Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Vad som bestämmer är hur lampan är konstruerad, skyddsjordat utförande eller dubbelisolerat utförande. Det är alltså ett val man gör vid konstruktionen. En lampa med hölje i metall kan mycket väl bara dubbelisolerad, det är inte metallhöljet som styr, men det kan ha betydelse.

Ta en värmefläkt med värmespiraler som är strömförande. Om en sådan värmespiral går av så beror det på. Om fläkten är konstruerad så att värmespiralen kan lägga sig mot höljet och detta är i metall så måste fläkten utföras som skyddsjordad, men är höljet i plast så kan man klassa den som dubbelisolerad. I andra fall kan en apparat t.ex lampa internt vara utförd med isolering som kan klassas som dubbel och då spelar det ingen roll om höljet är i metall eller inte, hela lampan är fortfarande dubbelisolerad.

Därför är det viktigt att montera rätt typ av anslutningssladd på en armatur, jordad eller inte jordad.
Håller med absolut. Men ibland blir man lite misstänksam mot leverantörerna, kanske särskilt utomeuropeiska. Köpte i somras taklampa och läslampa ur samma serie (modell, utseende) från en tillverkare där läslamporna hade europropp och taklampan jordad anslutning. Det känns som konstruktionen borde vara densamma.
 
D Dublin skrev:
läslamporna hade europropp och taklampan jordad anslutning. Det känns som konstruktionen borde vara densamma.
Elsäkerhetsmässigt hade jag möjligen förstått det omvända...
 
Det kan vara en hårfin skillnad... Dubbel isolering handlar om en viss tjocklek på homogen isolering, ett visst luftgap eller en viss krypsträcka. Dessa värden varierar mellan olika slags apparater.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.