Du har helt rätt i att de svenska bankerna är ett av de svenska problemen, vid sidan av privatpersonernas höga skuldsättning. Här är en spekulation om hur en bankkris skulle kunna hanteras i sverige. Som sagt - man kan aldrig vara säker på att reglerna gäller.

Förbuden mot vissa typer av derivat och blankning tror jag är ett försök att minska organismens komplexitet och instabilitet kombinerat med viljan att visa för väljarna att man gör något. Om åtgärden verkligen är stabiliserande kan ju diskuteras, men lyckas man öka folkets förtroende för systemet så blir åtgärden stabiliserande på det sättet. Ekonomi är ju en stor del grupppsykologi.

Att öka penningmängden ser jag som tillfälligt stabiliserande, någon långsiktig plan finns nog inte. Nästa gång instabiliteten blir akut så får man ta till någon ny åtgärd, jag vet dock inte vad man skulle kunna hitta på. Massiva skuldkvittningar och avskrivningar? Parallella valutor? Den som lever lär få se :). Det kanske inte är en helt dum idé att hedga sig med lite guld, kontanter, bitcoins och ett gäng konserver hemma så man klarar några veckors tvärnit i systemet.
 
  • Gilla
jonmo
  • Laddar…
Håller helt med om att man bör ha det nödvändigaste (glöm inte färskvatten!) så man inte står med skägget i brevlådan. Konstigt att folk verkar acceptera att man ska ha en ekonomisk buffert, men inte en mer kortsiktig buffert för hushållet. Det behöver inte vara krångligare än att man har ett lite större skafferi än just-in-time-människan. Jag tycker Cornucopia har rimliga tankar kring detta, även om han stilistiskt lämnar lite att önska...
 
Påminner om pojken som ropade "varg!" en gång för mycket. Folk har gapat om bobbubbla i tio års tid och visat diagram på KPI-utvecklingen. Vore intressant att läsa en förutsättningslös analys av den svenska bomarknaden. Bilden är mycket mer komplex än KPI/bopriset.
 
il_duce skrev:
Påminner om pojken som ropade "varg!" en gång för mycket. Folk har gapat om bobbubbla i tio års tid och visat diagram på KPI-utvecklingen. Vore intressant att läsa en förutsättningslös analys av den svenska bomarknaden. Bilden är mycket mer komplex än KPI/bopriset.
Klart att man har en bobubbla. Det handlar ju om att det finns ett överskott av kapital som kommer från tidigare generationer också. Sånt är ju svårt att mäta.
 
Jugend skrev:
Klart att man har en bobubbla. Det handlar ju om att det finns ett överskott av kapital som kommer från tidigare generationer också. Sånt är ju svårt att mäta.
Nej det är inte alls klart. Vad menar du med överskott av kapital från tidigare generationer?
 
Det kan vara vettigt att definiera begreppet "bubbla" innan vi resonerar dess existens.

Studien (som artikeln kommenterar) har jämfört olika länders hyres- och ägarmarknaderna med varandra. Om det är billigare att hyra en given bostad istället för att äga den kan vi konstatera en "fastighetsbubbla" som övervärderar ägarmarknaden. Skulle det tvärtom vara billigare att äga än att hyra samma bostad måste vi definiera det som en "hyresbubbla".

Denna definition fungerar i Sverige bara hjälpligt om vi nöjer oss med att studera priset på bostadsrätter. Men vill vi veta något om eventuella bubblor på villamarknaden funkar metoden inte alls, eftersom vi i Sverige inte har någon fungerande marknad för egnahemsuthyrning. Vilket också nämns i artikeln.

I den svenska debatten definieras därför "bubbla" vanligen annorlunda. Här brukar man hänvisa till att hus- och byggprisindex har (under en mycket lång period) ökat snabbare (mycket snabbare) än prisindex för all annan konsumtion.

Också detta är ett vanskligt mått, .men i vilket fall som helst är det en fördel om de som diskuterar bubbla enas om samma definition.
 
jonmo skrev:
...
- "på något sätt räddat cyperns banker genom att skriva av delar bankenernas skuld till kunderna mm". Sant. Den episoden illustrerar om inte annat att man aldrig kan vara säker på att reglerna gäller. Det var nyttigt att få det svart på vitt ännu en gång...
Om något är en eufemism så är det väl denna beskrivning.

Det var helt enkelt en klassisk konkurs, men myndigheterna och ECB gick in och lindade in processen i lite mindre skrämmande ordvändningar.

Banken (eller bankerna?) kursade, utdelningen från blev väl ca 50%, och det hela lindades in i floskler.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.