regnvatten ner i marken?? Ehhh... Du menar alltså på fullaste allvar att t.ex. ett berg aldrig skulle kunna ta till sig regnvatten? Märkligt hur saker kan växa i lutning då... Det kanske är bladen som tar upp vattnet??

Jag tycker Ugglan har en väldigt sund inställning, man ska alltid ha singel en bra bit utanför väggen och aldrig plantera växter och dylikt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.