Håller verkligen MED! För tre år sedan blev jag övertalad av en kompis att skita i allt smäck och satsa på nåt stabilt. Han lovade att installera allt kring det, jag kunde inte ens uttala namnet ”Ubiquiti” men litade på honom. Vi slängde upp två st Ubiquiti accesspunkter i boningshuset, grävde ner dubbla cat6 utomhuskablar till gästhuset (60m) och slängde upp en Ubiquiti där ute också. Vi har Telia 250/250 fiber och ute i gästas är det ca 130/130. Inte EN ENDA GÅNG på tre år har det strulat eller trasslat med nätverket. NOLL gånger! Vissa veckor på året kan vi ha 15-20 enheter anslutna till nätverket. Så jag kan bara konstatera att Ubiquiti sköter sig.
 
Redigerat:
  • Gilla
bruka och 4 till
  • Laddar…
Många år sedan jag lämnade traditionella routrar. Är dock rätt jäkla nördig och jobbade dessutom tidigare med att projektera wifi-nät.
Hemma kör jag en EdgeRouter Lite, en 8-pprtars gigabitswitch från D-Link. Har dragit minst en kabel till varje rum.
Sitter en Unifi AC Lite inne och min gamla Unifi AP (den allra första modellen) får ge lite 2,4ghz stöd i garaget.

APorna körs mede n Raspberry Pi med Unifi controller och PiHole (en adblocker).

Bor man i en normalstor villa och är ointresserad (det ska bara funka) ser jag ingen som helst anledning att betala över 1500kr för en router.

Är man däremot beredd att lägga lite extra energi på ett stabilt wifi, ska man definitivt satsa på accesspunkter. Titta bara hur nöjd inlägget innan mig är!
 
  • Gilla
Kungen_283746
  • Laddar…
I ikeo skrev:
I en annan tråd så kom ju rådet från många att köpa den dyraste ASUS routern som fanns för då blev man nöjd. Nåt jag inte riktigt höll med om.
Nu finns det ju spännande nog en artikel om nöjdhet om routrar med tanke på det ökande krav på att det måste bara funka iom Corona.

[länk]

Och nej jag kör numera Ubiquiti (Unifi) efter att ha brunnit totalt på dom routrar som skickas med leverantörer och ser inget värde i att köpa en konsumentrouter som är ungefär prestandamässigt lika, så jag tog steget upp till nästa klass och det har sparat mig en massa problem.
Håller med dig fullständigt! Har försökt få tillförlitlighet och prestanda i olika leverantörers lösningar med blandat resultat. Nu kör jag enbart med Ubiquiti (Unifi) produkter för mitt wifi-nätverk. ”Priset” man betalar är ökad komplexitet i form av konfiguration men det är det lätt värt anser jag.
 
Min erfarenhet är att routrar behöver startas om då och då pga mjukvaran i dem.

Därför köper jag bara enheter som stöds av OpenWRT. Det är en fri open-source universalmjukvara som är modulär och man kan göra lite vad man vill, om man vill.
Har kört det på olika enheter sedan 2007. Det som förstör min upptid är när jag flashar in nya versioner.
Detta är också en av de stora fördelarna, det uppdateras ständigt för att täppa säkerhetshål som upptäcks.

Har en huvudrouter och tre accesspunkter, varav en är en unifi AP AC LR som jag flashade om till OpenWRT inom en halvtimme efter uppackning.

Det intressanta är att Unifin är inte unik på nåt sätt, det är samma systemchip i den som en av de andra accesspunkterna som är en billig TP-Link. Dock är Unifin mycket snyggare och kan sitta på väggen i hallen. :)

Vilken router som helst (tillräckligt modern för wifi standard osv) med OpenWRT är mitt tips.

En "skitdyr Asus-router" innehåller också någon av de vanliga standardsystemchipen, men med extra wifi. Dock finns en rolig konflikt mellan "dyr gaming router" och "gamer" tycker jag. En gamer kör inte över wifi! :)
 
  • Gilla
BlackDragon och 1 till
  • Laddar…
K Kane skrev:
Tror att det är mer att tömma cacheminnen som gör att det är bra starta om dem.
Nja. Det sköts automatiskt. Däremot finns många routrar med så snålt tilltaget minne att det faktiskt kan ta slut, ibland pga för mycket sessioner eller wifi drivare som äter minne och gör att det tar slut, gärna i kombo med nån liten minnesläcka i mjukvaran som aldrig blir fixad och som sakta äter upp minnet.

"Alla" routrar kör faktiskt nån variant av Linux Busybox i grunden, men kombinationen av gamla verisoner/ihopkokade extra finesser/dåligt med uppdateringar och snålt med minne blir det som det blir.
Eftersom OpenWRT ständigt uppdateras hittas och fixas såna fel. Jag har dessutom bara enheter med 128MB RAM.
 
TS refererar till en artikel där betyget verkar vara fokus på att det ska vara enkelt att installera och underhålla.
Att då nämna Ubiquiti som det man ska välja är ju på en helt annan skala.
Ubiquiti är inte enkelt att varken köpa rätt produkter eller att konfigurera.
 
