Efter mycket letande bland kataloghusen har vi nu ritat ett eget hus med inspiration från allt vi sett under hösten. Vi har ritat ett 1 1/2 plans, 185 kvm, som passar oss och vår tomt bra. Nu har vi vänt oss till några olika leverantörer för att få offert på hela kalaset, inkl att ta fram riktiga ritningar. Vilka kvadratmeterpriser är rimligt att räkna med för ett nyckelfärdigt hus med två kaklade badrum, bra kök osv. Vad vi sett från kataloghusen är att det faktiskt inte skiljer så mycket i standarden i slutändan (även om vissa väljer högre standard från början och andra får kompletteras), många jobbar med samma leverantörer av kök, badrum, fönster osv. Vad kan vara rimligt att räkna med per kvm och vilka argument kan vara bra att ha i skjortärmen då det blir dags att diskutera priserna på allvar?
 
12.000-14.000 eller hur mkt som helst.... ;)
 
Instämmer med birgi: Billigare än 12 Kkr lär ni knappast bygga nyckelfärdigt.

Budgetera hellre med 15 Kkr! Var beredda på överhettad byggbransch! Bästa argument mot hussäljare i dessa tider är att "Vi har inte bråttom"...
 
Men hur räknar man kvm pris?
Trodde man tog priset på huset och dela det med husets kvm. Men nu hörde jag att man tar priset och delar det med byggytan... Någon som vet?
 
Har precis skrivit kontrakt med Vallsjöhus på ett soutterränghus i modern stil på ca 180 kvm. Vi utgick från ett av deras hus och ändrade i stort sett allt. Plockar sedan bort en hel del från "standardleveransen" för att få det precis som vi vill ha det. Utnyttjar kontakter för att få mer för pengarna (större kök inkl. vitvaror, annan sättning av kakel och klinker, andra badrumsmöbler osv) Köper alla dessa tillval hos ett större byggvaruhus istället vilket genrerar mycket bra rabatter. Huvudsaken för snickarna är att allt finns på plats när de ska snickra ihop kök, lägga golv osv. Oftast kan en kontaktperson på byggvaruhuset samordna det med leveranser om man inte vill göra det själv.

Skicka även ritningarna till flera företag och be dem räkna på priset. Kontrollera sedan standard i deras leverans och vad vi får för avdrag för kök, vitvaror osv innan ni skriver på något kontrakt. På vårat hus skiljde de 350 000:- i standardpris mellan den billigaste och dyraste leverantören.

Och nu till din fråga. Vårt hus landade NF (ej utvändig målning) på ca 11 500:- / kvm. Med tomt, anslutningar och allt annat runtomkring så blir det totalt 13 900 :- / kvm (högt räknat) Då ska det tilläggas att vi börjar med en skogstomt med ganska skarp sluttning. Grunden blir dyrare för ett soutterränghus. Beräknat för oss är grunden 350 000:- + 50 000:- för ev schakt och extra grävning.

Hör av dig om du har några fler frågor!

 
Uppdaterade kalkylen precis.
Hamnar på 17 000kr/kvm
Då ingår tomt, extra schaktmassor 30´, anslutningar, 185 kvm ritat av oss, tillval på ca 200´, förråd och alla bankavgifter. Dock ej finplanerad tomt.

Lycka till och glöm aldrig, det blir ALLTID dyrare än vad du räknat med... ;D
 
Hmm...

För att vi kan räkna fram ett pris pr. m[sup]2[/sup], så måsta vi väl vare överens om hur man räknar? Finns där någon här som vet vad som är "rätt" i den sammanhangen?

Måste man räkna på byggyta eller på antal m[sup]2[/sup]
Vilka kostnader räknar man in - hus, tomt, ansluttningar, finansiering (kreditivet) och och och...???

Tycker det är intressant att ha reda på detta, men vi måste jo vare överens om vad vi sammenligne.

För vårt hus har vi en pris pr. m[sup]2[/sup] på ca. 14.500. Detta är enbart för huset, och excl. tomt, finansiering etc, och detta är väl det enklaste sätt att sammenligne, då priser på tomt, anslutningar etc. varierar mycket efter vart du bor. Eller har jag fel?

