Har ögnat igenom tråden och vill dela med mig av min lösning för att optimera min tvättinsats.

Lite förutsättningar:
Familj med två vuxna och två barn, två och fem år. Ett rimligt aktivt liv med mycket smutsiga kläder och som det blir med småbarn en del som kan lukta illa.
Tvättstuga i källaren i ett tvåfamiljshus där vi bor på våning två och tre (entréplan är våning ett och källaren blir alltså minus ett). Det blir alltså minst två trappor ner till tvättstugan. I tvättstugan finns TM och TT av vanlig konsumentmodell samt möjlighet att hänga viss mängd tvätt på linor och frånluftsfläkt. På sommaren kan vi hänga utomhus.

Jag tog över tvättansvaret för något år sedan då min fru blev sjuk och sköter i stort sett all tvätt. De viktigaste förändringar jag har gjort är.

Omklassning av tvätten:
Vi ar numera två nivåer på tvätt:
Vardagskläder, skall tåla att tvättas i sextio grader och torktumlas
Annat
Vardagskläder tvättas åtminstone en gång per vecka (en mörk, en färgad och en vit maskin) och tumlas. Övriga kläder tvättas när jag har tid. Med barnen är detta inget problem och min fru har lärt sig hur det funkar. Det handlade mest om att sätta förväntningarna rätt som i all försäljning...

Strumpor:
Som andra har nämnt så kör vi mycket på att köpa strumpor till oss vuxna i form av svarta kostymstrumpor i storpack. Detta är svårare till barnen men då har vi sänkt ambitionsnivån så att vi accepterar nästa vilka kombinationer som helst.

Sortering:
Sker i källaren när tvättpåsen i badrummet är full. Vardagskläder tvättas snabbt och annat läggs åt sidan. Saker som luktar illa (ni småbarnsföräldrar vet vad jag menar men påsarna från dagis) sköljs i badrummet innan de åker i tvätt påsen.

Vikning:
Tvätten bärs upp i vardagsrummet i IKEA-kassar och viks framför TVn. Det svåraste här är sorteringen, byxor till barn i storlek 92-122 kan lätt förväxlas. Dessutom är 98 i ett märke lika stora som 110 i ett annat....

Tvätt av Annat:
Övriga grejer tvättas som jag nämnt när jag har tid. Detta är inte så illa som det låter då verkstaden ligger granne med tvättstugan så jag kan förena nytta med nöje och köra någon maskin då och då utan att behöva ränna upp och ner för trapporna.

Sammanfattning:
Det viktigaste är faktiskt att se till att ha rätt kläder att tvätta, vilket uppnås genom omklassningen.
 
AnneFi
Vi är två personer i vårt hushåll och jag hade kunnat tvätta dagligen om jag inte hade haft bättre för mig.
Försöker lära sambon att jeans går att använda i mer än tre timmar.
Jag själv är lite på andra hållet.
Har jeans i två veckor. Går ju bara till och från jobb i dem ändå.
Sorterar också till förstörelse.

40 mörk
40 ljus
40 kortprogram för jeans och yttertröjor mörk
40 kortprogram ljus
60 mörk
60 ljus
60 handdukar
60 sängkläder
90 trasor och moppar
90 lakan
Fintvätt
Ull
Rött

Ja jag överdriver.

Vill göra iordning tvättstugan och få ett bättre system.

Köpte LG tvättmaskin och torktumlare i julkapp till oss så nu går det lite fortare.

Har ångprogram till finkläder på 20 minuter knappt blött när de kommer ut

Och jag torktumlar nästan allt :D
Provade till och med stickade tröjor.
Gick hur bra som helst!

Har en klädställning stående där jag hänger tvätt på galgar och hänger därifrån rakt in i garderoben.
 
  • Gilla
Drömhus2012 och 1 till
  • Laddar…
Hej hej,

Kan tillägga att vi i vår familj numera har skippat sköljmedlet och använder ättika istället!
Detta sparar grymt mycket pengar, är miljövänligt samt mer skonsamt för kläderna. Och hårt använda funktionskläder, som tidigare luktat svett bara de blivit varma (trots tvätt), luktar inte äckel längre!

