Vilka bra människor ni är!! Tack för alla lugnande svar! Det här forumet är en livräddare.
Nej, är ett bra ord. Sen är det dessutom så illa att det inte ens är en ledning ut till oss just mu deras överfall från bajsbrunnen rinner rakt ut till oss idag och de har fått nåt år på sig att fixa nytt avlopp.
 
Odjuret: Jag tänkte också så först. Men det kom ju fram att inte handlade om ett forforsfällningsteg i reningen utan ett dike och damm. Där kan de absolut få rätt att släppa ut vattet, efter rening.
 
Stämmer inte riktigt. Vi har fått det beväxta diket och dammen med växter godkända som fosforfälla.
De tänker sig att åka med på den reningen. Hur som helst åker det ut där nu helt orenat.
 
Dom kan säkert gå via lantmäteriet och få till nån tvångsförrättning så att dom får ha sin reningsanläggning på er tomt. Men det krävs att det är helt omöjligt att lägga den på den egna tomten och att det finns lämpligt utrymme på er.
Dock har jag väldigt svårt att tro att dom skulle kunna få rätt att använda er befintliga anläggning.
 
  • Gilla
Kickan123
  • Laddar…
harry73
När du säger att det rinner ut orenat, vad menar du då?
Flyttar bajset i diket eller har det passerat 3 kammarbrunn och filterbädd och är det bara för fosforn att det fortfarande är ett problem?
 
Kristina Kickan Bäckström skrev:
deras överfall från bajsbrunnen rinner rakt ut till oss idag och de har fått nåt år på sig att fixa nytt avlopp.
Jag tolkar det som att det enbart finns en brunn, möjligen en trekammarbrunn. Men det som eventuellt ska bli är ju brunn och infiltration. Enligt TS. (Vilket inte går ihop med att släppa vattnet i diket)
 
harry73
Jag antog att det var trelammarbrunn med upphöjd filterbädd där vattnet pga berg eller lera inte infiltreras i marken och att vattnet efter filterbädden går till diket.
Det kan ha varit en ok lösning tidigare, men för att minska övergödningen i Östersjön behöver man även ta bort fosfor. Och det är något som de får göra på sin egen tomt.
Angående annan mark som de tar i anspråk är det bara att sätta stängsel/staket eller plantera häck. Eller varför inte gräva ett dike.
Sedan kan ni ge föreningen möjlighet att ta bort minnesmärket. Annars hamnar det så småningom ur synfält bakom en häck.
Vanlig bondsyren är en billig häck om man får gräva upp unga skott nånstans
 
  • Gilla
Kickan123
  • Laddar…
Det är trekammarbrunn som ska kompletteras med infiltration. Idag går vattnet som silas ur brunnen ut orenat till oss. Senare är frågan om de ska "åka" på vår fosforrening. Vi hann göra allt klart innan kommunen ställde hårda krav på fosforfälla men fick besked om att de godkände vårt biodike plus damm som fälla åt oss.
 
O
Låter som ett samtal till miljökontoret kan vara ett steg...
Om de släpper ut orenat vatten på din mark....
Visserligen så kommer deras avloppsproblem eskalera.
Men det finns ingen anledning att vara snäll. Orenat avloppsvatten drabbar dig negativt.
Det lär bli dyrt för föreningen att fixa nytt avlopp. Så de kommer säkerligen försöka den billigaste vägen. Men de kan inte bara gräva ned ett avlopp på din mark. De måste ha servitut, ända sättet för grannen att få det blir lantmäteriet. Eftersom ni inte känns direkt frivilliga :)
Men bara för att de kontaktar lantmäteriet så innebär det inte att de automatiskt får servitut
När det gäller ledningsrätt så har man rätt till ersättning men beloppet brukar inte vara mer en piss i avloppet, f'låt menar Nilen

Grannsämjan blir garanterat inte bättre, men ibland är andra saker viktigare som att slippa ta skit ifrån grannen mer:)
 
Redigerat:
  • Gilla
Kickan123
  • Laddar…
Intressant nog så har ni rätt att delta på mötena med lantmäteriet och ju fler frågor och åsikter ni har, desto dyrare blir det för grannen. Ni skall inte hota, men ni kan ju be grannen att förbereda allt och göra allt i sin väg för att det inte skall behöva hamna i den situationen. Det är skäl nog för att de skall vara er behjälpliga i största möjliga mån i alla fall...
 
  • Gilla
Kickan123
  • Laddar…
harry73
Nu vet vi såklart inte vad det är för förening och hur stabilt styrelsen är, men en arg förening som granne är inte samma som en arg person som granne.
Det är flera personer i styrelsen så det borde finnas några som är vettigare än andra, sedan brukar det komma in nytt folk i styrelsen efter ett tag, och de kommer att försöka att få en bra relation med alla igen.
Så var inte rädd för dålig grannsämja, men håll allt sakligt.

- Nej vi vill inte ha er avloppsanläggning på vår mark och vi vill att ni slutar släppa orenat vatten i vårt dike, och vi kommer att ta kontakt med miljökontoret om det. Vi föreslår att ni anlägger minireningsverk på er egen mark alternativt använder ett slutet system.

- Ni har använd vår mark som parkering vid några tillfällen, och vi tycker inte att ni sköter det bra:
1 Vi blev inte tillfrågad
2 Marken förstörs och skräpas ner

Därför kommer vi att gräva ett dike runt vår mark och plantera häck. Vi vill även att ni tar bort minnesmärket som i nuläget står på vår mark. Vi föreslår att ni flyttar det till er egen mark.

Allt ska vara skriftligt, så att de har möjlighet att diskutera det på styrelsemötet så att hela styrelsen får samma info.
Vill de prata med er personligen, kan ni föreslå att de bjuder in er till ett styrelsemöte.
 
  • Gilla
Kickan123 och 1 till
  • Laddar…
En infiltration har inget utlopp.
Uppenbarligen är ju miljökontoret redan inkopplat, så att ringa dem gör nog ingen skillnad. Det är normalt att man får två år på sig att fixa den här typen av problem. Den tiden löper nu som jag förstår det.
 
Daniel 109 skrev:
En infiltration har inget utlopp.
Uppenbarligen är ju miljökontoret redan inkopplat, så att ringa dem gör nog ingen skillnad. Det är normalt att man får två år på sig att fixa den här typen av problem. Den tiden löper nu som jag förstår det.
Jodå, en infiltration kan visst ha ett utlopp. Vi har i alla fall krav på oss från miljökontoret att mäta vattenkvalitén efter utloppet från vår infiltration (vi leder nämligen utloppet från reningsverket genom vår gamla infiltrationsanläggning för att fortfarande ha den igång så att vi inte tvingas att skicka den på deponi, vilket skulle kosta mycket pengar).

I vårt fall så rinner vattnet ut i botten ur infiltrationen (som står på lerbotten) och ned i ett dike, det är detta vatten vi förväntas lämna in.
 
Nej. Det är inte en infiltration. Det är en markbädd. En infiltration har inget utlopp.
 
Bra tänkt. Dålig grannsämja är kanske inte det sämsta trots allt. :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.