Hej!

Har renoverat köket men vi valde (lite dumt) att låta det gamla kaklet sitta kvar. Nu i efterhand ångrar vi oss, men känner samtidigt inte för att ge oss på attknacka bort det gamla kaklet, blir väldigt oergonomiskt och risk att skada det nya köket. Vad finns det för alternativ att täcka det gamla kaklet?

Det allra bästa hade varit någon sorts vattenbeständig "tapet" med struktur som ser ut som klinkers eller något sånt, som man bara kunde limma upp.

Har kollat på IKEAs våtskivor och de är alldeles för tjocka, vi har ett fönster mitt i kaklet ovanför diskbänken och vi vill inte att skivan ska bygga mer än fönstersmygarna.

Det får bygga max 1.5 mm. Så en riktigt tunn skiva ller nån form av laminatplasttapet/klinkersimitation, men har inte lyckats hitta någon. Lite konstigt....

/S
 
Helioz skrev:
Enklaste vore kanske att måla kaklet, här är en liten guide.
[länk]

Tror inte du kan finna någon så tunn imitationsskiva tyvärr. Rostfri plåt som du limmar direkt mot kaklet kan även det vara ett alternativ. Det finns även kakeldekaler/kakeldekor i vinyl du kan limma på direkt.
[länk]
[länk]
Tack för tipset, men att måla kaklet vore lite som att "sminka en gris"... fattar inte hur vi tänkte, det gamla kaklet passar över huvud taget inte ihop med det köket vi har idag, det är som 70-talet möter 2000-talet. Vi inser nu att vi helst vill ha mörkare stavklinkers limmade horisontellt, men tyvärr verkar det inte finnas någon sorts imitation alls för detta. Får väl ta och höra med en kakelfirma vad de ska ta för att knacka ner hela härligheten. Induktionshäll och sånt får man ju ta och skruva bort och sen täcka in allt i bubbelplast eller kartong eller nåt.

problemet från början var nog att vi var i tidsbrist och valde dumt nog att spara det gamla kaklet då det är ju inget "fel" med det... mer än att det nu ser helt malplacerat (vita 15x15 standard 70-tals kakel) mot ett modernistiskt kök med helblanka luckor... neeee

/S
 
Vita 15 x 15 är väl inte ett 70-talskakel? Jag ser det mer som ett tidlöst kakel som passar till i princip allt. Får man se en bild på köket?

Annars kanske du kan köpa OSB-skivor som du täcker köksbänken med när du knackar bort kaklet. Om du sedan sätter en kitchen board-skiva eller en glasskiva med ogenomskinlig folie på baksidan så borde du inte behöva laga hålen som uppstår i gipsskivan bakom, och du behöver inte heller jobba i oergonomisk ställning särskilt länge.

En folierad plåt kanske kan vara ett alternativ, den kan du sätta direkt på kaklet.
 
Vitt (15*15) kakel är tidlöst, mina föräldrar satte vitt 10*15 kakel i köket -89, å vitt med lite blåton i badrummet -88.
 
Och vi satte vitt kakel, 20 x 20, i badrummet 2013. Fast det hade lika gärna kunnat bli 15 x 15. Vår förhoppning är att det fortfarande ska kännas fräsht 2033.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.