Student skrev:
Detta låter mest intressant för vårt nybygge. Hur ska man tänka här då man är i offertinsamlartaget? Är det bara att välja en punkt för central styrning av ljud och sedan dra vp rör till varje högtalarplacering? Vi vill också kunna styra ljudet lokalt, alltså reglera exempelvis från bastun eller sovrummet, kanske också byta låt eller radiokanal om möjligt? Någon som har ett sådant system, vilket, hur?
I Sverige finns såna system men de är svindyra. Bose har bra effekt på sina lösningar.
Sonance har lägre effekt men är billigare:
http://www.canseda.se/Sonancemedia/allgemein/multi_room_audio.htm

Billigare och snygga alternativ finns i t.ex USA:
http://www.futurehomesystems.com/russound_abus.shtml
http://www.futurehomesystems.com/russound_caa66.shtml
http://www.futurehomesystems.com/russound_cas44.shtml
http://www.soundresearchlabs.com/ZON-and-SpeakerCraft-4-Room-Audio-Package-Special-_p_207-832.html

Jag valde att satsa på en rejäl multizonsreceiver med kraftig hifikapacitet som dessutom kan kopplas till hemmanätverket (t.ex lexcom) och högtalare som tål hög effekt:
http://www.ljudmakarn.se/view.asp?art_id=1147&menu=2
 
Har precis fällt in de sista dosorna i väggen i huset vi håller på att bygga.
Jag fastnade för en multiroom-lösning av Cambridge Audio - Incognito. Det bygger på ett stjärnnät med en ljudhubb i mitten som förbinds med wallpads m.h.a. Cat5/6. Till wallpadsen kopplar jag högtalare direkt eller extra förstärkare.

Totalt kommer det att bli ljud i 7 rum. Till det blir det, i mitt fall, 5 wallpads. Räknar med att själva kostnaden för hårdvaran (hubb, wallpads, nätaggregat, fjärrkontroller) blir ca 18 000. Ganska hyffsat.
 
ForestC skrev:
Jag fastnade för en multiroom-lösning av Cambridge Audio - Incognito.
Glömde nämna att Cambridge Audio Incognito är kompatibelt med (eller rättare sagt samma system som) Opus Octopus. I Sverige säljer Hifi-klubben Cambridge-delar och i Storbritannien säljer exempelvis UK Automation Opus Octopus (http://www.uk-automation.co.uk/multiroom-opus-octopus-c-97_117_118.html).

Genom att kombinera exempelvis wallpads från Cambridge Audio med en hubb från Opus Octopus så kommer man ner lite i pris samtidigt som Cambridge Audios wallpads i mitt tycke är snyggare. Om man går till Hifi-klubben så får man trycka på lite - inte alla butiker känner till att de faktiskt har Incognito i sitt sortiment, men i Stockholm har man exempelvis satt upp ett system i butiken på söder.
 
jakim skrev:
Ok, för Cat6, måste alla ingående komponenter (switch-kontakt-kabel-uttag-patchkabel-nätverkskort) vara Cat6 eller gäller det endast kabeln?
Ja, alla komponeter måste vara av Cat6 för att komma upp i hastighet. Det kommer iofs fungera ändå om du väljer att montera dina tp-kablar på cat5/e RJ45-uttag eller patchpanel. (och snälla, nöj dig inte bara med trådlöst, det är så enkelt att lägga in trådbundet när man ändå bygger...)

jag köpte 2 st 300 meters rullar med skärmad cat6 till mitt nybyggda hus och det fullkomligen "dräller" av cat6 RJ45-uttag i huset. :) Då jag har fördelen att kunna dra fiber till huset så har jag grymt bra förutsättningar. :D

Jag kör både IPteve (fasttv och canal digital), iptelefon via rix telecom, samt fetsnabbt bredband via Ipeer. Dessa tjänster fungerar helt oavhängigt av varandra och påverkar inte bandbredden.

