Nä, det är sant. Det är butan, inte propan man kör med. Men principen är densamma. Det är lättilgängliga gaser som inte omfattas av F-gasförordningen. Så fritt fram för vem som helst att koppla.
 
Isobutan (600a) kör man i lågeffektsmaskiner som kyl/frys, ismaskiner, avfuktare etc. med kylverkan kanske uppemot 200 Watt i kompressoreffekt.

Skall man ha högre effekt så kör man på propan (R290) vilket är typisk köldmedie i dagens portabla AC-aggregat, kommersiella kyl och frysskåp, ismaskiner och dryckeskylar för restaurangbruk med kompressoreffekter typiskt från 300 Watt och uppåt.

Mångt och mycket ersätter R290 idag det som tidigare man använde R404A för då R404A vill man få bort för att de har så högt GWP-värde och gasdelar i blandningen som är väldigt långlivade i atmosfären.

I framtiden (2027?) kommer förmodligen även LL-värmepumpssplitar under en viss effektklass (föreslagen 12 kW) att forceras till att använda HC som R290 som köldmedel eftersom majoriteten av dessa som säljs till olika villor och sommarstugor är långt under den effektklassen och de med R32 används för de större maskinerna över 12 kW som säljs i väldigt mycket mindre antal.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.