Det var ett intressant test (heder åt folksam), och linoljefärgerna (och många andra också för den delen) är ju helt utan anmärkning än så länge.
 
tror att väldigt mycket av den kritik som framförs om den äkta linoljefärgen av de som är i färgbranchen (både målare och säljare) beror på okunskap om de egenskaper som just äkta linoljefärg har. Säljarna tror att linoljefärg är de färger som finns på marknaden idag och har kanske aldrig använt den gammaldags färgen själva. De hör kunder klaga men vad säger att de målat på rätt sätt? Linoljefärg kräver att man målar tunt och noggrant. Då är det inga som helst problem med rinningar eller att det inte torkar. Det flagar inte heller och istället för att måla om kan man halvolja. Jättesmart och underlättar ju mycket vid underhållet. Då det gäller yrkesmålarna tror jag att det ofta beror på tidsbrist. de vill inte använda en färg som kräver längre torktid eftersom de då skulle behöva återkomma fler gånger till en arbetsplats innan de är klara. Dessutom vet de sällan hur man målar med den eftersom de inte använt den utan målar med den som vanlig alkydfärg eller latexfärg. Då blir det inget bra resultat. Jag tror allvarligt talat att man kan få de korrektaste svaren kring färgen av de som målat sina egna hus med den och är intresserade av byggnadsvård eftersom de troligen är noggranna med hur de går till väga och läser på innan de börjar. Först om man använt en färg rätt kan man ha åsikter om dess egenskaper...annars är det ju ingen korrekt bedömning. Det är min tanke men jag har nog inte helt fel...
 
  • Gilla
JohanLun
  • Laddar…
Det ligger nog mycket i det Sophie säger.
 
Det jag menar är väl att det snarare är tur än skicklighet. Jag är väl medveten om att de flesta hur får påväxt av svartmögel, men man måste ju utgå från andra faktorer när man ser till varför. Hur nytt är huset, vilken produkt, i vilken miljö, i vilken stad, på vilken kontinent, bland vilka träd, i närheten av hur mycket träd, hur långt till träd, hur ofta är det tvättat, är det tvättat innan målning, vad är det tvättat med osv osv..jag kan fortsätta i en evighet.

Det räcker inte att säga att man målat ett hus 2004 och det har inga prickar. Det menar jag med ovidkommande! Det kan finnas två tusen skäl till att just detta hus inte har prickar, och lika många skäl till att grannhuset har det - vare sig det är målat med ÄKTA linoljefärg eller inte. Sen skulle även detta kunna gälla ett hus målat 1994 - men det känns som att det ändå skulle vara mer intressant.
 
  • Gilla
Kashmirsocialist
  • Laddar…
Ja det är ju precis så det är. Det finns massor av anledningar till mögelpåväxt och man kan inte enbart säga att det är färgen. Det är bara det faktum att trådstartarens sambo fått höra att linoljefärg alltid får mögelpåväxt inom ett år jag kan bestrida. Och det är ju det jag gör, Vårt hus har inte blivit angripet fast det är målat med linoljefärg. Det kanske inte hade blivit angripet om vi målat med andra färger heller...eller kommer prickarna imorgon. Men påståendet att det alltid blir inom ett år stämmer ju inte alltid!

Det är inte mer ovidkommande i detta fallet än var mitt hus ligger, om det varit målat i 20 år eller någon av de andra sakerna du radar upp eftersom allt blir oviktigt om inte mitt hus är samma som det som avhandlats från början isåfall. Inga hus har exakt samma förutsättningar om de så ligger bredvid varandra på gatan...men jag har gett de upplysningar jag kan utifrån mina förutsättningar. Mer kan jag inte göra. JAg har ju slagit hål på myten som detta handlade om iallafall. Även om det inte är med stor marginal :)
 
Nu är det många år senare. Bor ni kvar? Hur höll färgen? Har ni målat om? Fortfarande nöjda med valet? Bra i landet bor ni?
 
  • Gilla
Kashmirsocialist
  • Laddar…
J JennyMathias skrev:
Nu är det många år senare. Bor ni kvar? Hur höll färgen? Har ni målat om? Fortfarande nöjda med valet? Bra i landet bor ni?
Vi bor inte kvar i huset som det handlade om ovan men de som bor där nu målade om i somras med ny linoljefärg. Alltså 15 år efter att vi målade det. Ingen egentlig mögelpåväxt mer än där det var väldigt skuggigt. Däremot hade färgen blekts en del på södersidan vilket ju ofta händer med linoljefärg.

Vi bor sedan 2010 i ett annat hus som vi även det målat med linoljefärg. Det målades 2011-2012 och det är även här södersidan som tar mest stryk. Mycket lite mögelpåväxt. Båda husen ligger i Södra Småland. Det första i ett samhälle det andra på landet.

Vi äger även ytterligare ett hus där vi kommet byta panel då det tyvärr målats med plastfärg och det är fullt med mögel och alger. Även det huset kommer att målas med linoljefärg så ja vi är nöjda med valet.
 
  • Gilla
Joellernej och 3 till
  • Laddar…
Stort tack för svar! Vilken färg hade ni på förra huset, vilken har ni på det ni har idag? Ljus/mörk? Om man skulle räkna in att olja en gång mellan målningar skulle det lösa ”problematiken” med södersidan tror ni?
 
J JennyMathias skrev:
Stort tack för svar! Vilken färg hade ni på förra huset, vilken har ni på det ni har idag? Ljus/mörk? Om man skulle räkna in att olja en gång mellan målningar skulle det lösa ”problematiken” med södersidan tror ni?
Båda husen hade ganska lik fasadkulör men sen olika på fönster och snickerier. En milt gul nyans har vi använt båda gångerna men de är blandade på lite olika pigment så den vi har på huset vi bor i nu är lite mer beige i tonen.

Vi ska faktiskt olja om vår södersida nu i vår och jag räknar med att det gör att vi inte behöver måla om på många år ännu. Kanske aldrig om vi sen oljar igen om ett antal år.

Ett traditionellt hus med milda gula och beige fasadfärger, gröna snickerier och rött tegeltak.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Så här ser vårt hus ut idag.
 
  • Gilla
JennyMathias och 1 till
  • Laddar…
Det enda som jag har stor erfarenhet av är inoljning av högkvalitativt trä med linolja och terpentin, alltså inte linoljefärg, så ta detta för vad det är.

Linoljat trä som står ute hos mig (jag tillverkar trädgårdsmöbler) får svartmögelpåväxt efter ett knappt halvår. Då talar vi om altan i sydvästläge. Jag bor några mil söder om Göteborg. Mina kunder på västkusten har samma erfarenheter.

Mitt hus är målat dels med akrylat (Alcro Bestå) och dels med naftaburen alkydoljefärg. Det har ingen påväxt.

Skulle linoljefärg stå emot mögel så har det garanterat ingenting med linoljan i sig att göra utan med de pigment som ingår i färgen. Linolja är som mat för mögel och att måla med en färg utan fungicider kräver nog ett klimat som är väldigt ogynnsamt för mögel- och andra svampsporer.
 
Hej!
Tack för ditt svar! Jag har fortfarande inte tagit ett slutgiltigt beslut gällande detta. Jag ska höra med vad tillverkaren av färgen har att säga om det hela.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.