I ett fritidshus (för det var det väl?) skulle jag nog ändå i första hand köra några vanliga el-element. Det handlar ju då ändå om bara underhållsvärme för det mesta. Du kan rentav köra lösa som du ställer undan på sommaren. Billiga och ingen åverkan på väggarna. Även om du vill ha några med bra termostat. Kanske också med fjärrstyrning.

Visst kostar elvärme men ändå inte så mycket. Vi har direktel och bor permanent. Gör av med kanske 5-6 tusen kWh per år i värme. Värmer annars rätt mycket med vedspis och kakelugn. Det blir nog någon luftvärmepump på sikt men kalkylen är ändå inte given. Vi har ingen öppen planlösning så tror vi max kan spara hälften av förbrukningen. Säg 2500 kWh. Det motsvarar runt 3000 kr med dagens rätt låga elpris. Beroende på kostnad för pumpen tar det 5-8 år att tjäna in den. Fast är ju väl lite underhåll på den också så får lägga till något år till. Livslängden är väl inte superlång på dem. 10 år? Livslängden på elradiatorer kan nog räknas i decennier däremot. Rätt precis att man tjänar på det alltså. Till kostnaden ska ju också förfulning och oljud räknas...

Detta är ju lite hårt räknat och den största vinsten vore att vi inte skulle känna oss lika tvungna att elda för värme. Poängen är bara att med en låg förbrukning från början blir dem möjliga besparingen inte så stor.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.