  • Gilla
jassaj och 1 till
  • Laddar…
T TCG skrev:
TS refererar till en artikel där betyget verkar vara fokus på att det ska vara enkelt att installera och underhålla.
Att då nämna Ubiquiti som det man ska välja är ju på en helt annan skala.
Ubiquiti är inte enkelt att varken köpa rätt produkter eller att konfigurera.
nåja att det inte är enkelt att koppla in och konfigurera är väl inte riktigt sant. Fast det är klart att koppla in en router med tveksam säkerhet där man har alla sladdar och kontakter i olika färger och man inte behöver konfigurera nåt för att det ska funka är det ju inte.
Skillnaden är ju steg två när Ubiquiti prylarna bara funkar utan att man behöver göra nåt medans man får springa och starta om routern som bara var att koppla in hela tiden.
 
krillek krillek skrev:
Samma här. En stor låda konsumentskit från Asus, Netgear och D-Link åkte på tippen och ersattes med usg, switchar och accesspunkter, allt UniFi. Dessutom en cloudkey för att administrera. Funkar klockrent. Har även satt upp liknande nätverk hemma hos andra i familjen och kopplat ihop nätverken med site-to-site VPN och administrerar allt i en lösning. Bästa beslutet jag tagit helt klart!
Jag har även kompletterat en liknande lösning som denna med UniFi’s kameror. It just work
 
Hade en Asus AC66u och var riktigt nöjd med den, förutom att täckningen inte var helt hundra. När nu Mesh-nätverk har mognat till, köpte jag TP-Link Deco M9 (3 puckar). Knappt nåt att konfigurerar alls vid setup, funkar klockrent och skulle man behöva bättre täckning är det bara köpa fler. Allt funkar helt seemless när man går runt inne som ute och lägger på nya firmwares ifrån mobilen tar bara några minuter för samtliga puckar i ett svep. Aldrig behövt startat om nåt nån gång.
 
Redigerat:
  • Gilla
Runnis
  • Laddar…
Kan ju tilläggas att Ubiquiti router inte är helt lätta att konfigurer och kanske inget för nybörjaren.

Dom kanske har kommit ut med något nytt gränssnitt sedan jag prövade för det var rena rama grekiskan:crysmile::crysmile:, trots att jag är en ganska van dator/ nätverksanvändare:thinking:;).
 
  • Gilla
TCG och 2 till
  • Laddar…
Sen om man köper nytt idag bör man väl önska att det är wifi 6 (AX)?
 
  • Gilla
TCG
  • Laddar…
Första ordentliga nätverkstråden jag sprang på så jag passar på att ställa min fråga;

jag bor på 140 m2 i två plan, gjutet valv i kåken, fibern går in via källardörren centralt på nedervåningen, routern är placerad 5 meter in i hallen i källaren vid trappan och jag har skitdålig Wi-Fi-täckning i vardera ändar av huset på övervåningen. Sonen som spelar roblox får gå ut i hallen vid trappan för att inte bli nerkopplad från spel, i vardagsrummet på övervåningen får man sätta sig så nära trapphus som möjligt för att inte börja tappa paket.

jag har två barn, 6 och 9 som börjar sakta men säkert bli större och därmed sluka mer bandbredd. För dagen använder vi technicolor-routern som hänger med när vi beställde bredband från bredbandsbolaget, vi har en 100/25-uppkoppling idag via fiber (tror jag).

jag är lite inläst på meshnätverk, och väldigt sugen på något som jag sätter in en cat6 i fiberboxen, vidare till routern och enkelt konfigurerar via en skapligt lättanvänd app. Gärna med möjlighet att strypa nätverksåtkomst för 9-åringen när jag vill..

vad ska jag ha för router?

jag är absolut ingen nätverkstekniker, och vill bara ha husfrid och bra täckning.. :)
 
Ni som klagar på dålig internetkontakt, vad har ni för värden?
Kör http://www.bredbandskollen.se/ och visa här!
Så här ser mitt ut:
Internet hastighetstestresultat som visar nedladdning 6,40 Mbit/s, uppladdning 0,85 Mbit/s och svarstid 21,88 ms.
Och jag är ganska nöjd :)
 
  • Ledsen
  • Haha
SonnyListon och 3 till
  • Laddar…
C
whork whork skrev:
vill bara ha husfrid och bra täckning.. :)
Placeringen har otroligt stor betydelse och det finns inte alltid någon självklar logik i vad som är bästa placeringen.
Mitt tips är att ta en (jätte-)lång nätverkssladd och testa olika placeringar av routern.
 
  • Gilla
TCG
  • Laddar…
R
KnockOnWood KnockOnWood skrev:
Ni som klagar på dålig internetkontakt, vad har ni för värden?
Kör [länk] och visa här!
Så här ser mitt ut:
[bild]
Och jag är ganska nöjd :)
Ouch! Ser inte roligt ut. Men vad har det med ämnet att göra?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.