Henri skrev:
I vissa fall med återlämnade bostadsrätter gick det inte att sälja dem. I stället valde man då att hyra ut dem.
Jo tack, jag vet... Om man hittar någon som vill hyra...
 
305 skrev:
Det finns en c:a fem meter bred gräsremsa framför huset som, i praktiken, ingen använder idag. Dessa hör alltså idag, inte till någon enskild lägenhet. Huset är i övrigt omgivet av gräsmattor, så ingen kommer att sakna denna gräsmattesnutt.

De lägenheter som ligger i markplanet, har idag ingång, endast från trapphuset. Dessa lägenheter är måttligt attraktiva. Vi har ibland haft problem, med att de står tomma. En tom lägenhet kostar givetvis pengar, i form av uteblivna avgifter. Vidare gagnas hela föreningen av om överlåtelsevärdet hålls uppe. Ty detta ökar föreningens kreditvärdighet.

En bit bort i samma område, finns det marklägenheter. Dessa är attraktiva och där vill många bo. Detta sammantaget gör att vi intresserar oss för en omvandling. Vilket praktiskt skulle ske, genom montering av ett par trappsteg och en dörr, framför respektive lägenhet.
Jag rekommenderar verkligen att ni tar juridisk expertis till hjälp om ni ska genomföra detta.

Ökad kreditvärdighet och lägre risk för återlämnade lägenheter kan nog inte uppväga förbudet mot gynnande av enskilda medlemmar till nackdel för andra. Dvs bygglovskostnader kan inte tas på kollektivet utan ska bekostas av de som vill.

Marken invid lägenheterna kan upplåtas med bostadsrätt. Medlemmen får då ett skötselansvar och kan i förlängningen bli uppsagd om marken vansköts. Nackdelen är att föreningen inte längre har möjlighet att bestämma över marken (exemplevis om en buske skymmer sikten för andra lägenheter etc.).

Föreningen får ett utökat skötselansvar för balkongdörren samt eventuellt uterum.

Själva bygget, dvs håltagning i väggen och ditsättning av dörr m.m. ska bekostas av respektive medlem. Man får dock tänka sig för så att föreningen inte avtalar bort sin möjlighet att övervaka bygget och veto att stoppa lösningar som är till skada för fastigheten.

Mycket att tänka på när det gäller juridiken. Säker mycket byggtekniskt också.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.