Så, vad jag ville säga är att om du kan dra in fiber i huset så behöver man inga andra sladdar eller gränssnitt. Jag har bara TP-sladd mao. Jag kan jacka in telefon, data, eller teve i vilket RJ45-uttag som helst i huset. telefonens RJ11 är ju helt kompatibel med RJ45, så inga separata trådar/kontakter där behövs. Så, detta är ett enkelt och framförallt BILLIGT system (där man kan köpa alla komponenter tex på dustin.se). Tog mig iofs 2 dagar att koppla ihop alla sladdar i uttag och patchpanel, men det är inte svårt, mest kul! ;)
 
W.H.E.N., Whole-House Entertainment Network: http://www.soundandvisionmag.com/au...n-audiovideo-distributionsurround-system.html

Sonance test: http://www.soundandvisionmag.com/au...-c4630-se-home-audio-distribution-system.html

Här finns en bra lista med olika multiroom förstärkare:
http://www.koltech.de/html/mr_amp_vergl.html

Digilinx har ett nytt IP baserat system: http://www.soundandvisionmag.com/audiovideo/1545/netstreams-digilinx-audio-system.html

ForestC skrev:
Har precis fällt in de sista dosorna i väggen i huset vi håller på att bygga.
Jag fastnade för en multiroom-lösning av Cambridge Audio - Incognito. Det bygger på ett stjärnnät med en ljudhubb i mitten som förbinds med wallpads m.h.a. Cat5/6. Till wallpadsen kopplar jag högtalare direkt eller extra förstärkare.

Totalt kommer det att bli ljud i 7 rum. Till det blir det, i mitt fall, 5 wallpads. Räknar med att själva kostnaden för hårdvaran (hubb, wallpads, nätaggregat, fjärrkontroller) blir ca 18 000. Ganska hyffsat.
Verkar vara liknande lösning som ZON ZAC-60 (60W per wallpad)
http://www.soundresearchlabs.com/ZON-and-SpeakerCraft-4-Room-Audio-Package-Special-_p_207-832.html
http://www.crutchfield.com/S-VemUpXYOWBH/cgi-bin/prodview.asp?i=606ZAC60

Vad har wallpadsen för effekt? Eller tänker du köpa till extra förstärkare till varje rum?
 
SH skrev:
Vad har wallpadsen för effekt? Eller tänker du köpa till extra förstärkare till varje rum?
Wallpadsen har 30W, så det blir väl inget värstingsystem men å andra sidan så har jag tänkt att ha det till bakgrundsljud i första hand. Med ett par känsliga högtalare så ska det också blir bra ljud i normalstora rum.

I TV-rum och i rummet där hemmabion står kopplas wallpadsen dels till receiver dels till högtalare så att en wallpad kan användas till två rum, med olika volym och högtalare i rummen.

Min tanke var att plocka ihop ett hyffsat OK system, både pris- och prestandamässigt, och börja med det och få "känslan". Eftersom det dras Cat6 till wallpads från en central hubb så hoppas jag att det ska gå hyffsat smidigt att byta ut mot häftigare system i framtiden (troligtvis då helt IP-baserat).
 
För övrigt har jag med vägen kommit till insikt om en del saker gällande placering, allmänt tänk och ekonomi...

Det är exempelvis allmänt jobbigt att placera infällda högtalare i ytterväggar. Kondens ställer till det och det är svårt att enkelt fixa till det med ångspärren i väggen. Lättare då att placera dem i taket. I mellanbjälklaget har det varit supersmidigt att bygga högtalarlådor på ett snyggt sätt. I taket på övervåningen har det varit jobbigare då man utöver en låda för högtalaren måste lösa det med diffusionsfilm och i princip bygga ett tält över lådan. Det görs uppifrån vinden och i vårt fall måste det göras vid byggnationen eftersom lösull kommer på plats senare.

