Det många gör som inte har naturligt självfall till pumpen är att man tar trädgårdsslangen och trycker ner i breddavloppet, och fyller på tills pumpen kommer igång ordentligt.

Om pumpen pumpar ordentligt och det ändå kommer luft så föreslår jag att du

1. Väntar lite till
2. börjar leta efter läckor på sugsidan och vid silkorgen på pumpen.


....men är det så mycket luft att pumpen inte pumpar ordentligt, börjamed att fylla på vatten via utloppet med trädgårdsslangen.

Hos mig tar det inte många minuter innan ev luft är utblåst, så tar det flera timmar att bli av med luften kommer det nog ny sådan, eller så flödar det inte ordentligt.
 
  • Gilla
Danne_84
  • Laddar…
Ja det är iprincip helt plant mellan pool och pump förutom strax innan pumpen där går det upp lite så jag misstänker att där samlas nog en del luft eftersom det är högsta punkten på slangarna.

Pumpen pumpar på som tusan, det är sjukt bra tryck i den. Har tätat alla kopplingar med gängtejp, missade det första gången. Jag körde nog pumpen 6-8 timmar igår och det var luft i varierande mängder under den tiden.

Behöver man lufta filtret något? För om jag trycker ner reglaget försiktigt så pyser det lite först ifrån "waste" eller vad man ska kalla det, har inte någon slang på den just nu, Och sen kommer det blandat luft/vatten, Känns som om det samlas lite i filtret också, med tanke på att jag kör med filterbollar, Men å andra sidan, Det är ju efter pumpen så det ska inte påverkas.
 
Filtret: Ibland har man en luftnippel vid tryckmätaren. Har du inte det kan du ju skruva ur tryckmätaren lite tills det kommer vatten och inte luft...
 
  • Gilla
Danne_84
  • Laddar…
Ah det tänkte jag inte på :)
Trycket ligger på 5psi (0,34bar), antar att det är ganska normalt?
 
Funderar lite på att montera någon form av justering så att jag kan köra pumpen på lägre effekt pga poolen är så liten.
Vad finns det för möjligheter där?

Samt är UV-ljus något som är värt att lägga pengarna på?
 
Redigerat:
Det finns frekvensomriktare att använda för att köra pumpen på lägre varv. Finns en lång tråd om det här på forumet någonstans. Kostar 3-4tusen och är nog inte riktigt värt besväret för dig. Men, generellt är det inte en dum ide eftersom pumpens maxkapacitet normalt bara behövs för att kunna backspola filtret. Filtreringen vid normal drift skulle fungera bättre om pumpen gick långsammare.

UV-ljus är också en bra grej som inte är så enkelt i praktiken. De lampor som används för standardpooler 4x8 kostar 5-10kkr. Leverantörerna av dessa säger förstås att de funkar utmärkt och minskar behovet av klor radikalt. Andra försåsigpåare menar att lamporna behöver vara mycket kraftigare än de cirka 75W som är normalt, för att göra någon nytta.

Jag har själv en UV lampa och har inte direkt kunnat mäta dess förträfflighet i minskad klorförbrukning. Det är dock svårt att dra några slutsatser eftersom klorförbrukningen är direkt kopplad till mängden badande vilket är mycket svårare att mäta. Det jag kan konstatera är att jag kan köra mycket låga klornivåer kring 0,5ppm utan att få höga nivåer av bundet klor ("det som luktar klor", overksamt klor). Nu ligger jag dock kring 0.7-0,8 ppm och lampan är på jämt - det känns säkrare sett till vattenkvaliteten. Alger blir det inte, men man kan ju tänka sig att annat frodas.


Det är nog ganska få som kör frekvenstyrning på pumpen och UV till en Intex, men någon måste ju vara först! :)
 
Danne_84 skrev:
Ah det tänkte jag inte på :)
Trycket ligger på 5psi (0,34bar), antar att det är ganska normalt?
Jag vet inte. Min mätare frös sönder för några år sedan och jag har inte skaffat en ny. Jag brukar känna på flödet vid inloppen istället, är det bra fjutt så är allt fridens. Känns tydligt när det är dags att backspola också....
 
Det är kanske lite dumt att lägga dom pengarna på en sådan pool.
Bättre att vänta tills den stora kommer på plats typ år 2030 :p

Frågan om frekvenstyrning var mer som du säger att jag behöver inte så pass mycket kräm alltid, En elektriker bör kunna svara på den frågan dock. Men den andra f rågan som här ihop med effekten är hur ofta jag bör köra pumpen.

Med tanke på storleken på poolen och effekten på pumpen så tror jag att jag bara behöver köra den enstaka timmar om dygnet, eller är jag helt fel på det?
 
Det är förstås lite rimligare att göra allt detta när man kör en fast installation och går all in med själva poolen också. Så här ser det ut här hemma (inte helt klart på dessa bilder dock):

IMG_2024.jpg



Läs här också, om frekvensstyrning:

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=10767.0

I teorin så räcker det ju med några timmar, men jag gissar att du har mycket att tjäna på att köra längre än vad du teoretiskt behöver. Jag vet inte om jag hört någon med rund ovanmarkare som inte har vattenproblem (svårt att täcka poolen, liten vattenvolym, ofta lite orutin) så börja med lite längre gångtid och dra sedan ner till något som verkar rimligt.

Kör du bara halva dygnet så blir ju totalkostnaden ändå rätt blygsam.
 
Funderar på att köra den när man jobbar om dagarna eller på nätterna. Jag har alltid skyddet på när den inte används.

Lagom installation du har där :)
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.