Vi har flera gårdsarmaturer på vår gård (modell "byhatten" med kvicksilverlampor 125 W med tillhörande ljusrelä monterat på lampans ovansida). Av en tillfällighet upptäckte jag att ett ljusrelä förbrukade 0,67 A då lampan var släckt (uppmätt med strömtång fluke 322). Jag tyckte att denna strömförbukning var hög och kontrollmätte strömförbrukningen på de andra armaturerna och fick samma förbrukning (0,67 A). När lämpan är tänd är strömförbrukningen till armaturen bara 0,60 A. Förbrukningen är således högre när lampan är släckt! Är det rimligt med så hög strömförbrukning till ett ljusrelä? Det blir ju mycket pengar per år! Ärligt talat så känner jag mig lurad - jag trodde att jag skulle spara ström och inte förbruka mer genom att använda mig av ljusreläer. Skulle jag själv gå och tända och släcka samtliga lampor skulle det inte kunna ske lika effektivt och lamporna skulle lysa mycket längre tid jämfört med om de är ljusrelästyrda. Men det verkar således inte vara någon fördel???

Är det någon som vet om thebens kopplingsur skulle kunna vara ett alternativ att styra belysningen med? Fungerar de ihop med kvicksilverlamporna?
 
det verkar riktigt skumt. Det borde givetvis inte dra så mycket utan belastning.
Kan inte tillräckligt mycket för att svara dig på hur dessa reläer fungerar men ville ändå tala om att jag styrt min lyktstolpe med en 125W kvicksilver i många år mha en digital timer och har inte haft något bekymmer mer än att jag manuellt får ändra tiden många ggr per år när antalet soltimmar ändras. Hade själv planer på att komplettera med en ljussensor så att inte stolpen tänds i onödan men följer gärna tråden för att se vilka tips som dyker upp.
 
Din strömtång är inte TRMS-visande vad jag kan se, så små olinjära laster blir totalt felvisande. 0.67 A resistiv last skulle bli 154 W vilket skulle innebära att något i armaturen (skymningsreläet?) råkar ut för rejäl värmeutveckling och en lätt härdsmälta skulle uppstå. Ett osannolikt alternativ är att armaturen är faskompenserad (kondensator) och på något sätt har skymningsreläet kopplats efter kondensatorn men reaktiv effekt skapar ingen värme alltså betalar du inte för den men är inte bra p.g.a. den belastar elnätet i onödan. Ett annat är ju förstås felavläst instrument eller fel mätställe, var mäter du t.e.x. ?
 
Som sagt, om mätningen hade stämt så skulle ljusreläet brunnit upp.
 
Tack för responsen! Nej det är riktigt. Strömtången är inte TRMS. Även om den skulle visa 50% fel pga av att det inte är TRMS blir det mycket ström ändå. Hur stora mätfel kan man få om man inte har TRMS? Jag har mätt runt fasledaren ovanför säkringen, som går till lampan. Jag har en multimeter fluke 117 också som mäter TRMS. Den skulle jag kunna prova att mäta med för att jämföra strömförbrukningen. Då måste jag däremot koppla in den i serie. Har du något tips om var mätningen lämpligast sker?
 
Hur stora mätfel kan man få om man inte har TRMS?
I princip hur stora som helst, om belastningen är tillräckligt långt från sinus, eftersom den då går efter topparna. Prova att koppla in ett oscilloskop och titta på vågformen.

Nu är det inte bra att ha sådana toppar heller, även om det inte gör mycket på elräkningen så kan de störa andra pryttlar.
 
Det är nog så enkelt som snaggletooth nämner i #3 att faskompenseringen ligger direkt på inkommande plint i armaturen och ljusreläet bryter en pol till lamphållaren. Detta för att dessa armaturer normalt har en sockerbit för anslutning och direkt i den sitter även kondingen. Det stämmer ju också ganska bra med de uppmätta strömmarna för att kompensera något från ca: 0.5 till närmare 1.

Inget i denna typ av last även med elektroniskt ljusrelä skulle kunna lura ett icke TRMS mätande instrument så mycket och i så lämplig storleksordning som den egentliga märklasten. Det verkar alltså helt normalt och inget konstigt med det.
 
Appropå ingenting: Ni vet väl att de där kvicksilverlamporna förbjuds inom EU om ett par år ?

(Högrycksnatrium "SON"- ersättare lär finnas som fungar i g:a armaturer...med ett mysigt gulrosa ljus...)
 
Det kanske förklarar att gatlyset har blivit "gult"

protte
 
prototypen skrev:
Det kanske förklarar att gatlyset har blivit "gult"

protte
Har inte gula gatljus nått med att göra att det inte bländar?
 
PST skrev:
Appropå ingenting: Ni vet väl att de där kvicksilverlamporna förbjuds inom EU om ett par år ?

(Högrycksnatrium "SON"- ersättare lär finnas som fungar i g:a armaturer...med ett mysigt gulrosa ljus...)

2015, så lite mer än ett par år. Men åren går fort! :)
 
Glufsglufs skrev:
Har inte gula gatljus nått med att göra att det inte bländar?
Inte anledningen att de används tror jag , de "jättegula" natriumurladdningslamporna av lågtryckstyp, har ju funnits länge, och har både väldigt lång drifttid och ett ljusutbyte som är högst av alla.
(Uppåt 200lumen per watt eleffekt), de har bara två smala spektrallinjer i det gula området och är i princip helt monokromatiska. (Mest ekonomiska typen).

Högtrycksnatrium ("SON", De innehåller även del kvicksilver de med tror jag) har ett brett färgspektrum men de gul-orange-rosa delen är mer framträdande.
Jag har inte hört att de inte skulle blända, däremot finns studier som visar att man ser kontraster/hinder bättre i det ljuset än med Hg-lampornas "kallblåa" ljus. De har dessutom visat sig ha en dämpande effekt på våldsbrottslighet .. Lite mysigare trevligare ljus ju...
 
ybu skrev:
2015, så lite mer än ett par år. Men åren går fort! :)
Det gör de... och det tar tid att fasa ut gamla lager av lampor, de har ju rätt hyggligt lång livslängd, likaså måste armaturer/drivdon bytas ut (De där SON-lamporna som passar i Hg armaturerna är dyra).. antar att det är därför utfasningstiden är så lång...
 
Kollade upp det där med gula lampor i trafiken. Precis som skyttar och andra som behöver se kontraster ordentligt och använder gula glasögon så har man gult ljus (och haft det ett tag länge på vissa vägar) som en av anledningarna, ett annat är att typen av ljuskälla drar mindre också men hur som, i gult ljus så ser man kontraster.
 
Hur är det med metallhalogen map färgspekrat och ljusutbytet? De borde vara ganska bra va? Men ändå inte så ekonomiska att dom har någon större utbredning?
Hur fungerar de i praktiken, tänder direkt? - både vid kall och varm lampa?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.