hej

vi har fått ett bygglov. i detta bygglov har 2 grannar man och fru godkänt byggnaden och skrivit under papper på det. nu har man ångrat sig och åberopar att man inte förstog.
man har skickat in ett överklagande. detta innehåller inga telefon nummer och ingen signatur utan enbart data skrivet.
gäller detta då? kan de komma någon vart om de skrivit på godkännandet.
det står att överklagan ska innehålla visa punkter men de har missat att skriva just namn teckning.
hur kan vi veta att det är han?!

vad händer nu.
måste vi sluta bygga.
vi har sökt om 2 saker. ett förråd (detta grannen godkänt) står nära tomtgräns. och sen ett ute rum som inte alls behävdes godkänt för utan är mitt på tomten helt enligt alla normer och regler.
 
Chansen är ju stor att att överklagandet faller på formalia i det här fallet. När man blir delgiven ett beslut följer det med ett papper med instruktioner om hur man ska överklaga: följer man inte dessa anvisningar kan det mycket väl hända att överklagandet ogillas.
 
peternicklas
Signatur, namnförtydligande, datum samt fastighetsbetäckning skall finnas på dokumentet. Har precis skickat iväg 2 överklagande som sedan har gått iväg till överordnad instans. Normalt är ju även att man skriver sin adress, personnummer samt telefon.

Gällande din fråga så är det bara din kommun som kan ge ett svar. I vår kommun gäller det som jag skrev. Sedan har man bara 3 veckor på sig att överklaga från det att bygglovet blev beviljat.
 
ja på anvisningen som han fick om överklagande står det att man ska klart visa fastighetesbetekning, adress uppgifter telefon samt underskrift och nanförtydligande.
det saknas telefon nummer och är data skrivet papper utan underskrift.

skickas det för komplettering eller gäller det. och om det går 3 veckor och inget korrekt kommer in vad händer då.
vi fick delgivning att överklagande kommit in och att beslutet inte vunnit laga kraft. dock skrevs beslutet 14 juni och fanns i hand senast den 16 juni.
 
Rent allmänt så kan man nästan alltid begära anstånd med att skicka in handlingar vid ett överklagande. Om en överklagande har missat formalia så finns det en möjlighet/risk att myndigheten per automatik beviljar anstånd med att komplettera överklagandet.
 
Det finns redan en sådan här tråd, skirven av en person som ångrar sig angående medgivande och vill ta tillbaka det, eftersom bygget inte blev som h*n hade tänkt sig. Där konstateras att har man skrivit under ett medgivande så har man.

Skulle inte förvåna mig om det är din motpart som skrivit det, för omständigheterna är väldigt lika.
 
Tänker du på tråden om friggeboden?

För där är det en stor skillnad. En friggebod får man bygga nära gränsen om man får ett medgivande från grannen. Inga ytterligare beslut behövs.

Men ett bygglovspliktigt hus byggs efter att bygglov beviljats, bygglovet är ett myndighetsbeslut som alltid kan överklagas. Det medgivande som en granne lämnat inför bygglovsbeslutet är bara en information till myndigheten att man inte har några synpunkter på det kommande beslutet. Men grannen avsäger sig inte sin rätt att klaga på myndighetens beslut.
 
vi tycker bara det är så konstigt att pappert som mydigheten skrivit som han skrivit under påtalar att byggnaden har ett tak som går till tomtgräns. Detta har han skrivit under, vi erbjöd han kolla skiss han avböjer. Men nu överklagar han för att taket går till häcken och han menar på att han inte förstått. Han menar att vi inte förklarat. han menar han inte fått sett skiss.
men allt detta framgick ju tom på intyget han skrivit under.

motiveringen till detta är att han vill ha 0.5-1 meter av vårt tomt för att han ska kunna klippa sin häck.
 
Hans motivering håller inte om det inte är en gemensam häck. Häckar, staket etc ska sättas tillräckligt långt från tomgränsen för att man ska kunna gå runt dem och måla, klippa mm. Förhoppningsvis är taket såpass högt att han kan gå under det när han ska klippa, om du tillåter honom att gå på din tomt förståss.
 
M
Anna_H skrev:
Förhoppningsvis är taket såpass högt att han kan gå under det när han ska klippa, om du tillåter honom att gå på din tomt förståss.
Alternativet blir ju att grannen inte klipper alls, och inte självklart att TS själv får klippa grannens häck.
 
Redigerat:
miksil skrev:
Alternativet blir ju att grannen inte klipper alls, och inte självklart att TS själv får klippa grannens häck.
Jo, man får klippa det som sticker in på ens egen tomt om det är ivägen och om grannen vägrar göra det själv. Snårigt det där, både häcken i sig och reglerna runt det.
 
M
Anna_H skrev:
Jo, man får klippa det som sticker in på ens egen tomt om det är ivägen och om grannen vägrar göra det själv. Snårigt det där, både häcken i sig och reglerna runt det.
Jo, men du måste ju ge honom tillträde till tomten så att han kan klippa. Tror inte man kan vägra grannen tillträde till tomten och sen hävda att grannen vägrar klippa, så då kan jag göra det själv.
 
Så vitt jag begriper kan man faktiskt det.
 
M
Anna_H skrev:
Så vitt jag begriper kan man faktiskt det.
Jordabalken säger att grannen ska beredas tillfälle att själv utföra åtgärden. Nekas han tillträde har han inte givits tillfälle.

Detta är dock ett sidospår.

TS: Om taket går till tomtgränsen, innebär det att snö/regn kommer rasa ner på granntomten? Eller hur har du tänkt att bygga?
 
miksil skrev:
Jordabalken säger att grannen ska beredas tillfälle att själv utföra åtgärden. Nekas han tillträde har han inte givits tillfälle.

Detta är dock ett sidospår.

TS: Om taket går till tomtgränsen, innebär det att snö/regn kommer rasa ner på granntomten? Eller hur har du tänkt att bygga?



Så här står det i det intyg han skrivit under. Han har skrivit på att han har inget att säga om detta.
Vi fick hem bygglovet i juni. Påbörjade bygget och överklagan kom in och daterades 1 vecka efter att byggnad var färdigbyggd. Fru var där på byggdagen och hon fick rita vart vi skulle såga av taket så måttet har hon satt.
Kommunen har varit och mätt ut tomtgräns häcken är placerad kloss i kloss med gränden. Häcken sticker in 1,5 dm på vår tomt.
För att förhindra snö har vi köpt och monterat upp snöras skydd för 4000kr på taket. Så snön har vi tänkt på. Vi vill inte förstöra häcken då blir det ju förr oss inget förråd då det ska vara öppet från insidan och häcken blir väggen just för den lätt ska kunna klippas.
Vi vill inte ha han på vår tomt. Han har varit inne där förrut utan att fråga. Nu efter detta han gjort lär vi än mindre vilja ha han där.
Han har klipt häcken en ggn på vår sida. Vi tyckte då att han gjorde det slarvigt och andra ggn klippte vi själva.
Vad vi kan läsa oss till har han inte rätt att beträda vår tomt utan godkännande. Ville han sköta häcken skulle han plantera den in på sin tomt så han kan gå där utan att gå på vår tomt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.