Att köpa grejjer av utländska tillverkare ställer till det när det kommer till dosor som delarna skall fästas i. Olika länder har olika dosor. Ibland finns tre eller fyra versioner av exempelvis en wallpad och versionerna är anpassade efter vissa typer av dosor. I vårt fall var vi tvungna att beställa fyrkantiga dosor från Storbritannien. I Sverige hittade vi inga dosor. Trots att vi köpte wallpadsen hos Hifi-klubben så säljer de inga dosor. Jobbigt att hitta alltså, men smidigt att beställa och få hem när man väl hittat. Vi beställde från Nexxia i UK. Snickare blir av hävd inte heller helt glada när det skall in fyrkantiga dosor i väggen eftersom deras smidiga genväg med dosfräs (= runda hål) inte går att använda.

Vi våndades också över var vi skulle placera själva källorna till systemet - dator, CD, radio etc. Nu har vi dragit tomrör till ett specifikt ställe och räknar med att vissa av prylarna skall stå där. Om de i själva verket skall stå på ett annat ställe köper vi balun-kontakter som gör om RCA till Cat5/Cat6 och löser det på det sättet. Vi har gödslat med nätverksuttag...

Sedan kan man bara konstatera att det ibland är horribelt dyrt att köpa prylar i Sverige. Hubben som vi köpte kostade exempelvis 9500:- i Sverige, 4000:- i USA och 4500:- i UK. Andra saker var billigare i Sverige än utomlands, så det kan bli att pussla lite.
 
Som svar på tidigare kommentarer angående vilka system som kommer finnas kvar respektive försvinna vill jag bidra med lite tankar.
Jag har under lång tid intresserat mig för detta område och även arbetat praktiskt med de flesta av marknadens etablerade system för hemautomation. IHC, EIB/KNX, Lutron, Tebis TS, Lumate mm.
Jag tycker att man skall tänka igenom vilka behov man har innan man tittar på system och välja ett som passar plånboken.
Tyvärr är det ofta svårt att få redig hjälp från många elinstallatörer, dom verkar i många fall inte fatta att det händer saker inom deras bransch och rullar på i sina traktorspår.
Det finns givetvis vakna installatörer oxå men tills vidare får man nog ta internet till hjälp och söka information själv,

Jag har skrivit det tidigare och jag skriver det igen, när det kommer till teknik och produktutbud finns det bara ett system som har stått ut från mängden och det är KNX.
Det stöds av flest leverantörer i Europa, det är en Svensk standard, Europeisk standard, Internationell standard, och sedan en tid tilbaka även antagen som Kinesisk standard för hem & fastighetsautomation.
Den täcker in ett flertal olika kommunikationsmedium och tekniken är praktisk beprövad i 20 år, då kallad EIB.

När kommer nya generationens system?
IP har diskuterats, vilken nätverkstyp skall användas? skall man använda ett ethernet stjärnnätverk till alla apparater? i sådant fall varför?
IP och BACnet används förvisso i fastigheter redan idag och fyller sitt syfte men det rör sig då om knutpukter "noder" för anslutning av konventionella produkter.
Det löser inte problemet med den sista distrubitionen, alltså till de "smarta" knapparna ute i rummen.
Där krävs en annan typ av "buss", en installationsbuss. där är nog marknaden mättad med KNX och LON, två system som fungerar synnerligen väl för sina ändamål.

Alltså, att vänta på att det skall dyka upp en ny joker som på kort tid skall visa sig vara den "nya generationens system" och ta herreväldet är nog idag lönlöst.
Installationsbranshen rör sig inte så fort och det skall vi vara väldigt glada för eftersom en fastighet lever längre än en bil eller persondator.

Det vi däremot kan hoppas på att marknaden växer och konkurensen hårdnar mellan de etablerade teknikerna. Och den dagen Microsoft ger sig in på allvar i leken lär dom nog anamma någon etablerad standard.
Dom gav sig ju inte på att ändra på GSM-tekiken :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.