OK! Men va med IR-strålningen från solen då? Det är väl där vid dessa frekvenser det mesta av värmen kommer. Det är ju liksom definerad så, eller... Infraröd strålning = värmestålning.
 
peter s skrev:
OK! Men va med IR-strålningen från solen då? Det är väl där vid dessa frekvenser det mesta av värmen kommer. Det är ju liksom definerad så, eller... Infraröd strålning = värmestålning.
Hej Peter.

Nja, huvuddelen av solens energi är inte värmestrålning, huvuddelen är synligt ljus. Våra ögon är som känsligast runt 500nm, just eftersom det är den våglängden som är vanligast i naturligt (sol)ljus.

Men, när det synliga solljuset träffar din kropp så absorberas cirka 98%, medan de resterande 2% reflekteras bort. Eftersom din kropp inte är genomskinlig, så kan inte solljuset fortsätta genom dig och värmer i stället upp kroppen. Det omvandlas till värme. Om det sedan är svalare i luften runtomkring dig än din kroppstemperatur, så kommer din kropp att stråla ut energin igen, fast då i våglängder runt 900-1400nm.

Kolla http://en.wikipedia.org/wiki/File:Solar_Spectrum.png
Den intressanta delen är den röda, taggiga, kurvan. Den visar vilka våglängder som når jordytan och med vilken intensitet.

De flesta (alla?) energiglas släpper igenom våglängder upp till ca 900nm. Vore metallbeläggningen på glasen ett idealt filter, så hade det släppt in ca 85% av energin i solljus, samtidigt som det blockerade 95% av den utstrålade värmeenergin. Eftersom beläggningen inte är ideal gissar jag att siffrorna ligger närmare 85 respektive 90%.

Eftersom synligt ljus bara går upp till ca 750nm borde då energiglas, med sin brytfrekvens 900nm, inte stoppa något synligt ljus alls.
Tyvärr är det mycket svårt, faktiskt omöjligt, att bygga ett helt rakt filter (dvs ett som stoppar all energi över en viss våglängd och släpper igenom all under) så vissa frekvenser inom spektrumet för synligt ljus kommer att dämpas något. Det är det vi ser som att glasen är tonade. Ju högre upp man lägger brytfrekvensen, ju mindre är effekten. Å andra sidan kommer isolereffekten också att bli sämre då. Andra sättet att få glasen att stjäla mindre ljus vore att bygga ett brantare filter, men jag antar att det innebär en mer komplicerad och därmed dyrare process.

/ Fredrik
 
OKI!
Det var många bra argument. Jag får väl ge mig :surprised:
Roligt att läre sig något nytt.;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.