(y), Du kan bryta på brytaren men för att vara helt säker på att allt är spänningslöst så skruva ur säkringarna som sitter i lådan under mätaren. Det händer ibland att brytarna inte bryter men plockar man ur säkringarna är det helt säkert.
Då är det väl bara "trådarna ovanför centralen jag kan klaga på. ;)
 
  • Gilla
Panor82
  • Laddar…
S SolenSkiner skrev:
öppna det skåp som alla automatsäkringarna sitter i och dra åt allt?
E elmont skrev:
Du kan bryta på brytaren men för att vara helt säker på att allt är spänningslöst så skruva ur säkringarna som sitter i lådan under mätaren
Och kolla så inte webbkameran e på ;)
 
Försök helst hitta felet när du öppnat så du inte börjar skruva åt på måfå. Känn och dra i anslutningarna först så här du lite bättre koll om det inte är direkt uppenbart när du tittar på det.
 
  • Gilla
kest
  • Laddar…
Tack alla för er hjälp!

En sista undran, är det endast den del jag markerat med grönt som jag ska öppna och titta igenom?
 
  • En elcentral med öppna dörrar markerad med grönt kring områden att inspektera.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
kest
  • Laddar…
Ja, men du kan kanske lyssna dig fram till "missljudet" för att lokalisera det.
Jag kan ju nämna att det har hänt mig någon gång att jag fått automater som surrat lite. Det var inga lågprisautomater och enl. tillverkaren inget fel på funktionen men i fick byta dom om vi ville.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Och jag fortsätter att tjata om mina huvudsäkringar. Plockar du ändå ur dom så kolla att de och passkontakterna ser OK.
 
  • Gilla
elmont och 2 till
  • Laddar…
En värmekamera t.ex. skulle kunna identifiera en dålig kontakt. Jag hade blinkande lampor som började flera år efter att elcentralen installerats och identifierade felet till en fasskena som hade hamnat ovanpå skruvskallarna i jfb istället för under. Skenan var bränd och det var nära kortslutning. Ny skena rätt monterad var lösningen.
 
Hej igen,

Nu var det ju oväder igår och i samband med detta så flimmrade också lamporna. Inte hela kvällen, men en 2 minuter och sen var det kanske en 3-4 gånger som man kunde uppfatta hur lamporna slocknade och tändes en väldigt kort tid.

Har försökt titta men inte hittat någonting i elcentralen. Funderar på att byta propparna till huvudsäkringen men är det någon annan som har någon teori.

Elektriker verkar inte vara så enkelt att få ut.. Något tips på hur man får dem att åka ut för detta lilla arbete?
 
Är det verkligen hos dig det surrar?

Har du luftledning utanför huset?

Här sker fortfarande distribution via luftledning och äldre linjesäkringar (avtappningen från ledningarna i stolparna) rostar så att någon fjädrande del inte längre fjädrar. Det sprakar friskt varje gång det regnar och blåser samtidigt (dock inte hos mig, det är redan fixat).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.