Har förresten hört talas om att folk faktiskt anlitar dörrknackare som går runt och säljer gallergrindar och erbjuder installation "NÄSTAN gratis". Har själv haft såna som knackat på dörren, en av dem kom faktiskt med argumentet "Hörrududu, jag är själv gammal inbrottstjuv, vem tror du är bäst på att förebygga inbrott, jag eller en låssmed?"

Visst, gallergrindar säljs ju ofta utan lås, men argumentet "Vad ska du köpa lås från en låsfirma för när du får det på köpet från oss? Fyratusen spänn är fyratusen spänn, vill du kasta pengarna i sjön så varsågod, tre nycklar ingår..." låter bra.
Visst, en fjärde nyckel ingår, men den behåller han själv...
Anekdot igen: Min gamle granne köpte en säkerhetsdörr och en gallergrind från en etablerad leverantör, vilket kostade en massa pengar. Det började brinna i lägenheten ovanför, min gamle granne satt med hörlurar och hörde inte när brandkåren bankade på dörren. Det tog inte många sekunder för brandmännen att bryta loss hela dörrfodret på låssidan och knacka in låskolven med en mejsel och en handslägga...då spelar det ingen större roll att dörren är ordentligt säkrad på gångjärnssidan. Gallergrinden var ju förstås olåst, men ändå, "säkerhetsdörr"...
Antar att det måste finnas en snabbväg in vid nödlägen, lite som att det måste finnas en bakdörr i ett operativsystem: detta går inte att hacka, om man inte vet hur...

Och BTW: efter att dörrknackaren som skröt med sitt förflutna varit på besök upptäckte jag av en slump ett "?" skrivet med kulspetspenna högst uppe på dörrkarmen. Kollade övriga dörrar i trappen (bodde i lägenhet då) och samtliga dörrar hade antingen ett "?" eller en "2" eller en "3" skrivet på karmen. Eftersom händelsen inträffade under renovering av trappuppgången, efter målning av väggar, dörrar och karmar, drog jag slutsatsen att dörrknackaren var den skyldige.
 
  • Wow
  • Gilla
civilingenjören och 1 till
  • Laddar…
C cpalm skrev:
Hur kom vi från förmodade Irländska asfaltsläggare till låsdyrkning?
Är dessa banditer någon sorts experter på att dyrka lås?
Tusenkonstnärer. Finns det ett ohederligt sätt att tjäna pengar så ägnar de sig åt det. Det var jag som började med en massa offtopic, men som ändå enligt mig är relevant: Trådens rubrik är "Lurad av oseriösa hantverkare", inte "Lurad av Irländska asfaltsläggare". Har för mig att trådens rubrik styr topic...
 
  • Gilla
civilingenjören
  • Laddar…
C
R Rådbråkad skrev:
Har för mig att trådens rubrik styr topic...
Det var inte det att jag hade något emot svängningen i ämne. :) Dyrka lås intresserar mig trots allt betydligt mer än Irländska asfaltsläggare. Men det var en udda svängning och jag var inte riktigt med på sambandet, om det nu fanns ett sådant? Får för mig att även de tjuvar som specialiserar sig på inbrott är mer kofots-typen och sällan är så sofistikerade så att de intresserar sig dyrkning och liknande. Till och med låssmeder verkar ju föredra "brute force" framför andra metoder.
 
C cpalm skrev:
Det var inte det att jag hade något emot svängningen i ämne. :) Dyrka lås intresserar mig trots allt betydligt mer än Irländska asfaltsläggare. Men det var en udda svängning och jag var inte riktigt med på sambandet, om det nu fanns ett sådant? Får för mig att även de tjuvar som specialiserar sig på inbrott är mer kofots-typen och sällan är så sofistikerade så att de intresserar sig dyrkning och liknande. Till och med låssmeder verkar ju föredra "brute force" framför andra metoder.
Haha! Har en känsla av att det beror helt på omständigheterna: avståndet till närmaste granne, hur impulsivt inbrottet sker, tidpunkt på dygnet etc samt hur sofistikerade redskap som finns tillgängliga. Anekdot (IGEN!): Farsan hade ett ölkafe som drabbades av inbrott då och då. Vid ett tillfälle hade tjuvarna skruvat loss listerna som höll glaset i karmen (uppenbarligen inte kittat glas)på vägen in och lutat glaset mot väggen utanför. På vägen ut skruvade de loss listerna från ett annat fönster(!) och lutade glaset mot väggen inomhus...bytet? En hink lingonsylt....

Nu är jag ute och simmar ganska långt ifrån topic, blir nog att starta en ny tråd där jag kan babbla iväg utan att sabba någon annans...
 
  • Gilla
civilingenjören
  • Laddar…
R Rådbråkad skrev:
Ok! När jag (efter att ha bytt "huvud"säkringen till en 16A) kollar mitt eget inlägg inser jag att det ser onödigt aggressivt ut, så jag pudlar oförbehållsamt, nivå kungspudel, och ber om ursäkt för min bristande impulskontroll. Skall försöka optimera min självdisciplin, men när detta pack kommer på tal blir jag så jääla lack att jag tyvärr inte kan lämna några garantier.

Nästan så att jag funderar på att skriva en bok: "Gissa vem och de fyrtio rövarna" eller "Mannen med en nyckelknippa större än ett blomkålshuvud" eller "Hur man driver en bordell i en husvagn med fyra ungar, deras farmor och två hundar i" eller "Jag lade beslag på en ödetomt, en eldriven bom samt en nummerlappsmaskin från ett apotek och öppnade parkeringsplats mitt i London"...
Dessa ädlingar från öriket har många järn i elden och jag tror att jag känner till mer om dem än de flesta svenskar.

Avslutar med ett tips till alla som inte råkat ut för "Mannen med nyckelknippan större än ett blomkålshuvud" än: Alla bor inte i radhus, alla har inte larm, många har inga grannar alls, vissa upptäcker att huset eller förrådet länsats utan ett enda brytmärke på dörr eller fönster, vilket kan sätta myror i huvudet på vem som helst.
Det enkla sättet att skydda sig mot "bumpkeys" är att trycka in fett i låset. Vitt vaselin eller ett cerat sätter inte lika grymma fläckar på kläderna som hjullagerfett om man glömmer att torka av nyckeln.
Tackar! Var inget att fundera över så, förstår alla problem och skit som de drar runt med. Alltid svårt när man vet mer än vad som antyds runt ett ämne - svårt att hålla tillbaka.

Svårt, de verkar "duktiga" på att hålla sig på gränsen, gör inte tillräckligt mycket för att bli saftigt inburade utan klarar sig hela tiden. En del kanske är duktiga på riktigt, men det blir enklare att hålla på med skumrask så de skiter att göra rätt för sig.

Är som barn... de kan vara duktiga, men roligare leka och kladda, roligare när det krashar och låter, roligare gå vidare till nästa roliga lek istället för att städa upp. Skiter i rätt och fel, om nån kompis blir sårad eller inte.
De borde få en vuxen slags "örfil" -. väx upp!
 
  • Gilla
mikethebik
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.