7 751 läst · 24 svar
8k läst
24 svar
När ska man pausa eldningen i en gjutjärnskamin?
Jag är ganska restriktiv när jag eldar.
Många kaminer med tillhörande skorsten är inte alls dimensionerade för att värma upp ett hus utan är avsedda för att vara mysigt en liten stund. Jag har varit på flera bränder där folk brassat på för kung och fosterland i kaminen för att värma upp ditt hus på det sättet och sen fått en brand där skorsten möter brännbart material. Prata med din skorstensfejarmästare om vad denne tycker. Jag vill inte uttala mig specifikt för ditt fall utan detta är endast min generella upplevelse.
Många kaminer med tillhörande skorsten är inte alls dimensionerade för att värma upp ett hus utan är avsedda för att vara mysigt en liten stund. Jag har varit på flera bränder där folk brassat på för kung och fosterland i kaminen för att värma upp ditt hus på det sättet och sen fått en brand där skorsten möter brännbart material. Prata med din skorstensfejarmästare om vad denne tycker. Jag vill inte uttala mig specifikt för ditt fall utan detta är endast min generella upplevelse.
För att göra en jämförelse med en kakelugn, när teglet i kakelugnen blir mättat på värme så går värmen ut i skorstenen + börjar förstöra tegel och lera i kakelugnen .
Samma sak med en braskamin , vid en viss temp + tid blir järnet / stålet skört och utmattat + att övervärmen som inte kan hanteras försvinner ut i skorstenen, fortsätter man att elda så tär det på skorstenen .
En vedpanna som är vattenmantlad fångar upp värmen från elden och är svårare att överlelda.
Samma sak med en braskamin , vid en viss temp + tid blir järnet / stålet skört och utmattat + att övervärmen som inte kan hanteras försvinner ut i skorstenen, fortsätter man att elda så tär det på skorstenen .
En vedpanna som är vattenmantlad fångar upp värmen från elden och är svårare att överlelda.
Det stämmer ju inte riktigt. Mättad på värme, måste betyda att ingen mer värme kan tillföras kaminen. Dvs. den gar samma temperatur som elden. Sanningen är nog istället att moderna kaminer är mer dekoration än värmekälla. Så i TS fall ser den gamla gjutjärnskolossen ut att tåla kontinuelig eldning. Lika gör skorsten om det inte vråleldas.Tomture61 skrev:För att göra en jämförelse med en kakelugn, när teglet i kakelugnen blir mättat på värme så går värmen ut i skorstenen + börjar förstöra tegel och lera i kakelugnen .
Samma sak med en braskamin , vid en viss temp + tid blir järnet / stålet skört och utmattat + att övervärmen som inte kan hanteras försvinner ut i skorstenen, fortsätter man att elda så tär det på skorstenen .
En vedpanna som är vattenmantlad fångar upp värmen från elden och är svårare att överlelda.
Staffan
Hur man eldar i kakelugnStaffan2000 skrev:Det stämmer ju inte riktigt. Mättad på värme, måste betyda att ingen mer värme kan tillföras kaminen. Dvs. den gar samma temperatur som elden. Sanningen är nog istället att moderna kaminer är mer dekoration än värmekälla. Så i TS fall ser den gamla gjutjärnskolossen ut att tåla kontinuelig eldning. Lika gör skorsten om det inte vråleldas.
Staffan
http://handbok.alternativ.nu/Bygga_och_bo/Uppvärmning/Ved/Kakelugn/Hur_man_eldar_i_kakelugn
Tror inte det är skillnad på gjutjärn då och nu , enda skillnaden borde vara effektiviteten av förbränningen .
Att elda i braskamin skapar mycket högre temp på rökgaser , så eldar man i 2 timmar låt eldstad / skorsten vila lika länge .Detta gäller alla slags braskaminer oavsett ålder .
Eldar man för hårt i en skorsten av tegel så är risken stor att den sväller så mycket att det blir sprickor när den svalnar .
