Vattenburen el. Lägenheten från 1977 exakt ser ja nu. OK ska se om ja lyckas mäta detta imorgon Gk100 tack för tipsen alla kunniga här
 
Försök få tag i någon fastighetsdriftmänniska som verkligen vet om denna givare är i drift eller inte men troligen är den det, sådana här system har lång livslängd och Landis&Gyr höll hög kvalitet. Givaren har inga rörliga delar och har nära nog evig livsängd. Brunt och guld såg exklusivt ut på 70-talet! :) Inte så konstigt att den sitter i vardagsrummet heller, för att få jämn värme ska den sitta centralt och där man ofta vistas.
 
Rumsgivare. Är, eller har varit kopplad till panna eller shuntstyrning för värme. Jag skulle inte ta bort den utan att kolla vad som finns i pannrummet. Kabeln lär vara dragen dit.
 
Om den är kvar borde det gå sätta den högra upp vid taklisten typ? Vill ej ha den sålångt ner fult med plast lister överallt. Eller blir de fel temp om den flyttas upp om den är igång?
 
tommib
Det blir fel temp eftersom det alltid är varmare nära taket. Systemet är troligen kalibrerat för att den ska sitta där den sitter. Du behöver kontrollera om den faktiskt används och vad du har för möjligheter att byta ut den eller ändra styrprincip. Är detta hus eller lägenhet? Har du någon du kan fråga som kan se allt på plats?

Om du har vattenradiatorer borde den där givaren, om den är inkopplad, sitta mot antingen en shuntstyrning eller direkt i pannan. Hur ser det ut vid pannan? Har du någon liknande kabel där?
 
Detta är lägenhet. Ja har ingen panna i mitt hus. Alla element har ju egna termostater. Så förstår ej varför dom satt upp den. Men visst någon funktion har den eller haft annars skulle den aldrig suttit uppe.
 
Acceptera bara att den sitter där den sitter. Anledningen till att vi måste ha någon reglering på centralvärmen i våra hus är att vädret varierar, och vädret kan vi inte göra något åt.;)
 
  • Gilla
elpaco
  • Laddar…
Vår reglercentral (Danfoss ECL Comfort 110), skickar ut likspänning (varierande) på 4-5V (när den är programmerad att använda den givaringången och det inte sitter någon givare på ingången, när det sitter ett TP1000-givare på ingången så pulserar det en likspänning på 0-2,5V, multimetern visade allt mellan 1-2,5V som högsta spänning i pulserna och multimetern gick ner till 0,0 mellan pulserna. Ena anslutningen för PT1000-rumsgivaren är samma punkt som BUSen som man använder om man rumspanel

Såhär står det i manualen till vår reglercentral
"Rumsgivare (ESM-10, rumspanel ECA 60 / 62 eller fjärrkontroll ECA 61 / 63)
Placera rumsgivaren i det rum där temperaturen ska regleras. Placera den inte på
yttervägg eller i närheten av radiatorer, fönster eller dörrar."
se sid 34 http://heating.danfoss.com/PCMPDF/VIKTF407_116_ECL110_booklet.pdf
 
I TS fall är den troligtvis kopplad till en gammal central i RVL-serien och då är det enkelt att kolla om det finns liv i andra änden. Mät bara spänning DC över plintarna, i andra änden sitter en konventionell bryggkoppling med förstärkare så inga konstigheter där utan kontinuerliga signaler enkla att mäta.

Men det borde ju som sagt vara enkelt att kontakta fastighetskötare och kolla upp hur det ligger till. Och om givaren är i bruk är den ändå bara till för finjustering av framtempen till elementen, huvudparameter i sammanhanget är oftast utegivaren.
 
Framledningen kan regleras på lite olika sätt.
Utan någon givare - helt handreglerad - sämsta sättet att reglera på.
Med framledningsgivare & utegivare - blir jämnare temperatur inne, när temperaturen börjar falla ute så börjar värmesystemet att leverera mer värme
Med framledningsgivare & innegivare - blir lite svajigare innetemperatur än med fram- & utegivare
Med framledningsgivare, utegivare & innegivare - blir väldigt jämn temperatur inne, utegivaren kompenserar ändring i utetempen innan den hinner påverka innetempen & innegivaren kompenserar innetempen efter tex antalet personer/solinstrålning/vedeldning.

termostaterna på elementer reglerar rum för rum.
 
Frågat hyresvärd han visste ej. Han skulle skicka vidare detta ärende. Ska testa mäta dc om ja få nått resultat där imorgon på plintarna.
 
Känns som det är nått system som ej är i bruk om ja få gissa. Men kan ha fel :)
 
tommib
gasto skrev:
Känns som det är nått system som ej är i bruk om ja få gissa. Men kan ha fel :)
Vad baserar du det på?
 
Den är i drift hörde ja idag. Så då få den sitta uppe!!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.