Att rör/slang ska låsas är ju oavsett om det är vp16 eller vp20. Handlar ju bara om o köpa rätt (rot)dosa. Det är inte fk'n som dragavlastas.
 
Självklart. Dosa med fjäder fungerar.
 
Jag tackar, nu har jag fått en massa bra tips. Nu så ska d gå att lösa. Mottager gärna tips på bra rotdosa?
 
Om dörrhålet ska breddas kommer man väl också åt att lägga in rör i väggen? Det borde väl vara enklare än att borra och fiska?
 
Tänk på att om ändarna på slangen sticker upp över isoleringen på vinden så måste de tätas noga. Annars är risken stor att du får kondensvatten i dosorna.
 
Müssli skrev:
Tänk på att om ändarna på slangen sticker upp över isoleringen på vinden så måste de tätas noga. Annars är risken stor att du får kondensvatten i dosorna.
Korrekt påpekande. Tråcklar man mycket mellan varma och kalla utrymmen kan det förenkla installationen att använda kabel.

(Personligen ger jag inte mycket för argumentet att slang och FK ger fördelar i form av flexibilitet. Det är visserligen sant, men tänker man till innan så är det verkliga behovet minimalt. Det går även utmärkt att byta kabel i den här typen av installationer.)

På den här bilden syns en installation där jag var tvungen att blanda lite olika metoder. Huset är 105 år gammalt.

Matningen kommer uppifrån i form av lös EXK-kabel i väggen. Brytarna sitter i ROT-dosor. Sedan fortsätter kabeln ned till väguttaget. Här fanns det en regel bakom så det gick inte att sätta en dosa. Från VU fortsätter det sedan med EKRK längs fotlisten för att sedan gå igenom väggen till ett VU i ROT-dosa på andra sidan.

Kort sagt så går det att lösa det mesta utan att riva upp väggar och tak.

IMG_5023.2014-02-23_090113.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
6357fd762d91049b135e920a5234d9f2_800x800.jpg

Slang bör fästas regelbunder. Billig skitslang fäster man med 4 klammer per meter och dyrare klarar man sig med en per meter. Bör dock alltid sättas en klammer minst vid varje böj och anslutning mot dosa.
Men det går faktiskt att bara "kasta" ut slang om man har en vettig fjäder som bla pipelife säljer. Är för elektriker och således fördyr för privatperson att äga. Men sen så ska man ju inte vara olaglig och hålla på med sånt man inte får häller.

Tycker det var himla omständig tråd.

Borra ett hål från taket ner i väggen. Fräs upp ett doshål där dosan ska sitta och i med en rotdosa. Slang eller rör kvittar. Rör må vara enklare och det underlättar om man är två. En som tar emot röret och en som styr.

Annars ska man öppna upp väggen för en bredare dörr så är momentet likadant bortsett från att man kan borra hålet nerifrån och upp istället om man vill och man kan sätta några klammer på röret/slangen och i med rotdosa eller vanlig A-dosa. Sen slår man bara dit en regel som man skruvar dörren i.

För en som jobbar i yrket så behöver man inte ens fundera över detta.
Sen kan man behöva ta upp något doshål kanske men i samband med dörrbyte eller renovering så gör man ändå oftast om i form av måla eller tapetsera och då är det ju ingen fara med att dra ett doshål eller två där det kan behövas. Dit med en liten träbit och skruva fast var sida om doshålet och sen fäll tillbaka gipsbiten från hålsåget och det är smidigt att spackla igen hålet.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.