Medlem
· Stockholm
· 3 922 inlägg
Du har fel, men förmodligen tänkte du bara fel.J jonaserik skrev:
En kakelugn ska man inte elda konstant i då den inte är konstruerad för det, utan precis tvärtom.
Någon som har en kakelugn kan fylla i mer exakt hur man behandlar en sådan.
Enkelt förklarat. Brassa inte på med ordinarie värmesysten, när kylan går ner utomhus så stödelda med kaminen.T Tungbetong skrev:Jag är ganska restriktiv när jag eldar.
Många kaminer med tillhörande skorsten är inte alls dimensionerade för att värma upp ett hus utan är avsedda för att vara mysigt en liten stund. Jag har varit på flera bränder där folk brassat på för kung och fosterland i kaminen för att värma upp ditt hus på det sättet och sen fått en brand där skorsten möter brännbart material. Prata med din skorstensfejarmästare om vad denne tycker. Jag vill inte uttala mig specifikt för ditt fall utan detta är endast min generella upplevelse.
Vi har 20-21 grader i snitt i huset, på kvällen slänger vi igång brasa och håller igång den till vi går och lägger oss. Då hamnar vi på nedervåningen där vi befinner oss mest på ca 24-25.
Men att bara köra med kamin låter jobbigt och skitigt och skitkallt när den måste bli kall för att tömmas.
Brassar man på i en kamin kan man ju ändå inte vara i rummet till sist utan att ta och öppna fönsterna.
Är väl mest plåtkaminer och en del kommuner som förespråkar max 4tim.
En riktig gjutjänskamin bör tåla kontant eldande. Man värmde ju upp hus så förr.
Men för stora inlägg ger mest värme för kråkorna. Elda lagom hela tiden. Jag brukar lägga in en stor klamp inför natten som får ligga och glöda länge. Och mindre bitar vid start för att få igång brasan/värmen fort.
Men försök att kolla med tillverkaren.
En riktig gjutjänskamin bör tåla kontant eldande. Man värmde ju upp hus så förr.
Men för stora inlägg ger mest värme för kråkorna. Elda lagom hela tiden. Jag brukar lägga in en stor klamp inför natten som får ligga och glöda länge. Och mindre bitar vid start för att få igång brasan/värmen fort.
Men försök att kolla med tillverkaren.
Elda lagom mängd torrt bränsle i rätt storlek och renovera och byt ev. brännjärn och eldfast tegel i brännkammaren innan det är uppeldat så håller kaminen i decennier.
Förbränningen pausas naturligt under sommarhalvåret, så här års kan det ju behövas värme hela dygnet.
Förbränningen pausas naturligt under sommarhalvåret, så här års kan det ju behövas värme hela dygnet.
Den där stora klampen som får ligga och pyra orsakar lika mycket luftföroreningar som otorkad ved !Huddingebo skrev:Är väl mest plåtkaminer och en del kommuner som förespråkar max 4tim.
En riktig gjutjänskamin bör tåla kontant eldande. Man värmde ju upp hus så förr.
Men för stora inlägg ger mest värme för kråkorna. Elda lagom hela tiden. Jag brukar lägga in en stor klamp inför natten som får ligga och glöda länge. Och mindre bitar vid start för att få igång brasan/värmen fort.
Men försök att kolla med tillverkaren.
Ved ska brinna med 100% öppet luftspjäll ,inlägget är det som styr hur kraftigt det brinner . Obs inte mer ved än tillverkaren rekommenderar dock .
Liknande trådar
-
Nibe F2025 motorskyddet löser ut när värmepumpen ska stanna
Värmepumpar -
Hur nära kanten på plattan ska armeringsnätet ligga?
Grund & Markarbeten -
Vilket bruk till baljan, menar grunden? Kalksten, hus från 1912.
Byggnadsvård -
FTX pausar när det blir minusgrader
Ventilation -
FTX pausar när det blir kallt
Ventilation