Ifall man använder 24%ig ättikssprit späder man 1 del ättika och 3 delar vatten (hälls i sköljmedelsfacket). Vet man att man har väldigt hårt vatten kan man späda 1:2.

Det här förändrar även pH-halten i avloppsvattnet och det förlänger livslängden på markbäddar och infiltrationer då biomattan som blir till av bl a outlöst sköljmedel i vattnet aldrig skapas.

Nä, jag jobbar inte hos Winborgs, som man kanske skulle kunna tro ;-) (Eldorados på Willys kostar under tian/liter). Men däremot med enskilda avlopp och har stött på en del markbäddar/infiltrationer som satt igen i förtid och det var mestadels därför jag testade det från början.

Jag var väldigt skeptisk till ättika som sköljmedel men det funkar faktiskt väldigt bra. Det enda "negativa" är väl att det kan lukta lite "kokta ägg" i badrummet om man råkar drälla lite, men kläderna luktar som sagt inget.

Nästa grej vi ska testa är s k "tvättnötter" (har beställt men inte fått dem ännu). Är det någon här som har några erfarenheter av sådana? När man läser på nätet hittar man både folk som är negativa och folk som är lyriska. Råd & Rön har ju också utfört test och menar i sitt test att man får samma effekt av enbart tvättmaskin m vatten som med tvättnötter. Jag är ändå nyfiken och ska testa, och vill höra om era erfarenheter!

:) Tina
 
  • Gilla
Kromo och 1 till
  • Laddar…
Det där med fraktionerna är intressant. Jag har funderat på att försöka minska men har jag tror inte att det ger så mycket eftersom jag i princip sorterar allt som ska hängtorkas som 40 grader i två fraktioner (ljus och mörk) och allt som ska torktumlas i 60 grader (ljus och mörk). Det spelar ingen större roll om jag gör den sorteringen före eller efter tvätt.

Det där med enhetlighet i strumpor har jag tyvärr inte lyckats få gehör för hemma. Men jag funderar på att försöka få gehör för något system med individuella strumppåsar som var och en får sortera själv. Själv skulle jag vara helnöjd med att bara ha ett fåtal modeller av strumpor.
 
Akahigi
Den här tråden är full av tvättnötter :)

En kompis har testat, tyckte de funkade bra, men hon är certifierad eko-reko nutbag.

Det bästa med sköljmedel är att skjortorna blir enklare att stryka.
 
  • Gilla
Granisen
  • Laddar…
Vi har testat tvättnötter. De funkar på vanlig tvätt som inte är så smutsig, men strumpor och underkläder blir inte rena av dem, likaså inte nedsmutsade barnkläder. Tyvärr! Annars tycker jag idén är väldigt trevlig.

Vi har för närvarande skippat sköljmedlet helt, men skall testa med ättika - bra tips!
 
  • Gilla
JAP-Tina
  • Laddar…
ullberg
Visste inte vad tvättnötter var så jag googlade och halkade in här http://www.radron.se/tester/boende-tradgard--husdjur/tvattbollar/
Låter inte allt för bra med en tvätteffekt sämre än att inte använda något alls utöver vatten, men det är ju bara en källa. Någon som sett andra hyggligt oberoende tester av dessa tvättnötter? (Inte vi i tråden då ;) )
 
Det enda oberoende test jag sett var det som Råd & Rön gjorde, men i bekantskapskretsen har jag haft flera entusiastiska så jag ville ge dem en chans. Dock måste jag säga att jag håller med Råd & Röns samt Henriettea:s utlåtande. Det kanske har att göra med vattenkvalitet, vilka nötter man köper eller dylikt, men jag tänker inte fortsätta med dem :) Däremot kör vi vidare med ättika som sköljmedel!
 
Jag tror nötterna är som placebo. Man vill kanske tro på det och så har ju tvätten gnott omkring i ett par timmar med vatten så det är ju självklart renare än innan. Förmodligen går det lika bra med ett par golfbollar eller inget alls.
Vill man lösa upp smuts ordentligt måste man nog ha lite kemikalier också. Köp nåt miljövänligt och dosera lågt, skaffa galltvål för elaka fläckar, så blir nog både samvetet och tvätten tillräckligt rena. ;)
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.