/Jan
 
aoc skrev:
Men hur räknar man kvm pris?
Trodde man tog priset på huset och dela det med husets kvm. Men nu hörde jag att man tar priset och delar det med byggytan... Någon som vet?
Instämmer med föregående talare!

Vi har byggt ca 120 kvm i bottenplan plus oinredd ÖV

Räknat för enbart huset (inkl. grund) ligger vi på 11.000 kr/kvm
Med tomt, el, avlopp, vatten, tillval 15.800 kr/kvm
Med oinredd ÖV (i övrigt som ovan) 10.300 kr/kvm

Äpplen och päron..........

/Jerker
 
Ja, här ser man tydligt hur jäv.. snett det kan bli när man räknar in saker som tomt m.m.

Om vi räknar in även tomtens pris, så kommer vi direkt upp på ett pris på 29.000 :surprised: :-[

Och räknar vi med pris för carport, finansiering alla tillval - rubbet... Så är vi upp i 34.000.

Så mest reellt är väl att sammanlikna huspriser utan alla kringutgifter? Om målet alltså är att en kommande köpare vill kunna sammenligne sina offerter med våra priser ;)

/J
 
Har läst alla inläggen och håller med om att man bara skall hålla sig till huset (med grund) när man talar kvadratmeterpris. Ska man vara riktigt petig så kanske man skall nämna var någonstans i landet man bygger. I Sthlm verkar det vara riktigt dyrt med bra hantverkare vad jag har förstått (för att inte snacka om tomtpriserna). :surprised:

Vårt hus landar i runda slängar runt 2 500 000:-. Då ligger huset på ca 2 000 000:- (NF med grund + extra schakt). Tomten på ca 200 000:- (inkl. avstyckning). Resten är anslutningar, räntor under byggtiden, pantbrev, bygglov, utsättning, nybyggnadskarta osv osv osv ... ... ....

Sen ska man väl räkna med vad man får för standard i priset för att vara helt rättvist. Annars säger ju kvadratmeterpriset inget alls om vad man får för pengarna. Ett Älvsbyhus på 160 kvm landar kanske runt samma kvadratmeterpris som ett Trivselhus på 130 kvm med helt olika standard.
 
Frågan är fel ställd. Att räkna kvadratmeterpris är kanske relevant när man köper en bostadsrätt i Stockholms innserstad, men absolut inte när man begär en offert från en hustillverkare. Priset beror alldeles för mycket på vilka tillval man gör. Det är saker som badrum, kök, ytskikt osv som kostar, men att utöka husets area kostar i sig "nästan" ingenting.
 
Vilken Stenhusleverantör har ni fått priset ifrån? Det låter nästan för bra för att vara sant....
 
Jag tycker också det låter intressant, hur var namnet på den stenhusleverantören? Jag trodde stenhus var mycket dyrare än trä generellt!?
 
Det låter väldigt intressant. Håller på med priser just nu så ifall jag kunde få namnet på stenhusleverantören i Skåne vore utmärkt.
 
Hej Emma!
Vilken tillverkare är det? Snälla!
MVH Johnny

Emmakr skrev:
Här nere i Skåne finns det en hustillverkare som säljer stenhus. I deras standard så ingår 15 mm trägolv alt klinkergolv i hela huset utom våtutrymmen där det är helkaklat. I badrummen ingår vägghängda toaletter, handfat, dusch samt bubbelbad som standard. Även golvvärme, 150 meter nedgrävd jordvärmeslinga, isolerglasfönster, 45 cm ytterväggar, contura kamin, centraldamsugare, kök med inbyggnadsvaror mm mm som standard. Vi har fått ett pris på 11700:- kvm med totalentreprenad inkl platta på mark med 250 mm isolering. Och då är vårt hus ett ganska komplicerat enplanshus med rest tak i nästan hela huset, då med en takhöjd på ca 5 meter.

Detta då att jämföra med tex Älvsbyhus Freja, som ligger på 10186:- kvm för den inredda delen, och detta då utan den kostnaden (läs överpris) de tar för markarbetet, samt att deras standard inte ens kommer i närheten av vad vi får. Och då är detta ett modulhus i trä, vårt är ett arkitektritat stenhus!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.